במשך שנים, המחסור במזומנים רודף את ממשל החמאס ברצועת עזה. מנגד, היכולות הצבאיות של הארגון הולכות ומתרחבות עכשיו בעקבות העימות עם ישראל. איך משלימים את הפער? בזרוע הצבאית של החמאס מצפים להכנסות מסיוע או תרומות - מאויביה של ישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במשך שבע שנים החמאס נאבק, כדי להמשיך ולנהל את הרצועה העניה והצפופה, המצויה תחת מצור הולך ומתהדק. המימון לעז א-דין אל-קסאם, הזרוע הצבאית של חמאס, נמשך ללא הפרעה. הזרוע בנתה ושיפרה את יכולותיה הרקטיות, חפרה מנהרות ואגרה נשק נוסף - בו נתקל צה"ל בימים האלה.
"זה ברור שהמשבר הכלכלי לא השפיע במיוחד על הזרוע הצבאית של החמאס, הארגון עשוי להרוויח בחזרה חלק מהכוח הכלכלי שלו, בעקבות המלחמה הנוכחית", אמר סעיד עדנאן אבו עמאר, שמלמד באוניברסיטה "אומה" ברצועת עזה לסוכנות הידיעות רויטרס.
פניה רועמת לטהרן
"הקרב העוצמתי שהזרוע הצבאית מנהלת מול ישראל, עשוי להזרים דם חדש ליחסים בין החמאס למעצמות אזוריות, במיוחד אירן", הוסיף אבו עמאר. גם בטורקיה, למשל, יש רבים שתומכים ברצועת עזה ובממשל שמנהל את הרצועה.
היחסים עם אירן הדרדרו אחרי שהחמאס סירב בשנת 2011, לתמוך בבן הברית של טהרן בסוריה - הנשיא אסד שלוחם במורדים (בעיקר סונים) במדינה. ארגון החמאס ששייך לזרם הסוני, היה יוצא הדופן ביחסים הטובים שניהל עם המשטר האירני השיעי ובני בריתו בסוריה, בלבנון ובמדינות המפרץ.
"העונש של האל לכיבוש הציוני"
סוכנות הידיעות מצטטת מקורות דיפלומטים הטוענים, כי אירן נהגה לסייע בחמאס בתרומה שנתית של 250 מיליון דולר, אבל מאז המלחמה בסוריה הסכום הצטמצם. כמובן, גם חילופי השלטון והקשיים של ארגון האחים המוסלמים במצרים, פגע במימון החמאס. מלבד המימון, גם מעבר רפיח נסגר עם חלק גדול מהמנהרות סביבו.
עזה היא רצועה באורך 40 קילומטרים, מתגוררים בה 1.8 מיליון בני אדם, ויש בה 40% אבטלה, מחסור בחשמל ומערכת מים על סף קריסה. גם העובדים לא מקבלים משכורות באופן קבוע, והרוב המכריע של התושבים לא יכול לצאת מהרצועה. החמאס לא מפרסם את ההוצאות וההכנסות שלו, אבל ברור שלתנאים הכלכליים והחברתיים, יש חלק חשוב בהתדרדרות המצב.
"המימון שלנו מגיע מהכיס של אנשים רגילים, הם משלמים שהכיבוש של פלסטין יסתיים", הסביר בכיר חמאס. "שהדם הפלסטיני לא יישפך לשווא, אנו העונש של האל לכיבוש הציוני".