31 שנים חלפו מאז תקיפת הכור בעירק, ובחוגים פוליטיים במדינה שבים לדבר על החייאתה של תכנית הגרעין. גורמי ממשל ומדענים בכירים במדינה עוסקים בשבועות האחרונים בסוגיה, וסבורים כי לעירק מגיעה טכנולוגיה גרעינית בדיוק כמו לשכנתה אירן - וכן, גם כן ל"צרכי שלום".
"אם יוקמו כורים לצרכי שלום, ניתן יהיה לבחון את הסוגיה הזאת", אומר היום עבד אל-כרים סמוראי, שר המדע והטכנולוגיה העירקי. יו"ר הוועדה לאנרגיה אטומית בעירק מוסיף: "נפעל בשיתוף פעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לשם הפעלת הכורים. אלו יפעלו, מטבע הדברים, על פי אמות המידה הבינלאומית ובמסגרת הצרכים העירקיים".
לראשונה מזה שנים שודרו הערב תמונות נדירות ממתקן הכור העירקי "תמוז", שהופצץ ב"מבצע אופרה" על ידי מטוסי קרב ישראליים ביוני 1981. כתב רשת "סקיי ניוז" בשפה הערבית, שהושקה הערב לראשונה, ביקר במתחם שהושמד כליל, ושהריסותיו עדיין לא פונו מהאתר. "לאורך השנים ניסתה עירק לשווא לשוב ולהפיח רוח חיים בתכנית הגרעין, והמאמצים הללו נמשכים", דיווח כתב התחנה.
עדיין מפנים את הפסולת הגרעינית
חודשים בודדים חלפו מאז נסוג החייל האמריקני האחרון מאדמת עירק, וכעת, סבורים במדינה המתאוששת מהכיבוש האמריקני כי יש לשוב ולהתפנות לשיקום יכולותיה וכבודה בזירה הבינערבית. ההערכה היא כי אם הקהילה הבינלאומית תאשר ולא תטיל סנקציות, ניתן יהיה לשוב ולעסוק בפרויקט הלאומי - שהושק לראשונה כבר בשנות ה-50' של המאה הקודמת. סדאם חוסיין ואנשיו המשיכו בו - אך הוא הושמד לחלוטין בתקיפת חיל האוויר הישראלי.
בימים אלו ממשיכים לעסוק ב"תמוז" באופן קדחתני בהשמדת הפסלות הגרעינית שנותרה במתקן המופצץ, גם 31 שנים אחרי התקיפה. להערכת מומחים עירקים יש צורך בחמש שנים נוספות, לכל הפחות, בהשלמת המלאכה, ובתוך 10 שנים להשיק מחדש את תכנית הגרעין העירקית, לראשונה מאז נפילת סדאם חוסיין.