"ישראל וארצות הברית צריכות להפסיק לתמוך במורסי" - כך אומר נאדר ראשד, אזרח מצרי שמשתתף בהפגנות נד המשטר בקהיר. בריאיון לחדשות 2 הוא סיפר על התחושות והקולות מהשטח.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"האווירה די מפעימה, למעשה. יש המון אנשים ברחובות. זאת הפעם הראשונה שזה קורה. גם במהפכה הראשונה של 25 בינואר לא ראינו כאלה כמויות של אנשים ברחוב", אמר ראשד. "בזמנו רוב האנשים יצאו רק לכיכר תחריר, ואילו עכשיו זאת פעם ראשונה שיש אנשים לא רק בכיכר תחריר, אלא גם באל-איתיחאדיה, ועכשיו צועדים לעבר ארמון הנשיאות שבו מורסי שוהה כרגע. זה משהו ענק".
ראשד הוסיף כי כוונת הצבא לא ברורה: "האנשים מצפים שהצבא יעמוד לצידם, אבל אני חושב שההודעה שפרסם הצבא אתמול היא לא ברורה. הצבא לא מבהיר את עמדתו באופן רשמי". לדבריו, האולטימטום מטעם הצבא חזר על בקשת העם, "אבל לא ברור איזה עם - יש מפגינים גם במסגד וגם בכיכר תחריר".
"מרי אזרחי נגד מורסי והממשלה"
ראשד מזכיר כי כך נהג הצבא גם במהפכה בשנה שעברה: "ככה זה תמיד עם הצבא - אנחנו רגילים לזה. גם בזמן המהפכה הראשונה, הצבא לא נקט עמדה תחילה ולא הודיע במי הוא תומך עד אשר הלחץ מצד העם התגבר, והצבא החליט לעמוד לצדו של הצד המנצח, לצד העם".
"למעשה, אפשר לראות כאן מרי אזרחי", הוא מדגיש. "אפילו השופטים הודיעו שהם יתחילו לשבות, הכריזו על מרד אזרחי ומהיום הם יפסיקו לעבוד. לדעתי בשעות הקרובות נראה גילויי מרי אזרחי במדינה כולה, נגד מורסי ונגד הממשלה ונגד הצעדים שהם נוקטים נגד האזרחים. לצערי, אני צופה שבשעות הקרובות זה יילך ויחריף, כי אני לא חושב שהאחים המוסלמים יוותרו על השלטון בקלות".
המפגין המצרי קרא לארה"ב ולישראל להפסיק לתמוך בנשיא. "מורסי איבד את הלגיטימיות שלו לחלוטין. במקרה כזה, הסיכויים שלו לשרוד יהיו קלושים. כשארצות הברית וישראל יודיעו שהן לא תומכות בו יותר, לא יהיו לו הרבה סיכויים לשרוד בשלטון. זה מה שכל האנשים מקווים שיקרה, וזה גם מה שאני מקווה שיקרה באופן אישי - הקץ לשלטון האחים המוסלמים, כי מספיק, נמאס כבר".
רק הצבא יכול להחזיק את המדינה
על העתיד הצפוי לארצו אמר: "אני לא יכול לקבוע איזה כח אזרחי ינצח במקרה של קיום בחירות, אבל לצערי, הדבר היחיד שגורם לי להיות מאוד לא שקט הוא נוכחות הצבא. מכיוון שהאנשים לא יצליחו למצוא חלופה. אני נוטה לחשוב שבמצב שבו אנחנו נמצאים, הצבא הוא הכוח המאורגן היחיד שמסוגל להחזיק את המדינה בדרך זו או אחרת".
"זאת בעיה שהתחילה בימי מובארק", מזכיר ראשד. "הוא רוקן את האופוזיציה מתוכן וזה גרם לאנשים להתרחק ממנה. אם תשימו לב, האנשים כלל לא יצאו לרחובות בעקבות קריאה מטעם המפלגות, אלא בעקבות קריאה של תנועה עממית, שהחליטה שהיא תהיה זו שתעניק לעם ולו שביב של תקווה שזכותנו לצאת נגד נשיא המדינה".