הכי רחוק מקליאופטרה: סקר חדש ומקיף שערכה סוכנות הידיעות "רויטרס" ב-22 מדינות בעולם הערבי מעלה כי היחס לנשים במצרים ארץ הנילוס הוא הגרוע ביותר מקרב המדינות הערביות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי ממצאי הסקר, גם במצרים שאחרי המהפכות - נשים רבות במדינה סובלות מגילויי אלימות, הטרדות מיניות ועוברות תהליכי מילה נשית בשיעור גבוה. סקר של האו"ם מאפריל האחרון אף הצביע על כך כי 99.3% מהנשים והבנות במצרים היו חשופות להטרדות מיניות שונות בצורה זו או אחרת.
"אולי הדחנו את מובארק מהשלטון, אבל אנחנו עדיין צריכים להסיר את סממני השלטון ההוא שעדיין קיימים במחשבות ובחדרי השינה שלנו", אמרה העיתונאית המצרייה מונה אלתהאווי שהוסיפה כי "מהסקר הזה עולה שהנשים במצרים בעצם זקוקות למהפכה כפולה - נגד השלטון ונגד מדכאי זכויות הנשים".
עוד עולה מהסקר כי עירק היא המדינה השנייה הגרועה ביותר בעולם הערבי ביחסה לנשים - וכי היחס אליהן בעשור האחרון, זה שלאחר הפלת העריץ סדאם חוסיין - אף הפך חמור יותר.
הנשים הסוריות נחטפות ונאנסות, פלסטיניות רבות במצב רע
ערב הסעודית - מדינה לה יש השפעה עצומה על המתרחש בעולם הערבי ושנודעת ביחסה המפלה לנשים, דורגה שלישית בסקר. עם זאת, מצביעים הנתונים על שיפור קל ביחס השלטונות לנשים במדינה - אולי עקב ההיתר החלקי לנשים לנהוג, שעד לא מזמן היה איסור גורף.
ומה מצבן של הנשים בסוריה - במיוחד בשלוש השנים האחרונות בהן מתחוללת במדינה מלחמת אזרחים עקובה מדם? מתברר כי הלוחמה של צבא אסד בגדודי המורדים החמירה משמעותית את מצבן ומעמדן של נשים במדינה, החשופות למעשי אונס ועינויים מצד נאמני המשטר. "האישה הסורית היא נשק לכל דבר במלחמה. היא משמשת לחטיפות, עינויים ומעשי אונס", אמרה פעילה סורית לזכויות נשים.
ואם תהיתם (או תהיתן) מה מצבן של הנשים הערביות קרוב אלינו, לישראל - אז גם ברשות הפלסטינית התמונה עגומה למדי: הפלסטינים מוקמו במקום ה-14 בדירוג מתוך 22 מדינות, בין היתר אחרי תימן, סודן ולבנון - מדינות שגם בהן הנשים אינן זוכות לעדנה.
היחס לנשים בשטחי הרשות נחשב לגרוע יותר אפילו מאשר במדינה האפריקנית סומליה, הנחשבת למדינה שלא בדיוק מקפידה על שמירת זכויות אדם. ככל הנראה שהמיקום הזה בדירוג של הפלסטינים הוא עקב היחס הגרוע למדי של שלטון חמאס לנשים ברצועת עזה.
באיי קומורו כדאי להיות אישה
לסקר יש גם נתונים חיוביים יותר בכל הנוגע לחייהן של נשים בעולם הערבי: במקום הראשון מבין 22 המדינות הערביות בבדיקת "רויטרס" דורגה מדינת איי קומורו שבאוקיינוס ההודי, הנמצאת בין מדגסקר למוזמביק שבאפריקה.
בניגוד למדינות ערביות רבות אחרות, בקומורו נשים לא נמצאות תחת לחץ ללדת בנים על פני בנות, אמצעי מניעה הם מקובלים ונתמכים על ידי השלטונות ונשים מורשות להחזיק ברכוש משל עצמן. המצב די דומה גם בנסיכות עומאן שבמפרץ הפרסי - ובכווית. מצבן של הנשים בירדן הסמוכה אלינו, בקטאר ובתוניסיה נחשב אף הוא לסביר.