המיעוט הכורדי בעירק הצביע ברוב מוחץ של 92% בעד הקמת מדינה עצמאית וניתוק מעירק, כך הודיעה היום (רביעי) ועדת הבחירות הכורדית, בתום ספירת כלל הקולות במשאל העם. המשאל השנוי במחלוקת עורר זעם רב בקרב ממשלת עירק, שהודיעה כי לא תכיר בתוצאותיו וטענה כי תוצאותיו יערערו את היציבות באזור כולו.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
משאל העם נערך ביום שני חרף התנגדות נחרצת מצד הממשל העירקי, שתיאר את ההצבעה כלא חוקתי ואישר את השימוש בכוח נגד המיעוט הכורדי. תוצאיותיו הרשמיות שמתפרסמות היום מסמלות צעד נוסף לקראת עצמאות של חבל הארץ האוטונומי-למחצה בצפון עירק ומציבה את הרשויות הכורדיות על מסלול התנגשות עם הממשל בבגדד.
מוקדם יותר היום קרא ראש ממשלת עירק, חידר אל-עבאדי, לבטל את תוצאות המשאל והפציר בממשלה הכורדית לקיים דו-שיח כפי שמחייבת החוקה. דבריו מגיעים יממה לאחר שהורה לכורדים למסור את השליטה בנמלי התעופה לידי הממשל המרכזי בבגדד.
אמש הכריז נשיא כורדיסטן מסעוד ברזאני כי תוצאות משאל העם מהדהדות, וקרא לראש ממשלת עירק חיידר אל עבאדי לנהל משא ומתן "ולכבד את רצונם של מיליוני בני אדם". בהודעה מוקלטת ששודרה בטלוויזיה, הדגיש ברזאני כי מיליונים הצביעו בעד עצמאות במהלך משאל העם, בו השתתפו כ-78% מתוך 5.2 מיליוני בעלי זכות ההצבעה.
"אנו עלולים להיתקל בקשיים", הוסיף מנהיג המיעוט הלאומי וקרא לכל מנהיגי המדינות השכנות לכבד את בחירת עמו. "במקום לאיים עלינו בסנקציות, פתחו עמנו בדיאלוג רציני".
ההתנגדות למשאל הגיעה לא רק מכיוונה של עירק. ארה"ב, לצד מדינות רבות באירופה וגם טורקיה ואירן, התנגדו להחלטה לקיים את משאל העם והזהירו כי המהלך "יוביל לחוסר יציבות" בזמן שכל הצדדים עדיין נאבקים בדאע"ש.