יו"ר הלשכה המדינית החדש של ארגון חמאס הוא איסמעיל הנייה - כך דיווחה היום (שבת) רשת "אל ג'זירה". הנייה, שבשנים האחרונות סומן כיורש לחאלד משעל, ואף מונה לאחרונה לתפקיד סגן ראש הלשכה המדינית, יחליף את היו"ר המכהן. משעל טוען שהבחירה בהנייה הייתה בבחירות דמוקרטיות, אך כיוון שהליך הבחירות נותר תחת מעטה חשאיות, לא ברור כיצד בוצע ההליך.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הנייה מנהיג בבטחה את החמאס בעזה ועכשיו הוא עתיד להוביל את פעילות הארגון כולו ממרחקים, ככל הנראה מקטאר. זאת, בהנחה שיתאפשר לו לעזוב את הרצועה. לפני חודשים ספורים יצא ראש ממשלת החמאס בעזה להשתלמות בקטאר ובמספר מדינות אחרות, ככל הנראה במסגרת ההכשרה שלו לתפקיד.
הנייה נולד במחנה הפליטים שאטי שבחוף עזה ופעל בצעירותו במסגרת אגודת הסטודנטים שהייתה מזוהה עם האחים המוסלמים ובהמשך לכך השתלב בשורות החמאס עם הקמת הארגון. במשך שנים הנייה היה מקורב למייסד התנועה, השייח אחמד יאסין: הוא כיהן כראש הלשכה, השליח ואף הדובר שלו בציבור.
השינוי הגדול בחייו הגיע לאחר ההתנקשות ביאסין ב-2004 וההתנקשות במחליפו רנטיסי זמן קצר לאחר מכן. בעקבות החלל שנוצר בהנהגה, הנייה תפס את המושכות והיה לאדריכל של ההליך הפוליטי שעבר על התנועה, הוא הפך לראש הממשלה לאחר הפיוס עם הרשות הפלסטינית, תחת אבו מאזן. שיא כוחו הגיע לאחר ההשתלטות האלימה של חמאס על הרצועה, מה שהקנה לו מעמד של שליט בפועל, ומאז הוא מכהן כראש הממשלה של הארגון בעזה.
החמאס מנסה להעביר את הלחץ המדיני כלפי ישראל
השבוע פורסם כי אחרי שינוי אמנת חמאס, הארגון מנסה להעביר את הלחץ המדיני כלפי ישראל. משעל, התראיין לרשת CNN, וביקש מממשל דונלד טראמפ לנצל את השינוי במדיניות חמאס כדי להוביל מהלך במזרח התיכון. לדבריו, המהלך של חמאס - שהסכים לראשונה באופן עקרוני להקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967 - יכול להוביל לשינוי.
"אני אומר עכשיו שהאמנה הזאת מספיקה", אמר משעל ממקום מושבו בדוחא, קטאר. "בירות העולם צריכות לנצל את ההזדמנות ולפעול ברצינות עם חמאס, הפלסטינים, הערבים ולהפעיל לחץ על הצד הסרבן שהוא ישראל". עוד הוא הוסיף: "זו קריאה ממני לממשל טראמפ – יש כאן הזדמנות כי לממשל הזה יש גישות שונות, הוא נועז יותר".
באמנה החדשה שפורסמה שלשום, חמאס למעשה "ויתר" על הסעיף הנוגע להשמדת מדינת ישראל. מלבד זאת, האמנה מנתקת לראשונה מזה 30 שנה את הקשר בין חמאס לאנשי "האחים המוסלמים" במצרים.
מקור בארגון העריך כי המהלך נועד לשפר את היחסים בין חמאס לאנשי הממשל במצרים וכן עם מדינות המפרץ, שרואות בדומה למערב בתנועת האחים המוסלמים ארגון טרור. בחמאס מצפים כי בעקבות שינוי המדיניות, מדינות המערב יחדלו מלראות בהם ארגון טרור, הכרה שנבעה בין השאר מעוינותו לישראל.
מלשכת ראש הממשלה נמסר כי מדובר במצג שווא: "אנו רואים שחמאס ממשיך להשקיע את כל משאביו לא רק בהכנות למלחמה בישראל, אלא גם בחינוך ילדי עזה להכחדת ישראל. ביום שהחמאס יפסיק לחפור מנהרות ויפנה משאביו לתשתיות אזרחיות ויפסיק לחנך להרג ישראלים, זה יהיה שינוי אמיתי. וזה לא קרה".