כוחות אל קעידה בעירק, חמושי ארגון "המדינה האסלאמית של עירק והלבנט", מבססים את אחיזתם באחד מבסיסי חיל האוויר הגדולים ביותר במדינה. הם הצליחו להשתלט על מספר שדות נפט בצפון מערב המדינה, כמ גם על ערים גדולות כגון מוסול וצמתים מרכזיים לאורכו של הגבול הסורי. הפעולות של הקיצונים הסונים שכנעו את הנשיא האמריקני ברק אובמה לשלוח כוחות מיוחדים אמריקנים בחזרה למדינת הדמים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ראש ממשלת עירק, נורי אל-מאליכי, נאבק להחזיק בתפקידו לאור ההידרדרות במצב בארצו, שהובילה ללחץ בינלאומי שמופעל נגדו בדרישה להרכיב ממשלה שתכלול חברים מכל הפלגים בעירק. היום (ה') נערכות שיחות ראשונות בניסיון ליצור ממשלה שכזו, שתניח את דעתם של מנהיגי העולם שעשויים לחזור למדינה כדי לבלום את הארגון הסוני. אל-מאליכי הודה כי נערכה תקיפה של מטוסים סורים בשטח עירק נגד מוקדים של אנשי המדינה האסלאמית, ואף הודה על המאמץ.
הארגון הסוני "המדינה האסלאמית של עירק והלבנט" הכריז כי הוא לא מתכוון להסתפק בכיבוש חלקים מעירק וסוריה, וכי בכוונת אנשיו להמשיך ולהפעיל לחץ ולפעול נגד המשטרים בכל רחבי המזרח התיכון, כולל לבנון, שטחי הרשות הפלסטינית, ירדן וישראל.
בשבועיים האחרונים הכריזו החמושים הסונים כי הם מתקדמים לכיוונה של הבירה בגדד, אך קואליציה נדירה של כוחות שיעים וכוחות צבא עירק יחד עם גורמים כורדים כמו כוחות הפשמרגה, שיתפו פעולה כדי לבלום את התקדמות הקיצונים.
לדברי האו"ם, יותר מאלף בני אדם, רבים מהם אזרחים, נהרגו בפעולות של ארגון המדינה האסלאמית וברחבי הרשת עולות עדויות על מעשי זוועה. קצת פחות ממיליון בני אדם הפכו פליטים במשבר האחרון, והם מתווספים ליותר ממיליון פליטים שכבר ברחו מהקרבות בסוריה.
על פי האו"ם מספר הפליטים היום הוא הגבוהה ביותר שנרשם, עוד יותר גבוהה מימי מלחמת העולם השנייה. הפעם הם מרוכזים באזור המזרח התיכון.