נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר השבוע כי החות'ים "הרוסים" בעקבות התקיפות האמריקניות בתימן נגד ארגון הטרור, אך לפי דיווח בניו יורק טיימס מפי גורמים בפנטגון, ההצלחה של ההישגים בשטח מוגבלת. לפי העיתון האמריקני, ארה"ב לא מצליחה לפגוע פגיעה משמעותית בנשק הרב של הארגון שנתמך על ידי איראן וכי ההוצאות הכספיות על המבצע צפויות לעבור את רף מיליארד הדולר.
הלילה פרסם טראמפ פרסם ברשת X תיעוד של הפצצה מן האוויר של עשרות מחבלים חות'ים בתימן. טראמפ כתב בפוסט: "החות'ים האלה התאספו לקבל הוראות לקראת מתקפה. אופס, לא יהיו עוד מתקפות של החות'ים האלה! הם לעולם עוד לא יטביעו את הספינות שלנו שוב".
These Houthis gathered for instructions on an attack. Oops, there will be no attack by these Houthis!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 4, 2025
They will never sink our ships again! pic.twitter.com/lEzfyDgWP5
בדיווח בניו יורק טיימס נטען כי במהלך תדריכים סגורים לקונגרס ולבעלות ברית בימים האחרונים, הציגו גורמים רשמיים בפנטגון תמונה שונה מזו שמוצגת לציבור. לפי העדכונים, התקיפות הצליחו לפגוע בכמה אתרים, אך הרוב המכריע של הארסנל של החות'ים, הכולל טילים, כטב"מים ומשגרי רקטות, נותר ללא פגיעה משמעותית. חלק גדול ממערכות הנשק מוסתרות באתרים תת-קרקעיים, מה שמקשה על הפגיעה בהן.

לפי שלושה גורמים בקונגרס ובמדינות בעלות ברית לארה"ב שדיברו עם הניו יורק טיימס, החות'ים נערכו מראש ותגברו בונקרים ואתרים נוספים שלהם, באופן שהקשה על ארה"ב לשבש את מתקפותיהם נגד כלי שיט בים האדום.
מאז תחילת המבצע ב-15 במרץ, הוציאה ארה"ב כ-200 מיליון דולר על תחמושת בלבד. לכך מתווספת עלות פריסת שתי נושאות מטוסים, מפציצי B-2, מטוסי קרב נוספים, ומערכות ההגנה האווירית פטריוט ו-THAAD. גורם אמריקאי אמר כי עלות המבצע צפויה לעבור את רף מיליארד הדולר בתוך זמן קצר, וייתכן שבקרוב תוגש בקשה לקונגרס לתקציב נוסף.
במערכת הביטחון האמריקנית הביעו דאגה מהקצב הגבוה של שימוש בתחמושת מדויקת, במיוחד כזו לטווח ארוך, שעלולה להוביל לשחיקה במלאים האסטרטגיים של הצי האמריקאי. החשש הוא מפגיעה ביכולת להתמודד עם עימותים עתידיים, בהם עימות אפשרי של סין וטייוואן.

לפי הפנטגון, המבצע הנוכחי עשוי להימשך כשישה חודשים. עם זאת, גורם בכיר במשרד ההגנה הכחיש לניו יורק טיימס כי משך הזמן הזה נדון באופן רשמי ואמר כי מדובר בתקיפות שמתקיימות בשלבים.
בכירי הפנטגון טוענים כי בשלב הראשון של המבצע הצליחו לפגוע ביכולות התקשורת של הנהגת החות'ים, להגביל את תגובותיהם וליצור תנאים להמשך הפעולה. לדברי ראש המודיעין הלאומי, טולסי גבארד, התקיפות הביאו להריגת מספר בכירים בארגון, אף שלא נקבה בשמם.
התקיפות האמריקאיות נועדו, בין היתר, לשבש את פעילות החות'ים באזור הים האדום שם בוצעו בחודשים האחרונים תקיפות נגד ספינות סחר בינלאומיות. ממשל ביידן ניסה בעבר להגיב לתקיפות באמצעות מבצעי תקיפה מצומצמים, אך לטענת ממשל טראמפ הם לא הצליחו להשיג הרתעה.

הפנטגון מסר בתדרוך האחרון כי תקף מעל 30 מטרות ביום הראשון למבצע, כולל אתרי פיקוד, מערכות הגנה אווירית ומחסני נשק. גורם במשרד ההגנה אמר כי בשבוע האחרון נרשמה ירידה בירי טילים בליסטיים מצד החות'ים לעבר ישראל, אך סירב לפרט לגבי מפקדים שנהרגו.
החות'ים, הממשיכים להפעיל טילים נגד מטרות בים האדום ובמקרים מסוימים גם נגד ישראל, מקבלים תמיכה טכנולוגית ולוגיסטית מאיראן. קהילת המודיעין האמריקאית מתקשה באיתור מדויק של התשתיות הצבאיות של הארגון, אשר פועלות בעיקר ממפעלים תת-קרקעיים ונתמכות בנתיבי הברחה.
לפי גורמים אמריקאים, חלק מהמודיעין שנמצא בשימוש במהלך המבצע הנוכחי נאסף בתקופת ממשל ביידן, כאשר הוקצו משאבים ייעודיים למעקב אחר תנועות החות'ים, וחלק נוסף הגיע משיתוף פעולה עם ישראל.
תגובות