האם שעון החול עד להתערבות מעשית בנעשה בסוריה הולך ואוזל? העיתון הערבי "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון ציטט הבוקר בכיר במשרד ההגנה האמריקני באומרו כי בפנטגון נשקלת האפשרות להפעיל כוחות צבא כדי לעצור את מרחץ הדמים שמבצעים נאמניו של בשאר אסד באזרחים.
לפי אותו גורם, התרחיש שנבדק בוושינגטון דומה לזה שנקטו כוחות נאט"ו בקוסובו ב-1998 - והוא עשוי להיות מיושם אם במועצת הביטחון לא תתקבל החלטה שתביא לקץ משטרו של אסד - כפי שהתרחש גם בימי המלחמה ביוגוסלביה לשעבר.
הבכיר האמריקני סיפר כי בשלב הראשון של התכנית יוכרז אזור סטרילי בגבול שבין סוריה לבין טורקיה, שם ישוכנו פליטים. במקביל, יימשך בכל עת הסיוע ההומניטארי לכל אזרחי סוריה - תחילה באמצעות כוחות הצלב האדום הבינלאומי ואחר כך בסיוע נאט"ו וטורקיה. לדברי הגורם, ההערכה הרווחת בפנטגון היא שעמדת רוסיה וסין נגד הטלת עיצומים כבדי משקל על משטר אסד לא תשתנה - אבל ההנחה היא ששתי המדינות לא יתנגדו לסייע במתן סיוע לאזרחים.
המתנגדות באו"ם ישתפו פעולה בסיוע ההומניטארי?
לפי התכנית, אחרי שתושלם ההשתלטות על השטח - יחלו מאמצים להביא להפסקת אש בין שארית כוחותיו של אסד לבין גורמי האופוזיציה. כשזו תצא אל הפועל, יישלח לסוריה נציג מיוחד מטעם האו"ם שייבחן את המצב בה ויעביר על כך דיווח למועצת הביטחון. בשלבים המאוחרים יותר מתוכננת שליחה של משקיפים בינלאומיים לשטח המדינה.
יישום המתווה מתבסס, בין היתר, על פירצה בחוק הבינלאומי שלפיה תתכן התערבות צבאית בנעשה בסוריה אם זו תיועד להגנה על אספקת הסיוע ההומניטארי לאזרחיה וכן לצורך שמירה על המרחב האווירי שדרכו צפוי להגיע סיוע מטורקיה ומירדן.
עם זאת, הבהיר הבכיר האמריקני כי בוושינגטון בוחנים את מתווה התכנית בזהירות רבה, בשל הכוח הרב המיוחס לצבא סוריה ובמיוחד לחיל האוויר שלו. בשל תנאים אלה, תהיה העדפה ברורה שלא לשלוח כוחות קרקעיים אל תוך גבולות סוריה - כפי שפעלו כוחות נאט"ו במלחמה בקוסובו, אז התמקדה הפעלת הכוח מהאוויר.
פרסום מתווה התכנית בא בהמשך לאיום המפורש שהשמיע אמש נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, שאמר כי "ייעשה שימוש בכל הכלים העומדים לרשותנו כדי למנוע את מעשי הטבח (בסוריה)".