לא רבים מכירים את לסוטו, מדינה קטנה בדרום אפריקה שבשנים האחרונות הפכה לשחקן חשוב בתעשיית הטקסטיל העולמית. אחרי שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הטיל בסוף השבוע מכס של 50% על סחורות המיוצרות בה, לסוטו מוצאת את עצמה במצב כלכלי מאתגר, שמאיים להביא לפגיעה קשה בתעשייה המקומית.
לסוטו נמצאת בדרום אפריקה, ללא מוצא לים. היא מונה כ-2.3 מיליון תושבים, כמחצית מהם מתחת לקו העוני. התעשייה העיקרית במדינה היא הטקסטיל, והיא מייצאת כ-75% מהמוצרים שלה לשוק האמריקני. בין היתר היא מייצאת בגדים, כמו ג'ינסים ממותגים של חברות כמו Levi's ו-Wrangler, שמיוצרים במפעלי הטקסטיל של לסוטו.
בנאום שנשא במרץ, לעג טראמפ ללסוטו וכינה אותה "מדינה שאף אחד לא שמע עליה מעולם". שר החוץ של לסוטו הזכיר לו אז שלארה"ב יש נציגות דיפלומטית שם. למרות הלעג, כשהנשיא הציג בסוף השבוע את תוכנית המכסים שלו, הוא לא פסח על לסוטו.

ההחלטה של טראמפ להטיל מכס של 50% על הסחורות המיוצרות בלסוטו, הגבוה ביותר מבין כל המדינות, הכתה את הממשלה המקומית בהלם. טראמפ הסביר כי ההחלטה הגיעה בעקבות מכסי היבוא של לסוטו על סחורות אמריקניות, שלדבריו עומדים על 99%. עם זאת, הממשלה של לסוטו לא הצליחה לאמת את הנתון הזה וטוענת שאין לה מידע על החישוב המדויק של הממשל האמריקני.
ההשלכות של המהלך האמריקני צפויות להיות כבדות עבור לסוטו. המוצרים המקומיים, ובעיקר בגדים, יהיו יקרים יותר בשוק האמריקני, דבר שיפגע בתחרותיות של סחורות המדינה מול מדינות אחרות.
ללסוטו לא נותרה ברירה אלא לחפש פתרונות אלטרנטיביים. לפי סוכנות הידיעות AP, שר הסחר של לסוטו, מוקטי שליל, אמר שהמדינה תנסה למצוא שווקים חדשים באפריקה. בנוסף, המדינה תשתמש בהסכמים כמו אזור הסחר החופשי של אפריקה כדי להגדיל את היצוא למקורות אחרים.

לסוטו גם מתכננת לשלוח משלחת לארה"ב כדי לנהל מו"מ על מנת למצוא פתרונות אפשריים למצב, במטרה למנוע את סגירת המפעלים המקומיים. המפעלים המקומיים מעסיקים כ-12,000 עובדים, וחשש מהשפעה ישירה על פרנסתם עומד בבסיס ההתנגדות המקומית למכסים החדשים.
לסוטו לא מתמקדת רק בייצוא בגדים. המדינה גם מייצאת יהלומים, מים, חשמל וצמר, אך הכלכלה המקומית תלויה לא מעט גם בתעשיית הטקסטיל, במיוחד לאור העובדה שהמפעלים המקומיים מספקים אלפי משרות חיוניות. בהיעדר פתרונות, לא ברור כיצד תוכל לסוטו להתמודד עם המצב הכלכלי המורכב שנוצר בעקבות מכסי טראמפ.
העתיד של לסוטו בעידן של מלחמת סחר נראה לא ברור. לא מדובר רק בהשפעות הכלכליות, אלא גם בקיום מדינה קטנה וענייה, שפתאום נמצאת תחת אור הזרקורים בעקבות החלטה פוליטית של נשיא אמריקני.
תגובות