מתחילת השנה הגיעו לאירופה יותר מ-75 אלף פליטים שנמלטו מהקרבות במלחמת האזרחים העקובה מדם בסוריה. מבקשי המקלט, הבורחים מהזוועות הנעשות במדינתם, עושים את דרכם ליבשת בדרכים עקלקלות ובתנאים קשים. רבים מהם אף מוצאים את מותם בטביעה מול חופי יוון ואיטליה. עבדאללה דנדאשי הוא אחד מאותם פליטים סורים שהגיעו לטורקיה בחיפוש אחר חיים חדשים. בשיחה עם חדשות 2 Online הוא מספר על המאבק על הבית ועל התקווה לשלום שלא נראה באופק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"כל צד שחושב שהצד שלו מנצח, או שיש ניצחון בסופה של המלחמה הזו", אומר הפליט. "מי שחושב כך חי באשליות או שהוא אידיוט. מספיק לראות את התמונות משם כדי להבין שאף צד לא מנצח במלחמה הזו. מלחמת האזרחים הסורית היא מלחמת האזרחים היחידה שבה שני הצדדים מפסידים".
בריאיון ציין דנדאשי כי ההחלטה לעזוב הכל ולעבור לאירופה לא נבעה רק בעקבות הקרבות הקשים המתחוללים בסוריה, אלא גם מהפחד של הסורים להפוך לפליטים בארצם. "אנחנו לא רק בורחים מהמלחמה, אנו פוחדים מההיסטוריה של המזרח התיכון", הוא מסביר. "אפשר לראות מה קרה לפלסטינים. הנכדים ובני הנכדים ירשו מעמד של פליטים. מי נשאר פליט 60 שנה? זה מגוחך".
על פי דוח של המרכז הסורי לחקר מדיניות שהתפרסם לאחרונה, אחד מכל עשרה סורים נהרגו או נפצעו מאז פרוץ מלחמת האזרחים במדינה. 45% מאזרחי סוריה נעקרו מבתיהם ויותר מארבעה מיליון איש נמלטו מהמדינה ב-5 השנים האחרונות. לדברי דנדאשי, אין מנוס משיחות שלום כדי להגיע לסיום הלחימה.
"חלב הרוסה לחלוטין"
"המזרח התיכון הוכיח שאי אפשר לפתור בעיה בדרכים צבאיות, רק פוליטיות", הוא אומר. "אם פוטין רוצה להסתבך במשבר הזה שיסתבך. עכשיו יש כיבוש אירני-רוסי של סוריה. סוריה נמצאת תחת כיבוש".
בין הדיווחים המגיעים מסוריה, מתואר גם מצבה הקשה של העיר חלב, שספגה הפגזות כבדות במהלך מלחמת האזרחים. לדברי דנדאשי, מרבית תושבי חלב עזבו את העיר. "חלב לחלוטין מנותקת משאר המדינה", הוא מתאר. "זה טראגי. אלוהים יעזור להם, זה כל מה שאני יכול להגיד. העיר העתיקה הזו הרוסה לגמרי, היא לא מאוכלסת עכשיו".