איראן ממשיכה להיערך לאפשרות של מתקפה נרחבת על מתקני הגרעין, ובסוף השבוע נשמע שוב רצף של איומים חריגים נגד ארה"ב והמערב. מפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי הבהיר מפורשות: "איראן מוכנה לכל מלחמה". בניגוד לעמדות של בכירים בארה"ב - שורה של חוקרי איראן בכירים מעריכים: ח'אמנאי צפוי להעדיף תרחיש של תקיפה במתקני הגרעין, ולא "להתכופף" בפני הדרישות המחמירות של טראמפ.

חוסין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה של איראן, אמר אתמול: "איראן מוכנה לכל מלחמה, אבל לא תהיה זאת שתיזום אותה. האויבים של איראן, ובייחוד ישראל, נמצאים בטווח האש שלה, ואיראן יודעת כיצד להביס את ישראל למרות התמיכה של ארה"ב. איראן צברה כוח שניתן כעת להפעלה".

הדברים מגיעים על רקע צבירת הכוחות האסטרטגיים של ארה"ב באי דייגו גרסיה באוקיינוס ההודי ובכלל במזרח התיכון, עם הגעתה הצפויה של נושאת המטוסים קארל וינסון לאזור בימים הקרובים, והדיווח על פריסת סוללות הגנה אווירית נוספות בישראל. בסוף השבוע הדגיש טראמפ כי הוא מעוניין בשיחות ישירות עם איראן, ולא בשיחות עקיפות - כדי ללחוץ עליה להסכים לתנאי הסכם גרעין חדש, מחמיר יותר מזה שנחתם ב-2015.

מפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי בביקור ב"עיר טילים" (צילום: רויטרס)
הכסף עובר למשמרות המהפכה. ארכיון | צילום: רויטרס

מוחמד באקרי, מפקד הכוחות המזוינים של איראן, צוטט היום ברשת AFP אומר כי מנהיג איראן ח'אמנאי נתן אור ירוק להתחיל בשיחות עקיפות עם ארה"ב, ואם הן יתנהלו "בכבוד" ניתן יהיה להמשיך לשיחות ישירות. באקרי צוטט בסוכנות הידיעות האיראנית תסנים אומר כי "ממשל טראמפ לא היה הגון בעבר עם איראן ולכן לא ניתן לסמוך עליו".

ח'אמנאי המנהיג העליון של איראן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי איראן העבירה מסרים לעיראק, כוויית, איחוד האמירויות, קטאר, טורקיה ובחריין כי אם יאפשרו לארה"ב לתקוף אותה משטחן או מהמרחב האווירי שלהן - היא תראה בכך כפעולה עוינת שלהן נגדה, ועשויה להגיב נגדן צבאית. מקור באיראן אמר כי לצעד כזה של אחת המדינות האלה "יהיו השלכות חמורות עבורן", והוסיף כי ח'אמנאי הציב את כל כוחות הביטחון במדינה ברמת הכוננות הגבוהה ביותר. בכיר איראני אמר כי "שיחות עקיפות הכרחיות כדי לקבוע את מידת הרצינות של ארה"ב".

בכירים אמריקנים אמרו לוול סטריט ג'ורנל כי המטרה של ארה"ב היא לפרק לחלוטין את תוכנית הגרעין של איראן, דברים שאמר גם לפני יותר מחודש מייק וולץ, היועץ לביטחון לאומי של טראמפ. הסנאטור הרפובליקני טום קוטון אמר בסוף השבוע כי טראמפ מעוניין לנטרל לחלוטין את פרויקט הגרעין של איראן, והוסיף כי טראמפ עשוי להעדיף מתווה כמו שהיה בלוב עם הרודן לשעבר מועמר קדאפי, שהסכים בדצמבר 2003 לוותר על פרויקט הגרעין שלו בתמורה להסרת הסנקציות והיפתחות מחודשת למערב.

המתקן בנתנז (צילום: AP)
המתקן בנתנז | צילום: AP
צילום לוויין של אתר הגרעין האיראני בפורדו (צילום: AP)
צילום לוויין של אתר הגרעין האיראני בפורדו | צילום: AP

גרגורי ברו, חוקר איראן, הגיב על כך: "המודל הלובי הוא בדיוק מה שאיראן מסרבת להסכים לו, מסיבות שאמורות להיות ברורות. לארה"ב יש מנוף לחץ, איראן חלשה באופן יחסי, אבל אין שום תרחיש שהרפובליקה האיסלאמית של איראן תסכים לפירוק מלא של תוכנית הגרעין שלה".

 

הולי דאגרס, חוקרת איראן נוספת, ממוצא איראני, כתבה: "אני עדיין מופתעת שכמה גורמי ביטחון - לא רק בארה"ב - מאמינים בתוקף שאיראן תתפרק מתוכנית הגרעין שלה במלואה. לכל מי שטוען זאת אין הבנה עמוקה מספיק כיצד הרפובליקה האיסלאמית חושבת ורואה את העולם".

 

אריק ברואר, חוקר איראן שעבד כמנהל תחום אי-מניעת הפצת הנשק הבלתי קונבנציונלי במועצה לביטחון לאומי בארה"ב, כתב: "כפי שכבר אמרתי, אני חושב שבין הבחירה בין התפרקות מלאה או תקיפה נגד תוכנית הגרעין של איראן, ח'אמנאי יהמר על תקיפה".

 

החוקר גריגורי ברו המשיך ואמר: "במערך איזוני הסיכונים, יש העדפה להפצצה ובנייה מחדש (של תוכנית הגרעין), על פי סיכון בהשפלה של קבלת הדרישות של ארה"ב תוך שאיראן ממשיכה להתקדם לעבר אפשרות של הסלמה - ללא ההרתעה הגרעינית".

The balance of risks favors getting through the bombing and rebuilding, over risking the humiliation of submitting to US demands while still running the risk of escalation without the deterrence of a nuclear hedge. https://t.co/vxNhmZfeAX

ד"ר רז צימט, חוקר איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ובמרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב, הסכים ואמר: "אני מסכים. בנוסף לאמונה של המשטר שוויתור על תוכנית הגרעין עלול להיות מסוכן יותר מתקיפה צבאית אפשרית, הוא גם מאמין שהתכופפות בפני דרישות ארה"ב עלולה לפגוע בתמיכה של בסיס התומכים האידאולוגי שלו, שנחשב לחיוני לשרידותו".

 

חוקרים ופרשנים רבים שעוסקים באיראן ובתוכנית הגרעין שלה מעריכים כי במקרה של תקיפה צבאית, בין אם של ישראל, ארה"ב, או משותפת, נגד מתקני הגרעין - תעודד את המשטר בטהראן להתקדם סופית לעבר פיתוח נשק גרעיני. ההערכה היא כי במקרה כזה - לאיראן תהיה היכולת לשקם בתוך כמה חודשים, אולי פחות משנה, את תוכנית הגרעין שלה ולפתח נשק גרעיני.


שלושת המרכיבים ההכרחיים לפיתוח נשק גרעיני יעיל ואקטיבי בידי איראן

  1. חומר בקיע ברמה וכמות מספקות (אורניום מועשר)לפי אחת מההערכות, הרפובליקה האיסלאמית רחוקה ימים בודדים מהשגת היעד - אם וכאשר המנהיג העליון עלי ח'אמנאי יקבל החלטה מפורשתהיכן איראן עומדת? קרובה מאוד להשגת היכולת, בהינתן החלטה ברורה.
  2. אמצעי לנשיאת הפצצהמה שיכול לשאת פצצה גרעינית הוא טיל בליסטי או מטוס. "אנו יודעים שלאיראן יש היכולת לשגר לוויינים לחלל, ונשיאה של לוויין או פצצה – רכיב רגיש בעל אלקטרוניקה מסובכת – דומה מהבחינה הזאת", אמר האלוף (במיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), לשעבר ראש אמ"ן. "כיום אין לאיראן מטוס שיוכל להטיל פצצה, אולם אם אכן תצא לפועל עסקת מטוסי הקרב הרוסיים SU-35 בתמורה לסיוע האיראני במלחמה של רוסיה באוקראינה, אז תהיה לאיראנים גם היכולת הזאת". היכן איראן עומדת? יש לה את היכולת.
  3. מתקן נפץ – הרכיב המסובך ביותר בתוכנית הנשק מבחינת האיראנים. מדובר במתקן מיוחד שיוכל להביא לידי פיצוץ מדויק של החומר הבקיע ולגרום פיצוץ גרעיני עזהיכן איראן עומדת? אין לה את היכולת הזו. בתרחיש הגרוע - איראן תוכל לפתח מתקן כזה בתוך כמה חודשים.

מתנגדי הרעיון של תקיפה צבאית נגד מתקני הגרעין של איראן מעריכים כי יהיה צורך להמשיך כל הזמן בתקיפות צבאיות נוספות, אחת לכמה חודשים, נגד ניסיונותיה של איראן לחדש את מערך הגרעין ואת התשתית לבניית פצצה גרעינית. כיום מחזיקה איראן בכמות של אורניום מועשר המספיקה, תאורטית, לפיתוח כמה פצצות גרעין.

ההערכה כי יידרשו לאיראן כמה ימים בלבד להעשיר את החומר שברשותה, שנמצא ברמה של 60% - לרמה צבאית-גרעינית בשיעור של 90%. בנוסף, ההערכה היא כי יידרשו לאיראן כמה חודשים בלבד לפתח את מתקן הנפץ הדרוש לפיתוח פצצה גרעינית. דוח המודיעין של ארה"ב שפורסם לפני כשבועיים קובע כי איראן לפי שעה לא מפתחת נשק גרעיני, אך בחודשים האחרונים דווח בניו יורק טיימס כי ייתכן שאיראן פועלת על מהלכים "לקיצור דרך" לפיתוח פצצה - אם תתקבל החלטה מפורשת לעשות זאת.

באיראן גוברים הקולות בימים האחרונים דווקא להתקדם בתוכנית הגרעין, ורחוקים מאוד מאפשרות של הסכמה למודל הלובי. הקולות הניציים באיראן מדגישים בימים האחרונים דווקא את המודל הצפון-קוריאני - ואומרים כי דווקא ההתעקשות של קוריאה הצפונית והעובדה שלא הסכימה להתפשר על תוכנית הגרעין שלה, גם במחיר אי הסרת הסנקציות של המערב - מבטיח כעת את שרידות משטרה והרתעתו הגדולה.