צבא טורקיה פתח בצעדים להשתלטות על בסיס חיל האוויר האסטרטגי T4 במחוז חומס בסוריה. כך דווח אתמול  (שלישי) באתר הקטארי MIDDLE EAST EYE. על פי הדיווח, טורקיה מתכננת להרחיב את הבסיס ולהציב בו מערכות הגנה אווירית.

מאז הדחתו של בשאר אסד בדצמבר, אנקרה ודמשק מנהלות משא ומתן על הסכם הגנה. לממשלה הסורית החדשה אין די כוחות צבאיים מתפקדים, ולכן היא דנה עם טורקיה בקבלת הגנה אווירית וצבאית.

בעוד שישראל רואה בנוכחות צבאית טורקית בסוריה איום פוטנציאלי, טורקיה שואפת לייצב את מצבה באמצעות יכולותיה הצבאיות. בנוסף, היא רוצה למלא את הוואקום שנוצר בעקבות נסיגת רוסיה ואיראן מסוריה. טורקיה גם מתכננת להגביר את המאבק נגד דאעש, תנאי מרכזי של ארה"ב כדי שתשקול לסגת מהאזור.

תוצאות תקיפת בסיס T4 (צילום: מתוך התקשורת האירנית, חדשות)
טורקיה מתכננת להרחיב את שטחו. בסיס T4 אחרי שהותקף, ארכיון | צילום: מתוך התקשורת האירנית, חדשות

גורם המעורה בפרטים אמר כי טורקיה כבר החלה לפעול להשתלטות על בסיס T4. הוא הוסיף כי מערכת הגנה אווירית מסוג "היסאר" תיפרס בבסיס "כדי לספק לו כיסוי אווירי".

לדבריו, "לאחר הצבת המערכת, הבסיס יעבור שיפוץ והרחבה עם המתקנים הנדרשים. אנקרה מתכננת גם לפרוס מל"טים למעקב ולתקיפה, כולל כאלה עם יכולות תקיפה מורחבות". הגורם הוסיף כי הבסיס יסייע לטורקיה לבסס שליטה אווירית באזור ויתמוך במאמציה להילחם בדאעש, שעדיין פעיל במדבר הסורי.

אנקרה שואפת בסופו של דבר להקים מערכת הגנה אווירית רב-שכבתית בבסיס ובסביבתו, עם יכולות הגנה קצרות, בינוניות וארוכות טווח נגד מגוון איומים, כולל מטוסים, מל"טים וטילים. גורם נוסף ציין כי נוכחות של מערכות הגנה אווירית ומל"טים טורקיים עשויה להרתיע את ישראל מלהוציא לפועל תקיפות אוויריות באזור.

"איום פוטנציאלי שאנחנו מתנגדים לו"

ישראל תוקפת באופן קבוע מתקנים צבאיים בסוריה מאז קריסת משטר אסד, עם עלייה בפעולות סביב בסיס T4. בשבוע שעבר, חיל האוויר הישראלי תקף את T4, תוך התמקדות במסלולי המראה ונכסים אסטרטגיים.

גורם ביטחוני ישראלי מסר כי כל בסיס אווירי טורקי בסוריה יפגע בחופש הפעולה של ישראל. "זהו איום פוטנציאלי שאנחנו מתנגדים לו", הוא אמר.

המתח בין טורקיה לישראל גבר מאז תחילת המלחמה בעזה ב-2023, שהביאה לסופה תקופה קצרה של פיוס בין המדינות. קריסת משטר אסד והפיכתה של טורקיה לכוח הדומיננטי בסוריה הדאיגו עוד יותר את ישראל, הרואה כעת באנקרה איום פוטנציאלי גדול יותר באזור מאשר איראן.

אחמד א שרע (צילום: AP)
יקבל הגנה מצבא טורקיה? נשיא סוריה החדש אחמד א-שרע | צילום: AP

הגורם ששוחח עם האתר הקטארי חשף כי אנקרה שוקלת לפרוס באופן זמני מערכות הגנה אווירית מסוג S-400 ב-T4 כדי לאבטח את המרחב האווירי בזמן עבודות הרחבת הבסיס. עם זאת, הוא הוסיף שעדיין לא התקבלה החלטה סופית, ורוסיה תצטרך לאשר מהלך כזה.

במקביל, אנקרה וושינגטון מנהלות שיחות על הסרת הסנקציות שהוטלו על טורקיה בעקבות רכישת מערכת ה-S-400 הרוסית, שהובילה להדחת טורקיה מתוכנית פיתוח מטוסי ה-35-F ב-2019. ארה"ב רכשה את המטוסים שטורקיה הייתה אמורה לקבל במסגרת התוכנית.

המראת המטוסים (צילום: לוקהיד מרטין)
ישראל מתנגדת שיגיע לידי טורקיה. מטוס 35-F | צילום: לוקהיד מרטין

בשיחת טלפון שקיימו בחודש שעבר, דנו נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ועמיתו הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן בדרכים אפשריות להחזרת טורקיה לתוכנית. על פי החוק האמריקני, טורקיה חייבת לוותר על מערכת ה-S-400 כדי להתקבל מחדש.

גורמים טורקיים הציעו להשבית את המערכת על ידי פירוקה ואחסונה, או להעבירה לבסיס בשליטת טורקיה מחוץ למדינה. בישראל מתנגדים בתוקף לכל מהלך שיאפשר לטורקיה גישה ל-F-35, בטענה שזה יפגע ביתרון הצבאי האיכותי של ישראל באזור.