מלחמת האזרחים בסוריה גבתה בחמש השנים האחרונות את חייהם של מאות אלפי בני אדם - רבים מאוד מתוכם הם אזרחים שמוצאים את עצמם לכודים בלב הלחימה. אחת המערכות הקשות ביותר בסוריה מתרכזת בחודשים האחרונים בעיר חאלב בצפון המדינה, שם ניטשים קרבות עזים בין כוחות הנאמנים לנשיא אסד לבין המורדים. בריאיון בלעדי לחדשות 2 Online מזהיר פיראס אל-קאטיב, דובר סוכנות הסיוע לפליטים של האו"ם (UHNCR): "המצב בחאלב הוא המשבר ההומניטרי הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
אל-קאטיב נתקל מדי יום בזוועות בעיר הגדולה ביותר בסוריה - בפציעות הקשות, במחסור החמור במזון ותרופות ובנזק הבלתי הפיך שנגרם לחייהם של מאות אלפים באזור. האו"ם משקיע מאמץ דיפלומטי מרוכז להביא להפסקת אש של 48 שעות, במטרה להעביר סיוע דחוף לפליטים שלכודים באזורי הקרבות בחלב ובחסאקה - אך עד עתה, במידה רבה בשל האדישות של מעצמות העולם, הסיוע לא מגיע לאזרחים. "האזרחים שם מנותקים מכל המוצרים הדרושים ויש בעיה חמורה של אספקת מים, חשמל ומזון", הוא אומר.
"לאחר ההפוגה בעימותים בתחילת השנה, הצלחנו להגיע ליותר ממיליון סורים שנמצאים במצור או באזורים שנותרו מבודדים בגלל העימותים", הוא אומר. "זה מה שאנחנו מבקשים. הפסקת אש הומניטרית שתפתח את הדרך לחאלב".
"פגשתי שם משפחה", מספר אל-קאטיב על אחד מאינספור המפגשים שלו במקלטים הציבוריים בעיר. "סבתא עם ארבעה ילדים צעירים בגילאי 2-9 שאיבדו את הוריהם בשנה שעברה. הם עזבו את ביתם ב-2013 ועברו לגור במקלט שהוא למעשה מגרש חניה עם אוהלים. והילדים האלה, אתה מביט בעיניהם והם איבדו הכול - את בתיהם, את הוריהם. הם חיים עם הסבתא הזקנה שלהם שדואגת להם. בפעם הראשונה שאתה רואה את היתומים האלה, זה שובר לך את הלב".
הסוכנות, לדברי אל-קאטיב, מתמודדת עם יותר מ-6.5 מיליון סורים שעקרו מבתיהם ברחבי המדינה, שנאלצו לברוח מסכסוכי הדמים. בנוסף, ישנם 31.5 מיליון סורים שעדיין חיים במדינה, וגם הם זקוקים לסיוע. על פי ההערכות, מאות בני אדם נהרגו רק בימים האחרונים בקרבות בחאלב, בהם אחיו הבכור של עומראן דקניש, הילד שחשף לעולם את כאב האוכלוסיה האזרחית באזור - בתמונה אחת. "זה סיפור מאוד עצוב", ממשיך אל-קאטיב. "אנו כארגון הומניטרי מנסים להתמודד עם המצב ברמה גלובלית, בכל המדינה".
כשנשאל אל-קאטיב האם לישראל יש תפקיד שהיא צריכה למלא כדי לסייע למצב, טען הדובר, שנמנע מלהגיד את שמה של המדינה, כי בניגוד למדינות השכנות - ישראל לא שותפה לפתיחת הגבולות ואירוח הפליטים. "בגלל שהיא (ישראל) לא מארחת פליטים, אני לא רואה תפקיד שהיא יכולה למלא", הסביר. "כרגע המדינה לא מעורבת בסוגיית הפליטים כמדינה שכנה ואני לא יכול לצפות שהיא תמלא תפקיד בסכסוך הזה".