אנשים רבים רצו במותו של מוסטפא בדר א-דין, המפקד הצבאי של החיזבאללה: היו הסעודים, שהאשימו אותו בפיגועי הטרור בממלכה, וכנגד בני בריתם במדינות אחרות - ועל פי דיווחים זרים גם ישראל ניסתה בעבר להתנקש בחייו של מי שהיה מהדמויות המשפיעות והבולטות בארגון.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
אפילו בקרב אחיו בחיזבאללה קמו לו אויבים צמאי נקמה סביב השאלה היכן יש למקד את משאבי הארגון: בהתקפות נגד האויבת הוותיקה ישראל, או בשדות הקרב של סוריה, היכן שבדר א-דין פיקד על יותר מ-6,000 לוחמים שהקריבו הכל במטרה לשמר את משטר אסד. היו לו גם אויבים בחיזבאללה שתקפו אותו על היותו רודף שמלות שדעתו מוסחת בקלות, וראו בו מי שפיתח חיבה לתענוגות החיים הכוללים ארוחות במסעדות יוקרה ומסעות ראווה עם המרצדס ברחבי לבנון.
אך בין כל האויבים של בדר א-דין, היתה לו אויבת אחת ששמרה לו מקום מיוחד ברשימת המבוקשים שלה: ארצות הברית. בכיר במשטר האירני מסר לעיתון ה"דיילי ביסט" כי בטהרן מאמינים כשהאמריקנים הם האחראים לחיסולו בפיצוץ מאסיבי בדמשק בחודש שעבר.
באדר א-דין היה על הכוונת של ארה"ב מגיל צעיר: בשנת 1983 היה שותף לפעולה נגד מטרה של חיל הים האמריקני בבירות, ופיצוץ השגרירות האמריקנית בכווית. אז נתפס ונאסר בכווית. לאורך השנים היו מאמצים רבים לשחררו. בן דודו ואחרים יזמו שורה של חטיפות ותקיפות שנועדו להביא לשחרורו בשנות ה-80. אירועים אלו הובילו את נשיא ארה"ב רונלד רייגן למכור נשק לאירן, פטרונתה של החיזבאללה ,במטרה לשחרר חטופים אמריקנים.
ב-1990, במהלך מפתיע, הצליח בדר א-דין להמלט מהכלא תוך כדי הכאוס שנוצר מפלישת עירק לכווית. בשנים שעברו מאז הפך לרוח רפאים, ותוך שימוש בזהויות בדויות והחלפת טלפונים ניידים הצליח להיעלם מהרדאר עד ליום מותו בחודש שעבר.
מי אשם?
ב-10 במאי מצא את מותו במה שתיעדו עדי ראייה כפיצוץ גדול סמוך לשדבה התעופה בדמשק. אלפים הגיעו להלוויתו בבירות. ממשלת אירן שלחה מסר של תנחומים המהלל את המפקד והישגיו. כמעט מיד לאחר מותו הפנו בחיזבאללה אצבע מאשימה לישראל. היתה להם גם סיבה טובה להאמין בכך, ישראל וארה"ב היו אחראיות לחיסולו של בן דודו של בדר א-דין, עימד מורנייה ב-2008.
באופן מפתיע, בחיזבאללה מיהרו לשנות גירסה ולטעון כי מי שאחראי למותו היא קבוצת טרור של "כופרים" סונים בסוריה, המשוייכים לדאע"ש או לאל קאעידה. בעולם לא מיהרו לקנות את הסיפור הזה, ובמיוחד במסדרונות הממשל האירני, שם הפנו את האצבע לכיוון אחר: וושינגטון.
בחיזבאללה מעולם לא טענו בפומבי כי ארה"ב אחראית למותו. אך בצמרת המשטר האירני הגיעו למסקנה כי הוא נרצח במתקפת אוויר שביצע חיל האוויר האמריקני. בכיר אירני מסר מידע זה לעיתון ה"דיילי ביסט".
רדאר אירני שהותקן בלבנון ובסוריה זיהה טיל שנורה מכלי טיס אמריקני מאויש או בלתי מאויש. המידע נמסר מהבכיר שנותר בעילום שם, ההאשמות טרם נעשו ברמה הרשמית בין המדינות. אך הבכיר מסר כי מנהיג אירן חמינאי "רותח" מההתקפה האמריקנית על ה"סמל של החיזבאללה".
על פי הדיווח, חמינאי מינה את גנרל קאסם סולימאני, מפקד משמרות המהפכה, לתכנן מתקפה על הכוחות של המורדים בסוריה הנתמכים על ידי ארה"ב. בכירים בצבא ארה"ב אישרו כי מאז של מותו של בדר א-דין יש תכניות "נקמה" אירניות על השולחן.
במקביל, עיתונאים בלבנון טענו כי החיסול חייב היה להתבצע על ידי מדינה מתקדמת, מה שחיזק את ההנחה שישראל אחראית למבצע. אך בטהרן דוחים את ההשערות נגד דאע"ש, אלקאעידה ואפילו ישראל. הם גם לא מוכנים לקבל את השמועות כי בדר א-דין חוסל כחלק ממאבקי כוח בתוך חיזבאללה.
בארה"ב לא ממהרים לקחת אחריות על החיסול, מתוך ההנחה שהצהרה כזו תסכן את המקור שחשף את מיקומו. חמינאי מצידו לא רוצה לערער את היחסים עם ארה"ב באופן רשמי, עכשיו כשהוא נהנה מהקלה בסנקציות כחלק מההסכם הגרעין ההיסטורי עם המעצמות.
ולמה בחיזבאללה משכו את ההאשמה מישראל? גורמים במודיעין הישראלי מעריכים כי הם מנסים להמנע מפתיחת חזית נוספת מול ישראל, בימים בהם הלוחמים של הארגון נלחמים מלחמה עקובה מדם בסוריה.