לצד העיסוק היומיומי במאבק בהפלת המשטר הסורי, חושבים המורדים כבר זמן רב על היום שאחרי אסד. העובדה שפתרון המשבר בסוריה עדיין אינו נראה באופק אינה מפריעה לגיבוש תכניות שיסייעו בשיקומה של המדינה אחרי הסתלקותו של הרודן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשנה וחצי החולפות דווח כבר על מספר יוזמות הקשורות ל"יום שאחרי", ובראשן תיעוד מתמשך וקפדני - בווידאו ובמסמכים - של פשעי המלחמה שמבצע המשטר בבני עמו. זאת, ל"משפט העתידי", אם יהיה שכזה, לנשיא אסד.
ואולם, יוזמה חדשה ויוצאת דופן מעסיקה בימים אלו את כוחות החילוץ וההצלה של המורדים ואנשי האופוזיציה הפועלים מסביב לשעון באיתור הנפגעים בין ההריסות ובטיפולם: תיעוד מוקפד של גופות עשרות הרוגים שזהותם אינן ידועה, על מנת לאפשר את זיהויים ביום מן הימים.
מכון המחקר של תקשורת המזרח התיכון ממר"י פרסם בימים האחרונים פרטים על היוזמה, שגובשה לראשונה בפייסבוק על ידי קבוצה של רופאים ופעילי זכויות אדם תחת השם "תיעוד החללים הלא מזוהים". מטרת היוזמה, כפי שנכתב בדף הרשמי שלה, היא לעודד את העם הסורי לקחת דגימות DNA מגופותיהם של הרוגים שלא זוהו וכן מבגדיהם, לצלם את פניהם ולאסוף כל פרט שעשוי להקל על זיהויים בעתיד.
יותר מ-2,000 לייקים
עד כה צברה היוזמה כבר יותר מ-2,000 "לייקים" בפייסבוק, ולטענת מכון המחקר הדבר מעיד על מצוקתו של בני העם הסורי בטיפול בגופות ההרוגים, שחלקם כאמור, לא ניתנים לזיהוי. לצד זאת יש לציין דיווחים יומיומיים על קשיים בעריכת לוויות להרוגים - משום שגם הן לעיתים נערכות תחת אש כבדה מצד כוחות המשטר.
"מדי יום אנו עדים לעשות גופות ברחובות, רובן אינן ניתנות לזיהוי על ידי המקומיים", נכתב בדף ההסבר של היוזמה. "חלקן נקברות ללא ידיעת המשפחות. תיקי הקורבנות הנעדרים יישארו פתוחים עד שהמשטר יופל, המשפחות ימשיכו לסבול ויתקשו להאמין שבניהן נהרגו ללא הוכחה חותכת לכך".
"מטרת היוזמה היא לתעד את הגופות הללו ולשמר דגימות מהן, כדי שניתן יהיה בעתיד להתבסס על דגימות DNA בזיהוי שלהן", נכתב עוד. "אחרי הזיהוי נוכל להסיר מה שיותר שמות מרשימת הנעדרים שברשותנו. הדבר מצריך מאמץ מינימלי, אך תהיה לו השפעה מכרעת על חייהם של אלו שאיבדו את יקיריהם במלחמה שסיומה אינה נראה באופק. עזרו לנו להגביר את המודעות ליוזמה הזו".
"הדגימות יהיו נגישות בבתי החולים הממשלתיים"
הוגי היוזמה קוראים להפיץ עלונים לפעילים בשטח ולתושבים, אשר מסבירים כיצד יש לתעד את הגופות הלא מזוהות. "אחרי שתשוב היציבות לסוריה, הדגימות שנלקחו מהגופות יהיו נגישות בבתי החולים הממשלתיים ויהיו ניתנות להשוואה לדגימות DNA של קרובי המשפחה של הנעדרים".
לדף הפייסבוק של היוזמה הצוברת תאוצה, הועלה הסבר מצויר המדגים כיצד ניתן לדלות את הדגימות - ולאחר מכן להעבירן לנציגי היוזמה ברחבי סוריה. "האם תיארת לעצמך עד כמה סובלים קרוביהם על חללים שלא זוהו?", נכתב בהסבר. "האם חשת בהתרגשות האוחזת בהם בכל פעם שהטלפון מצלצל או שנשמעת נקישה על דלת ביתם? האם אתה יודע שביכולתך לשים סוף לסבל הזה, באמצעות נטילת דגימה מהחלל - שלאחר מכן תעבור בדיקת DNA?".
למרות התפוצה ברשתות החברתיות, בתקשורת המשדרת היא עדיין לא זוכה לסיקור נרחב. עיקר העיסוק הוא בכלי התקשורת המזוהים עם האופוזיציה והמורדים, אך גם כמה כלי תקשורת ערביים, ובהם סוכנות הידיעות הכוויתית, פרסמו את היוזמה.