ישלמו בכסאם: רשת הטלוויזיה "אל-ערבייה" מדווחת הערב כי נשיא סוריה בשאר אסד צפוי לפטר את הממשלה המכהנת, בראשותו של מוחמד נאג'י אל-עוטרי, ביום שלישי הקרוב. זאת, "כהיענות לדרישות האזרחים" - על פי הדיווח בתחנה. שום גורם סורי לא אישר את הדיווח. הדיווח הערב מצטרף למספר דיווחים בכלי תקשורת ערביים בסוף השבוע האחרון, לפיהם מתכוון אסד לפזר את הממשלה - אך לא לפטר את כל השרים.
קודם לכן, הודיעה היועצת האישית של הנשיא בשאר אסד, בות'יינה שעבאן, כי יבוטלו חוקי החירום שנכנסו לתוקפם בשנת 1963, עם עליית מפלגת הבעת' לשלטון. מדובר באחת הסוגיות המרכזיות נגדה מוחים האזרחים.
שעבאן הוסיפה כי בהתנגשויות האלימות בעיר הנמל לטקיה בסוף השבוע בין אזרחים שמחו נגד השלטון לבין כוחות הביטחון, נהרגו 12 בני אדם – 10 מהם שוטרים. נוסף על כך, היא מסרה כי כ-200 אנשי ביטחון נפצעו מ"פעילים חמושים", כהגדרתה.
"הפעילים פגעו ברכוש ציבורי ופרטי, מוסדות ציבור, בשוק, ובבתי מגורים", האשימה שעבאן - שדבריה צוטטו בסוכנות הידיעות הסורית. היא גם דיווחה כי "תושבים רבים לקו בחרדה". לפי מקורות רשמיים בסוריה, פגעו המפגינים בסוף השבוע גם בבית חולים בלטקיה והשחיתו אמבולנסים.
העימות האלים ביום נרשם בעיר אתמול. עדי ראייה דיווחו על שוטרים שירו אש חיה לעבר מפגינים. בדמשק ניסו להאשים כי גל האלימות ששוטף את סוריה הוא למעשה יוזמה פלסטינית לערער את השלטון, אבל באופוזיציה לא מיהרו להשתכנע.
בניסיון לרצות את המפגינים, הורה אסד לשחרר מבתי הכלא 260 אסירים חברי תנועות האופוזיציה האסלאמיות, אלא שעבור שעות ספורות בלבד נעצר מספר דומה של מתנגדי שלטון.
מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון מנסה להרגיע את הרוחות. "אל תצפו למעורבות אמריקנית בסוריה", אמרה.
האם השרים ישלמו את מחיר המחאה?
צעד נוסף שנראה כמו ניסיון נוסף לפייס את אזרחי סוריה עולה מדיווחי כלי תקשורת ערביים בסוף השבוע, שלפיהם מתכוון אסד לפטר את ראש הממשלה הוותיק מוחמד נאג'י אל-עוטרי ושרים בכירים נוספים. עם זאת, נראה כי תרחיש שבו תפוזר הממשלה כולה אינו עומד על הפרק.
בדמשק לא מתכוונים להוריד הילוך בעצירת המחאה, שיקבל אופי אלים יותר ככל שההפגנות יתגברו. בזכות דיכוי שיטתי ומתמשך של מתנגדי השלטון, לא קיימת היום בסוריה תשתית אופוזיציה ראויה שעליה ניתן יהיה להקים שלטון חלופי לזה של אסד – כך שלפחות לפי שעה, קשה לראות אדם אחר יורש את כס השלטון בארמון הנשיאות של אסד.
בימים האחרונים טענו מפגינים רבים במוקדי המהומות כי אלפי פעילים אירניים מכוחות "משמרות המהפכה", חלקם בלבוש אזרחי, וכן פעילי חיזבאללה - מסייעים לאנשיו של אסד בדיכוי המהומות.