בינתיים, רק מילים: בהודעה משותפת שפרסמו הערב האו"ם ומועצת הביטחון בארגון הם מביעים "דאגה עמוקה" מנוכחותם של כוחות צבא סוריים וכוחות מורדים באזור המפורז ברמת הגולן. בתחילת השבוע השיב צה"ל ירי לעבר עמדה סורית שפתחה באש על חיילים סמוך לגבול.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
פצוע סורי הועבר לישראל - ומת מפצעיו
מועצת הביטחון הדגישה שהאחריות לביטחונם של אנשי אונדו"ף, ארגון האו"ם שמוצב ברמת הגולן, היא של משטר אסד בלבד וכי עליו "לכבד את זכויות חיילי האו"ם ואת חסינותם ולהבטיח שלא ייפגעו". האו"ם ישלח ציוד צבאי נוסף לאנשיו שמוצבים בגבול ישראל-סוריה.
במקביל, ראש הצוות החדש שמינה האו"ם לבחינת ההאשמות על שימוש בנשק כימי בסוריה, אומר היום שההכנות לבדיקה החלו ושפקחיו יגיעו למדיה בעוד שבוע או שבועיים. "זה עניין של ימים", אמר המדען השוודי אקה סלטרום בריאיון לרדיו האו"ם.
"לא חקירה פלילית"
"יש עבודת הכנה רבה", הבהיר סלסטרום, "ואנו כמובן צריכים להסתמך על המצב הביטחוני בסוריה". הבדיקות ייארכו שלושה-ארבעה ימים ואז ייכתב הדוח בנושא - בשבועות הקרובים. דובר האו"ם מרטין נסירסקי אמר היום במסיבת עיתונאים בניו יורק שהמשלחת לא תטיל אחריות על צד כלשהו במלחמת האזרחים.
"זו לא חקירה פלילית", הדגיש. "היא נועדה רק לבחון האם נעשה שימוש בנשק כימי, ולא על ידי מי".
בקהילה הבינלאומית, עם זאת, שואלים - היה ויתגלה שנעשה שימוש שכזה, מה יעשה האו"ם? לשאלה הזו ענה מי שהיה עד לא מזמן מעורב מאוד בנעשה בסוריה, לשעבר שליח האו"ם והליגה הערבית למדינה רווית הדם, קופי אנאן.
"חימוש - לא הדרך לסייע לעם הסורי"
לדבריו, בשלב זה - מאוחר מדי ליזום מהלך צבאי, וחימוש המורדים לא יביא לסיום המלחמה והפלת שלטון אסד. אנאן, שהתפטר באוגוסט האחרון, קרא לפתרון פוליטי שיתבסס על ההסכם אליו הגיעו המעצמות בז'נבה בחודש יוני האחרון.
"אני לא רואה התערבות צבאית בסוריה. זה מאוחר מדי. אני לא בטוח האם בשלב זה, מהלך כזה יגרום ליותר נזק", אמר אמש בכנס בז'נבה. "חימוש העימות הזה, אני לא בטוח שזו הדרך לסייע לעם הסורי. הם מחכים שההרג ייפסק. וניתן לראות שאנשים מסוימים, רחוקים מאוד מסוריה, הם אלה שלהוטים ביותר לתרום כלי נשק".