חילוקי הדעות סביב מעמד האישה בעולם הערבי מחריפים בשנים האחרונות, ובמדינות ערב מתחילים לראות "ניצנים ראשונים" של פתיחות ומודרניזציה בכל הקשור לנושא. בשנים האחרונות הנשים הערביות מקבלות גיבוי של ממש מ"רוחות השינוי" המנשבות במזרח התיכון, רוחות המנפצות לא מעט סטריאוטיפים על תפקידה של האישה במשפחה הערבית ומיקומה בחברה הערבית. אבל מתי לאחרונה שמעתם וראיתם קבוצת כדורגל נשים ערבית?
אישה שעוזבת את הכלים, ניקיונות הבית והטיפול בילדים ויוצאת לשוק העבודה כבר אינה נחשבת לתופעה חריגה, ואפילו שמענו לא אחת בתקופה האחרונה על גברים שהגישו תלונה במשטרה על "נשים מכות". בסעודיה כבר יש טייסת ראשונה, ובשבוע שעבר אף מונתה אישה לתפקיד סגנית שר לענייני נשים.
את "גל רפורמת הנשים" במדינות ערב מוביל ענף אחד במיוחד - ענף הספורט. הנשים הערביות נחשפות יותר ויותר לענפי ספורט שונים, ומפתיע לא פחות הוא הסיקור התקשורתי לו הן זוכות. בשנה שעברה קיבלה אחותו של עבדאללה מלך ירדן, הנסיכה הייא, את השליטה על קבוצת הכדורגל הערבית הראשונה המורכבת כולה מנשים, ואפילו באירן דיווחו בחודש שעבר על אישור מיוחד שהעניק הנשיא מחמוד אחמדינג'אד לערוך משחק כדורגל על טהרת המין החזק.
רק שהחיג'אב לא ייפול
אך השבוע נראה כי נרשם ציון דרך מהותי בכל הקשור לספורט הנשים בעולם הערבי, כשרשת הטלוויזיה "אל-ערבייה", המשדרת מדובאי אך ממומנת ומנוהלת על ידי אלי הון סעודים, שידרה כתבת צבע מיוחדת על קבוצת כדורגל נשים חדשה שהוקמה בג'דה שבמערב הממלכה.
השחקניות אמנם משחקות עם לבוש ארוך, וגם לחיג'אב (כיסוי הראש) אסור לרדת במהלך המשחק, אבל הביצועים בהחלט לא מביישים אף אחד. המוטיבציה של השחקניות גבוהה וכך גם תקוותן להתחיל לקצור הצלחות בתחום. "אנחנו רוצות להיות הנשים הסעודיות הראשונות שיגיעו לאליפות העולם בכדורגל", אומרת רוואן, שחקנית בקבוצה.
ויש להן גם רצון להוכיח לגברים שגם הן יכולות. "נפתח את רמת המשחק בציפייה שיבואו לראות אותנו בג'דה", אומרת שחקנית אחרת, שקיבלה כינוי נוסטלגי משהו - אום כולתום. הכתבה ששודרה בתחנה הערבית פירגנה מאוד לקבוצה, ובקליפ צבעוני הציגה את ביצועי השחקניות. מאיך שזה נראה, לנשים בסעודיה יש הרבה מה להציע גם במגרש הכדורגל.