קולות של שינוי בעולם הערבי? עיתון סעודי בינלאומי, המשמש שופר למשפחת המלוכה בריאד, מושיט עלה זית לישראל. "א-שארק אל אווסאט", שיוצא לאור בלונדון ושנמצא בבעלות של בן למשפחת המלוכה, מצהיר שאין עוד סכסוך ישראלי-ערבי, אלא סכסוך ישראלי-טורקי-אירני. העיתון מכריז: אם ישראל רוצה לעשות עסקה גדולה עם הערבים - עכשיו הזמן; האם היא תוכל להפיק מנהיג כמו אנוואר סאדאת, שיוכל לעשות שלום?
תחת הכותרת "לא עוד סכסוך ישראלי-ערבי", המאמר שנכתב בידי מאמון פנדי, מציין שהתקפות חמאס על ישראל מעזה מבוצעות בשליחותה של אירן, בסיועם האחים המוסלמים והפטרוניות שלהם, טורקיה וקטאר.
המאמר בעיתון הסעודי קורא לישראל לנצל את השפעתה של סעודיה כדי להגיע להסכם עם הפלסטינים. "המלחמה בעזה היא השלב השני בתהליך שינויו של מה שכונה עד עתה 'הסכסוך הישראלי-ערבי", גורס בעל המאמר. "השלב הראשון היה העימות בין ישראל לחיזבאללה ב-2006, שבו אירן, מדינה לא ערבית, לחמה בישראל באמצעות שליח, חיזבאללה. הנשק, המימון והאימונים של חיזבאללה יצאו מאירן. בשלב השני, בעימות הנוכחי, אירן תמכה בחמאס ובג'יהאד האיסלאמי, וכן במנהיגי שני הארגונים, חאלד משעל ורמדאן סלאח, שקיימו התייעצויות הדוקות עם אירן".
בעוד שאירן היתה השחקנית הראשית במלחמת לבנון השנייה, בסבב הלחימה הנוכחי טורקיה נכנסה לזירה, ויחד עם קטאר נהפכה למשענת פוליטית לחמאס ויזמית אזורית של האחים המוסלמים, מציין המאמר.
"ישראל אינה לוחמת יותר במדינות ערב"
"גם אופי הסכסוך השתנה - מלוחמה קונבנציונלית, שבה צבאות של המדינות האויבות מתמודדים בזירת הקרב, ללוחמה א-סימטרית, שבה צבא מנהל לוחמת גרילה נגד תנועות פוליטיות בערים. הסכסוך בין ישראל למדינות ערב, שהוביל למלחמות ב-1948, 1967 ו- 1973 (מלחמות השחרור, ששת הימים ויום כיפור) שוב אינו המציאות. ישראל לוחמת עתה בתנועות כגון חמאס וחיזבאללה, לא במדינות ערב, והפטרוניות של תנועות אלה הן אירן וטורקיה, וכמובן הן אינן מדינות ערביות".
"הנתק היחסי של מדינות ערב (מהסבב הנוכחי) והרטוריקה נגד החמאס בעולם הערבי, ובמיוחד במצרים, מצביעה על שינוי עמוק ביותר בתפיסת הסכסוך ברחבי העולם הערבי. הרטוריקה הופכת את הסבב הנוכחי לסכסוך בין ישראל לבין חמאס, טורקיה, אירן וקטאר. תמיכת העולם הערבי (בחמאס) באה לידי ביטוי רק בטוויטר ופורומים אחרים של המדיה החברתית".
המאמר מדגיש שקטאר, המדינה הערבית היחידה שתומכת אופן פעיל בחמאס, מבודדת משאר מדינות המפרץ, לאחר שסעודיה, איחוד האמירויות הערביות ובחריין החזירו את שגריריהן מדוחא. "וכך, מה שהיה פעם הסכסוך הישראלי-ערבי שוב אינו קיים".
"מדינות ערב מוכנות לעסקה מקיפה עם ישראל"
במצב הזה טמונות חדשות רעות וחדשות טובות, נכתב במאמר. החדשות הרעות הן, שהסכסוך הורחב ונושא עתה אופי אזורי, בעוד שבעבר השתדלה ישראל לצמצם את היקפי העימותים לרמה הנמוכה ביותר, הרמה הישראלית-פלסטינית. יתר על כן, הרחבת היקף הסבב הנוכחי תורמת להגדלת אי היציבות האזורית. המלחמה בעזה הפכה את חמאס, לא את אש"ף, ליקיר הרוב הערבי הרדיקלי, כפי שמלחמת לבנון ב-2006 הפכה את נסראללה לגיבור ערבי. מצב זה מעצים את כוחן של תנועות פוליטיות על חשבון כוחן של מדינות.
"החדשות הטובות הן, שאם ישראל רוצה להשיג עסקה גדולה עם הערבים, עכשיו הזמן לעשות זאת", מכריז העיתון הסעודי. "מדינות ערב נמצאות עתה במצב הפוליטי הגרוע ביותר מזה זמן רב, ובהתחשב בתהפוכות הפוליטיות הפנימיות שבהן הן מוכנות עתה לחתום על עסקה מקיפה עם ישראל".
"מכל מקום, המכשול הגדול יותר עתה הוא הצד הישראלי. האם ישראל יכולה להפיק מנהיג ברמתו של אנוואר סאדאת, שיהיה מוכן לעשות צעד נועז כמוהו, ולנחות בקהיר או בריאד כדי לחתום על הסכם שלום מקיף? ואולי צעד נועז עוד יותר ולהגיע לטהראן? הכדור נמצא עתה לגמרי במגרש הישראלי".