המגעים בין אירן למעצמות המערב בניסיון לגבש פתרון למשבר סביב תכנית הגרעין נמשכים כל העת, והיום (רביעי) אומר הנשיא האירני חסן רוחאני כי ייתכן שהושגה פריצת דרך שתוביל להסכם. רוחאני צוטט בסוכנות הידיעות "מאהר", כשאמר לחברי פרלמנט: "הפערים הצטמצמו. למרות שיש עוד כמה בעיות, המערב הבין כי עליו להכיר בזכויותיו של העם האירני".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
גם יו"ר הפרלמנט האירני עלי לאריג'אני, שמייצג קו נוקשה יותר במשא ומתן, אמר שהוא "לא פסימי" בנוגע להתקדמות השיחות עם המעצמות.
המשא ומתן בין איראן לשש המעצמות יתחדש במהלך החודש הקרוב בז'נבה לקראת המועד אחרון להגעה להסכם שיכלול קווי מסגרת כלליים - חודש מרס. לאחר מכן יוקצבו עוד כ-3 חודשים לגיבוש הסדר קבע מקיף.
סוכנות הידיעות AP דיווחה אתמול כי ארה"ב ואירן דנו על הסכם פשרה שעשוי להוציא את הצדדים מהמבוי הסתום שאליו נקלעו בשיחות הקודמות. על פי הדיווח, מדובר בהסכמה עקרונית על יכולתה של אירן להעשיר אורניום.
טהרן נחושה שלא להפחית משמעותית ביכולת הנוכחית שלה - 10,000 צנטריפוגות פעילות, ואילו המעצמות מבקשות להשאיר בידיה פחות מ-4,000 צנטריפוגות פעילות, מחשש שכמות גדולה יותר תאפשר לאירן להעשיר מספיק אורניום לייצור פצצה גרעינית בתוך שנה.
המועד האחרון למגעים בין הצדדים הסתיים כבר לפני שבעה חודשים, לאחר שהצדדים לא הצליחו להגיע להסדר בווינה בנובמבר האחרון. ממשלתו של רוחאני בטהרן וממשל אובמה בוושינגטון מקיימים את המשא ומתן תחת לחץ כבד מבית. על רקע זה, זימנו הרפובליקנים השולטים בקונגרס האמריקני את ראש הממשלה נתניהו להגיע לוושינגטון - ולנאום מול שני בתי הקונגרס על הסכנות עקב קיומה של תכנית גרעין אירנית.
מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, ושר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, דנו בפגישתם האחרונה על הגדלת מספר הצנטריפוגות שיישארו בחזקתה של אירן - ובתמורה השלטונות בטהרן יבטיחו לדאוג לשקט בעירק, באפגניסטן ובסוריה.
על פי הדיווחים, ארצות הברית הסכימה בשבועות האחרונים ללכת עוד צעד גדול לקראת אירן בשיחות הגרעין ולהשאיר בידיהם כ-6,500 צנטריפוגות, וכן לשחרר את איראן מהסנקציות לאחר עשר שנים.