על פי דיווחים במצרים, 10 בני אדם נהרגו בהתנגשויות שאירעו הלילה (ב') בין מפגינים לאנשי האחים המוסלמים ברחבי מצרים, אחד מהם נער בן 15. עדי ראייה מדווחים על אש חיה שנפתחה על מפגינים שהתנפלו על מטה המפלגה בקהיר. מאז אתמול התקיימו הפגנות ענק בכיכר תחריר שבקהיר, מול ארמון הנשיאות ובערי המדינה - אלכסנדריה ופורט סעיד. 600 בני אדם נפצעו במהלך המהומות, כאשר מיליונים יצאו לרחובות בדרישה מנשיא המדינה, מוחמד מורסי, להתפטר מתפקידו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מניין ההרוגים עלה לעשרה בני אדם, בהפגנות שהפכו אלימות יותר במהלך שעות הלילה. אש חיה נפתחה לעבר מפגינים שהשליכו בקבוקי תבערה אל עבר מטה מפלגת האחים המוסלמים בקהיר וניסו לפרוץ לבניין. על פי העדויות, אנשי הביטחון המצריים פתחו באש לעבר המפגינים וכתוצאה מכך נהרגו שם ארבעה בני אדם, כ-70 מפגינים נפצעו. חמישה בני אדם נורו למוות בערים שמדרום לבירה קהיר: אדם אחד נורה ומת בעיר בני-סואף, שני מפגינים נוספים נהרגו בעימותים בעיר פאיום ושלושה נהרגו בעיר אסיוט. במהלך הלילה קיימו המפגינים תהלוכות לארמון שבו נמצא מורסי, שממנו הוא מנסה לשלוט במצב. באזור הדלתא שרפו מפגינים משרדים של האחים המוסלמים.
לפי חלק מהדיווחים, הנשיא מורסי הועבר מהארמון שבו שהה, למתחם אחר בקהיר, מפאת חשש לשלומו. בד בבד להפגנות נגד מורסי, נעשים נסיונות של אנשי האחים המוסלמים לבצע "מפגני כוח" בערים, שכוללים בעיקר מסעות של אופנוענים ברחובות.
במהלך שעות הערב ההפגנות היו בעלות אופי מתון ושקט. המפגינים קראו קריאות בגנות מורסי, וכמה מהם גם בגנות ארה"ב שלדבריהם תומכת בנשיא מצרים, אך לא נרשמו הפרעות סדר מיוחדות. כמו כן, המפגינים וכוחות המשטרה התמודדו עם תנאי מזג אוויר חמים וקשים במיוחד.
בשבוע שעבר דווח על אזרח אמריקני שנהרג שנקלע למהומות ונהרג, לאחר שהגיע למדינה כחלק ממסגרת התנדבותית בה לימד ילדים אנגלית. המפגינים טוענים כי הנשיא מורסי מעניק מונופול שלטוני לאחים המוסלמים, וכי המצב הכלכלי במדינה רק הולך ומדרדר מאז שהוא עלה לשלטון.
מורסי: לא מתכוון להתפטר
הנשיא מורסי עצמו, שהמפגינים דורשים את הדחתו, התראיין אתמול לעיתון הגרדיאן הבריטי והבהיר שלא יאפשר "מהפכה שנייה". אמש הצטרף לדבריו הדובר הנשיאותי של מצרים איהאב פחמי, שאמר כי "דיאלוג הוא הדרך היחידה לצאת מהמשבר הנוכחי ולהגיע להבנות". לדבריו, "הנשיאות פתוחה לדיאלוג לאומי, אמיתי ורציני".
הנשיא מורסי דחה את קריאות האופוזיציה לסיים את כהונתו ולקיים בחירות חדשות לנשיאות המדינה. לדבריו, הוא לא יסבול הפרות סדר שנערכות בניגוד לחוק. עוד הוסיף הנשיא המצרי שאין בכוונתו להתפטר מאחר ומהלך כזה יפגע בלגיטימיות של המשטר וגם במעמד של יורשו. "התפטרות תגרום לכאוס", טען מורסי.
"אם נחליף את בעל המשרה שנבחר על פי החוקה, תמיד יהיה מי שיתנגד לנשיא החדש", הסביר נשיא מצרים. "זה יכול לקחת שבוע, או חודש, אבל בסופו של דבר יידרשו שגם הוא יתפטר".
"אין מקום לדיבור נגד הלגיטימיות של החוקה", טען מורסי, שעל פי דיווחים שונים הועבר ביממה האחרונה למסתור באחד מבסיסי הצבא לשם הגנתו. "יכולות להתקיים הפגנות ואנשים יכולים להביע את דעתם, אך עליהם לאמץ את החוקה - זאת הנקודה המרכזית".
מורסי, שעומד במרכזה של הסערה הגדולה ביותר שידעה מצרים בשנה האחרונה, מתואר על ידי העיתון הבריטי כבטוח בעצמו ובכוחו הפוליטי. כשנשאל אם הוא בטוח שהצבא לא יצטרך להתערב בנעשה במדינה שהפכה לכמעט בלתי נשלטת, השיב מורסי: "מאוד".
לאורך הריאיון, שנמשך כשעה, רמז מורסי מספר פעמים כי נציגי המדינה, שנותרו מתקופת מובארק הם שעיכבו את הרפורמות המרכזיות במדינה - רפורמות שאי-ביצוען גרם להמונים לצאת לרחובות. "הדבר נובע מהתנהלות מושחתת של חלק מהאנשים שמגיעים מהמשטר הקודם", האשים נשיא מצרים.