בתולדות הסכסוך הישראלי-פלסטיני ספק אם היה מאורע אחד בודד שהייתה לו השפעה כל כך מכרעת על ההיסטוריה של שני העמים. שורת פיגועי הנקמה שהוביל חמאס בשנת 96' בעקבות חיסולו של יחיא עיאש, הייתה אחד הגורמים המכריעים בהפסדו של שמעון פרס בבחירות באותה השנה. הליכוד בראשות נתניהו עולה לשלטון. הסכם אוסלו נכנס לקיפאון עמוק, ארבע שנים מאוחר יותר, פורצת האינתיפאדה השנייה. זו לא תהיה הגזמה לומר שהמזרח התיכון השתנה לתמיד.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
גם יותר משני עשורים אחרי, הטלפון ההוא לא עוזב את כ'. אדם שמצא עצמו בצומת דרכים דרמטית שזימן לו הגורל. אותו גורל שהפגיש בינו לבין מכשיר הטלפון המפורסם ביותר בהיסטוריה של הסכסוך הישראלי-פלסטיני. טלפון שקטע את חייו של אחד מגדולי הטרוריסטים הפלסטינים, ושינה את חייהם של רבים אחרים. בפעם הראשונה הוא יוצא מהצללים ומדבר. אולי בניסיון להשתחרר מהצל הזה שרודף אחריו כבר 22 שנים, צלו של יחיא עיאש, המהנדס.
אמצע שנות ה-90, הימים שאחרי אוסלו. על מפת הטרור של החמאס עולה שמו של כוכב חדש, יחיא עיאש, בוגר הפקולטה להנדסה וחשמל באוניברסיטת ביר זית, שם הוא גם זוכה לכינוי המהנדס. עם הזמן הוא משתכלל, מתכנן ויוזם שורה של פיגועים רצחניים. מהר מאוד הוא הופך למבוקש מספר 1 של ישראל, שדרשה מהרשות הפלסטינית לסייע במעצרו.
"עקב האכילס" של עיאש הוביל לחיסול
כ', איש עסקים אמיד ברצועת עזה באותה תקופה נהנה מקשרים טובים עם כל מי שצריך - בכירי הרשות, אנשי פת"ח, ובראש ובראשונה עם האיש החזק של עזה - ראש המודיעין הפלסטיני, מוסא ערפאת.
"בישיבה הראשונה נכנסו שני אנשים, אזרחים, התברר שהם מהשב"כ, החלפנו כרטיסים", שיחזר כ'. "אני ידעתי שלאחד קוראים אבו נביל, בסוף התברר לי שהוא אבי דיכטר. יחיא עיאש למד עם בן אחותי בביר זית. עכשיו, אחותי הייתה הולכת לבן שלה לבקר אותו.
עיאש הופך לרוח רפאים ובמשך שלוש שנים הוא חומק מצה"ל והשב"כ. בראשית 95', כשהרגיש שהחבל מתהדק על צווארו, החליט לעזוב את הגדה, ולברוח לעזה. באחד המקומות הצפופים ביותר בעולם - הוא האמין - יהיה לו קל יותר להסתתר. מי שנרתם לעזרתו של עיאש הוא חברו לספסל הלימודים מאוניברסיטת ביר זית, אוסמה חמאד, אחיינו של כ'.
גם אחרי שעבר לעזה, עיאש הצליח לחמוק שוב ושוב באמצעות מערך הסייענים שבנה. הקפיד להחליף מסתור כל לילה, תוך שהוא מתחפש לאישה בשם אום חסן. אבל עקב אכילס אחד היה לו, בעצם שניים -אביו ובמיוחד אשתו, אום ברא, שעברה גם היא לגור בעזה. בשב"כ הניחו שהיא ביקשה להתקרב לבעלה. בישראל מתגבשת ההבנה שהיא נפגשת איתו בביתו של החבר אוסמה, וכי עיאש נוהג לדבר עם אביו מדי יום שישי. שיטת הפעולה שנבחרה - למלכד את הטלפון הסלולרי, וכאן כ', נכנס לתמונה.
ההכנות הושלמו. כ', סוכן השב"כ, מעביר את הטלפון הממולכד לבן אחותו, אוסמה שמעביר אותו לעיאש. מעל רצועת עזה חג מסוק אפאצ'י ובתוכו מערך ההפעלה של המטען. בחמ"ל של השב"כ ממתינים לשיחה. עיאש מתקשר לאביו, ומזוהה על פי קולו. מישהו לוחץ על הכפתור, אבל דבר לא קורה, השיחה נמשכת כמה דקות ומסתיימת, עיאש ניצל. בתואנות שונות, כ' דאג להעביר את הטלפון לישראל לבדיקה, מבלי שיידע מה יש בתוכו. כאן מגלים שאחד החוטים של המטען נקרע. כ' מחזיר אותו לעזה, ב-5 בינואר 96', צצה ההזדמנות הבאה.
לאחר שאישתו של עיאש ילדה הוא רצה להתקשר לאביו ולהודיע לו על הולדת הנכד. השיחה שובשה במתכוון והטלפון הקווי שבק חיים. אביו של עיאש החליט להתקשר פעם נוספת, הפעם לטלפון הנייד של בנו. אחרי 10 או 15 שניות של שיחה נשמע פיצוץ. אביו של עיאש שחזר: "אני אומר לו 'בני, אסור לנו לדבר בטלפון הזה' והוא אומר לי 'לא אבא, אנחנו נדבר בטלפון הזה. מה שלומך?".
כ' הפך באחת לבוגד
כ' נזכר: "ברגע שאמר לו 'שלום אבא' הוא הלך וסלמתאכ". כ' ומשפחתו הפכו בן רגע למטרה ומוחמד דף אף לקח את תעודת הזהות של אחיו. "הראש שלי הפסיק לעבוד, התפוצץ לי הראש. שמחתי מאוד אבל הפדיחה הייתה שלי". כ' אף הואשם אישית בחיסול והוא נשפט בהיעדרו.
ההלוויה של עיאש הפכה למפגן כוח המוני, יותר ממאה אלף בני אדם ברצועה השתתפו בה. כ' נמלט מעזה ישירות לתוכנית שיקום של השב"כ. ניסה לעקור לארה"ב, מהר מאוד הוא שב לישראל. אחד האנשים החזקים והעשירים של עזה איבד הכול, באחת.
בעקבות חיסולו של עיאש הוציא החמאס פיגועי נקמה קשים בראשית 96'. שני הפיגועים בקו 18 בירושלים, הפיגוע באשקלון, האחרון בדיזנגוף סנטר, פיגועים ששינו את ההיסטוריה. גם חייו של הגיבור הטראגי של הפרשה השתנו ללא היכר. למרות שהביא לחיסולו של יחיא עיאש ללא ידיעתו, בשטחים הוא נחשב לבוגד, ובישראל הוא פשוט חש נשכח.
ברשות האוכלוסין מסרו בתגובה למעמדה של אישתו של כ': "הגברת נכנסה לישראל מספר שנים לאחר כניסתו של כ', ומעמדה הזמני ניתן לה מתוקף נישואיה ובהתאם להמלצת גורמי הביטחון. בניגוד לנטען, לא היתה כלפיה כל התחייבות למתן מעמד. בימים אלה הנושא נדון בבית המשפט".