מדינות המפרץ ערוכות לתקיפה באירן: אמיר כווית, השייח' סובאח אל-אחמד א-סובאח, מתייחס היום לאפשרות שפעולה צבאית נגד אירן תצא לפועל ואומר כי מדינות המפרץ ערוכות לכל תרחיש צבאי באזור המפרץ. "מדינות שיתוף הפעולה במפרץ נקטו כל האמצעים הנדרשים לשם התמודדות עם פעולה צבאית או הסלמה אפשרית נגד אירן", אמר אמיר כווית בראיון לעיתון יפני.
עיקר התייחסותו של הבכיר הכוויתי הייתה לפגיעה האפשרית בנתיב הסחר של חביות הנפט מהמפרץ הפרסי למדינות העולם - במקרה של פעולה צבאית נגד אירן. "מיצרי הורמוז נחשבים לעורק חיוני לעולם כולו, בו עוברת כמעט מחצית מאספקת הנפט העולמית", אמר א-סובאח. "מדינות המפרץ, ובהן כווית, קיימו מגעים עם בכירים באירן על מנת להבטיח שלא יינקטו אמצעים לסגירת המיצרים ואפילו לא יאיימו בכך. קיבלנו הבטחות מהאירנים שהם לא יעשו זאת".
א-סובאח דיבר גם על "תכנית ב'", במקרה בו אכן עלול להיפגע נתיב ייצוא הנפט לעולם. "כווית פועלת מזה זמן רב, באמצעות חברות הנפט שלה ברחבי העולם, על מנת שאספקת הנפט למדינות המייבאות ממנה לא תיפגע", אמר. "אנחנו נמצאים בקשר הדוק עם עמיתותינו במפרץ כדי להתמודד עם התרחיש הזה".
"אי אפשר להאמין לאירנים"
בחודשים האחרונים מקיימים בכירים אמריקניים דיונים מרתוניים עם עמיתיהם במפרץ, כחלק מהיערכות למקרה של תקיפה באירן. על פי דיווחים בכלי תקשורת זרים, הקימה ארצות הברית מספר בסיסים צבאיים בכמה מדינות במפרץ הפרסי, ואף ציידה את צבאות המדינות בנשק מתקדם ומערכות הגנה מפני טילים.
על רקע משבר האנרגיה החמור בעולם והאיומים האירנים לסגור את מיצרי הורמוז במקרה של תקיפה, הבהירו לאחרונה גורמים דיפלומטים מערביים כי ארצות הברית תעשה הכל על מנת להבטיח את חופש השייט בתעלה ואת שלום נתיבי סחר הנפט.
במסגרת הדלפות מסמכי "ויקיליקס" בנובמבר 2010 נחשף כי מדינות המפרץ מוטרדות מאוד מתכנית הגרעין האירנית ופועלות נמרצות מאחורי הקלעים על מנת למנוע את התחמשותה הגרעינית של הרפובליקה האסלאמית. על פי חלק מהמסמכים הדיפלומטיים שנחשפו, תועדה שיחה בין עבדאללה מלך סעודיה ליועץ אמריקני לענייני טרור, בה אמר הסעודי: "אי אפשר להאמין לאירנים". באותה השיחה הביע עבדאללה מורת רוח מהמדיניות האמריקנית כלפי הגרעין האירני וקרא לפעילות תקיפה יותר.
על פי המברקים שהודלפו, גם בכירים נוספים במדינות המפרץ דחקו באמריקנים לפעול בתקיפות נגד הגרעין האירני. מלך בחריין, חאמד בן ח'ליפה, תועד במסמכים כמי שאומר ש"חייבים לעצור את אירן" ומאיים שהשלכות ההכרה בתכנית הגרעין יהיו חמורות יותר מאלו שיהיו אם תהיה פעולה צבאית נגד האירנים. גם בכירים בקטאר ובאבו דאבי העבירו מסרים דומים במהלך פגישות עם בכירים אמריקנים בשנים 2008 ו-2009.