דווקא בתקופה בה טוען חמאס כי מעמדו בתוך שטחי הרשות הפלסטינית ומחוצה להם נמצא בשיא, בכירי הארגון מחפשים בימים אלו בקדחתנות מדינה ערבית אחרת שתסכים לארח אותם ולאפשר את פעילותם הפוליטית. היומון הלונדוני "א-שרק אל-אווסט" חושף הבוקר את השיקולים העתידיים הניצבים כעת בפני כל בכיר בלשכה המדינית של חמאס, בעקבות ההחלטה לעזוב את דמשק ולהשעות את הפעילות הפוליטית מבירת סוריה.
על פניו, נראה שהשנה החולפת דווקא חיזקה את חמאס ובכיריו. אירועי "האביב הערבי" חיזקו את התנועות האסלאמיות באזור, בראשות "האחים המוסלמים"; התהליך המדיני בין ישראל לרשות הפלסטינית נמצא בקיפאון - מה שמחליש את מעמדו של אבו מאזן בשטחי הרשות; עסקת שליט הושלמה עם שובם של 1,027 אסירים לבתיהם; משעל התקבל בחיבוקים בירדן - 13 שנה אחרי שגורש ממנה, והנייה זוכה לכבוד של מלכים בסיוריו במדינות האזור.
אך חמאס משקיע בימים אלו מאמצים כבירים על מנת שלא להצטייר כ"ברווזון המכוער" בין כל שלוחות האחים המוסלמים במזרח התיכון. בעוד שבמצרים, בתוניסיה ובמרוקו זנחו "האחים" את הנשק ונטלו את מושכות השלטון, חמאס ברצועת עזה עדיין חמוש ומצהיר כי ימשיך במאבק המזויין בישראל. בשל הלחצים, ניתן לזהות בתקופה האחרונה גם בהצהרותיו של חאלד משעל ראשיתו של שינוי בכל הנוגע למהות המאבק.
זאת ועוד, המשבר עם נותנת החסות סוריה הגיע בשבועות האחרונים לשיא, עם החלטת אנשי הלשכה המדינית לעזוב את המדינה בעקבות גל המחאה ולהשאיר בשלב זה את המשרדים ריקים. חמאס סירב להביע תמיכה פומבית במשטר אסד - בשל העובדה ששלוחת "האחים המוסלמים" בסוריה מנהלת מאבק עיקש להדחת הנשיא העלאווי מכסאו. למעט הודעה אחת, הסתייגו ראשי חמאס לומר את מה שאמרו נסראללה וראשי חיזבאללה: אנחנו עם אסד - עד הסוף. עמדה זו היא שכרסמה עוד יותר במעמדו של הארגון בסוריה. אסד סירב לפגוש את משעל ועל פי דיווחים ערביים, שירותי המודיעין עצרו את בתו של משעל ובעלה בחשד למעשי שחיתות.
פרשת דרכים
על כן, נראה שההנהגה המדינית בדמשק נמצאת היום בפרשת דרכים. על פי הדיווח הבוקר ב"א-שרק אל-אווסט", ראשיה צפויים להתפצל ולהקים משרדים במדינות ערב, ולא לשוב עוד ללשכה המרכזית הפועלת בדמשק - לפחות כל עוד נמשך הדיכוי האלים במדינה ולא נמצא פתרון למשבר.
על פי הדיווח, חאלד משעל צפוי להישאר בתקופה הקרובה בקטאר, שהפכה לאחת המדינות המרכזיות התומכות במשטר חמאס בעזה. משפחתו של משעל העתיקה את מקום מגוריה מדמשק לירדן - שם היא צפויה להישאר. בהנחיית המלך עבדאללה, לא יוכל משעל להצטרף למשפחתו - אלא רק לבקרה אחת לזמן מה.
לדברי גורמים פלסטיניים ששוחחו עם "א-שרק אל-אווסט", גם סגנו של משעל, מוסא אבו מרזוק, אינו צפוי לשוב לדמשק. משפחתו כבר שוהה בחודשיים האחרונים בקהיר, ועל פי הדיווח גם הוא צפוי להעתיק את לשכתו לבירת מצרים.
מוחמד נזאל, בכיר נוסף בלשכה המדינית של חמאס, נשאר בשלב זה בירדן - עד להודעה חדשה. על פי הדיווח ביומון הלונדוני, יותר לנזאל להישאר בבירה עמאן, כל אימת שאינו עוסק בפעילות פוליטית מטעם חמאס; כך גם לגבי סאמי חאטר, בכיר נוסף בלשכה המדינית; עימאד אל-עלמי, אחד הבכירים שהעביר את מרבית שירותו בתפקיד נציג חמאס בטהרן - שב בשבוע שעבר לרצועת עזה דרך מעבר רפיח. הוא אינו צפוי לעזוב את הרצועה באזור.
קרב הירושה החל
אוסמה חמדאן, האחראי על יחסי החוץ של הלשכה המדינית, צפוי להישאר בקרוב בבירות. שנים רבות הוא שימש כנציג חמאס בלבנון - ובעבורו מדובר במיקום נוח להמשיך ולהישאר בו נוכח המצב הנוכחי; מוחמד נאסר, האיש המוגדר כ"מקורב ביותר למשעל" בלשכה המדינית, צפוי להישאר לצדו בקרוב בדוחא בירת קטאר. על פי הדיווח ב"א-שרק אל-אווסט", כפי שגם דווח בכלי תקשורת נוספים, עיזאת א-רשק, בכיר נוסף בלשכה המדינית ימשיך להיות הנציג היחיד של חמאס בדמשק בשלב זה.
עסקת שליט שבה והעלתה את סוגיית יחסי הכוחות בין הנהגת חמאס בתוך שטחי הרשות הפלסטינית ומחוצה לה. כלי תקשורת ערביים דיווחו על מחלוקות קשות ומשחקי כוח בין ראשי הזרוע הצבאית להנהגה המדינית בסוריה סביב סוגיית "המילה האחרונה" בהחלטה שמקבל הארגון. אירועי "האביב הערבי", לצד החלטתה של אירן לקצץ בתקציב הארגון, הגבירו הלחץ על הנהגת החוץ בטענה כי ראשיה נמנעים מלבקר ברצועת עזה ואינם באים במגע יומיומי עם השלכות המצור.
במקביל, דווח לאחרונה על מרוץ שנפתח בין מנהיגי חמאס ברצועת עזה על ירושת משעל בתפקיד יו"ר הלשכה המדינית, בעקבות ההודעה כי החליט שלא להתמודד בבחירות החשאיות שיתקיימו בחודש יוני. על פי רוב ההערכות, ראש ממשלת חמאס בעזה אסמאעיל הנייה הוא שצפוי לזכות בבחירות וליטול את התפקיד. המסע שערך במדינות האזור לאחרונה רק חיזק ההערכות הללו.