על אף חגיגות הניצחון השבוע על שחרור א-רקה בידי המיליציות הסוריות הנתמכות על ידי צבא ארה"ב, יחלפו עוד חודשים רבים עד שהחיים בעיר ישובו למסלולם. בעיר, שהפכה לעיי חורבות, פזורים חומרי נפץ במקומות שונים ורשתות המים והחשמל קרסו וחדלו מלתפקד. כ-270 אלף בני אדם נעקרו מבתיהם בעיר בעת המלחמה וכעת אין להם לאן לחזור.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לאחר ארבעה חודשים של קרבות קשים, שכללו תקיפות ארטילריות כבדות, נהרסו בניינים רבים בעיר. "אנחנו לא יכולים לעשות שום דבר לפני שננטרל את המוקשים", אמר חבר המועצה המקומית איברהים אל-חסן. "השלב השני הוא שחזור רשתות המים והחשמל ולאחר מכן נוכל להתעסק בבתי הספר". בארגוני הסיוע ובאו"ם אמרו ששיקומה של העיר עתיד להיערך חודשים ארוכים והוא צפוי להיות יקר ומורכב.
כבר בחודש ספטמבר העריכו באו"ם כי מעל 80% מהעיר לא ראויים למגורים. "מקורות מקומיים דיווחו על מחסור חמור במזון, רפואה, חשמל, מי שתייה ומוצרים בסיסיים", אמרה לינדה טום, דוברת משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים. כמו כן, עולה חשש מהתפרצות מחלות כתוצאה מגופות שלא נקברו.
"חוששים שנאבד את תשומת הלב הבינלאומית"
מארגונים ממשלתיים בעיר נמסר כי אין מתקנים רפואיים מתפקדים ובתי הספר נסגרו מזמן. "תידרש השקעה משמעותית לנטרל את המוקשים שלא התפוצצו לפני שאנשים יוכלו לחוזור בבטחה לבתיהם", אמרה אחת הפעילות מקבוצות הסיוע ההומניטרי.
האיחוד האירופי הבטיח סיוע של כ-3.5 מיליון אירו למאמצי השיקום שלה העיר וגם הקואליציה ברשות ארה"ב התחייבה לסייע עם מספר פרויקטים. תורמים, גורמים מקומיים וארגונים לא ממשלתיים עובדים על תכנית שיקום לעיר אך טרם הוערך המחיר וכמו כן מי יממן אותו. "אנו חוששים שבגלל שהסתיים המצבע הצבאי נאבד את תשומת הלב הבינלאומית", אמר בדאגה מנהל של אחד הארגונים ההומניטריים.