פרשת "קטארגייט" שמטלטלת את הזירה הפוליטית בישראל, מציפה ברחבי המזרח התיכון סוגיה רחבה יותר - של יחסי הכוחות בין מצרים לקטאר. מאחורי הקלעים של המשא ומתן לעסקת חטופים, נחשף מערך מורכב של אינטרסים ומתחים בין המתווכות. איך התקשורת בעולם הערבי מסקרת את הפרשה?

המתיחות סביב יחסי הכוחות בין מצרים לקטאר מתעצמת בצל הפרשה

המורכבות של הסוגיה מתעצמת כשבוחנים את מעמדה של מצרים, השחקנית הוותיקה בזירת התיווך האזורית. בעוד שקטאר מנהלת קשרים הדוקים עם חמאס דרך הנהגתו הפוליטית המתגוררת בדוחה, מצרים מחזיקה בשליטה על מעבר רפיח וביחסים היסטוריים עם רצועת עזה.

היריבות השקטה בין שתי המתווכות – מצרים, מול קטאר בעלת הקשרים עם האחים המוסלמים והשפעתה הגוברת - יוצרת דינמיקה של תחרות על ההשפעה האזורית. מצרים נדרשת לאזן בין האינטרס הביטחוני שלה לבין הרצון לשמר את מעמדה כמתווכת מרכזית. אולם, חילוקי הדעות בין המתווכות והאינטרסים המנוגדים שלהן עלולים להמשיך להקשות על גיבוש מתווה מוסכם, כאשר כל צד מנסה למנף את מעורבותו בעסקה להישגים דיפלומטיים ואסטרטגיים ארוכי טווח.

משרדי אל-ג'זירה בקטאר (צילום: רויטרס)
"הם מעדיפים שהדברים יישארו מאחורי הקלעים". משרדי אל-ג'זירה בקטאר | צילום: רויטרס

"פרשת קטארגייט משליכה על המערכת האזורית בשני צירים מרכזיים", אומר ד"ר אריאל אדמוני, חוקר קטאר באוניברסיטת בר אילן, בשיחה עם N12. "זה סוד גלוי שהמצרים והקטארים אינם בעלי ברית קרובים, אך קטאר אינה מזועזעת מהחשיפה - למעשה, היא מודעת היטב למאמציה לחתור תחת ההשפעה המצרית באזור".

לדבריו, קטאר מסתמכת על כך שמצרים תימנע מעימות פומבי למרות החשיפות, בשל התלות הכלכלית שלה בהשקעות הקטאריות. "המצרים זקוקים להון הקטארי, ולכן נאלצים לבלוע את הגלולה המרה," הוא מציין. עם זאת, ד"ר אדמוני מדגיש שקטאר חוששת מהיבט אחר של הפרשה: "מה שמטריד את הקטארים הוא שהחשיפות צובעות אותם כמקושרים מדי למחנה הישראלי. מבחינתם, קשר הדוק מדי עם ישראל פוגע בתדמיתם האזורית, במיוחד בעולם האסלאמיסטי שהם מנסים לקדם".

"לכן, אנחנו עדים לניסיונות קטאריים להסיט את תשומת הלב לנושאים אנטי-ישראליים ולהנמיך את פרופיל מעורבותם בתיווך. בעוד שפעילות התיווך והשקעותיהם במצרים מחזקות את מעמדם האזורי, הם מעדיפים שהדברים יישארו מאחורי הקלעים כדי לשמר את מעמדם המורכב כשחקן בעל השפעה בכל המחנות", הוא מסכם.

הביקורת ברשתות במצרים: "מכנים את הקטארים 'אחד בפה ואחד בלב'"

"חשוב להבין שהפרשה משקפת מתחים ארוכי טווח במרחב האזורי", מסביר ד"ר מיכאל ברק, חוקר בכיר במכון הבין-לאומי למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן ומומחה למצרים ולג׳יהאד ואסלאם פונדמנטליסטי. "אמנם בעיתונות הרשמית במצרים אין התייחסות ישירה לקטאר, אך ברשתות החברתיות כבר ניתן לראות התחלה של ביקורת נגדה, המציגה אותה כמדינה צבועה המפיצה כאוס באזור במקום לדאוג ליציבות".

ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט (צילום: יאיר שגיא, פול ידיעות אחרונות)
"אישומי שחיתות רודפים אחריו". ראש הממשלה נתניהו | צילום: יאיר שגיא, פול ידיעות אחרונות

"המצרים חוזרים על הטענות המוכרות שקטאר חותרת תחת היציבות של מצרים ומנסה לערער את מעמדה, תוך שהיא תומכת באחים המוסלמים", מוסיף ברק. "הם מכנים את הקטארים 'אחד בפה ואחד בלב' ומתייחסים אליהם כ'משפחת השוחד', לצד לעג לנתניהו על כך שאינו בודק את אנשי שלומו במשרד - מה שמהווה לטענתם הוכחה שמדובר בשוחד". לדבריו, בהקשר של המשא ומתן, "הם טוענים שהקטארים פוגעים במאמצים של המצרים, תורמים לאי-יציבות באזור בנוסף לתמיכתם בחמאס, ומכשילים את השגת היציבות בעזה".

עיתון אל-אח'באר הלבנוני: "נתניהו דוחה את ההאשמות"

כותרת בעיתון אל-אח'באר
כותרת בעיתון אל-אח'באר

בעיתון אל-אח'באר, שמזוהה עם חיזבאללה, נכתב: "נתניהו, שעומד למשפט באשמת שחיתות נוספת שהוא מכחיש, דחה את ההאשמות הקשורות לעוזריו ולקטאר, ותיאר אותן כ'פייק ניוז' וכקמפיין נגדו ממניעים פוליטיים. משטרת ישראל הודיעה על מעצרם של שני חשודים בפרשת קטארגייט - יועצו של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו יונתן אוריך ודוברו לשעבר אלי פלדשטיין".

ערוץ א-שרק הסעודי: "אישומי שחיתות רודפים את נתניהו, ושניים מעוזריו נעצרים"

כותרת בעיתון CNN בערבית
כותרת באתר CNN בערבית

בערוץ הסעודי א-שרק דיווחו כי "חקירות פרשת קטארגייט, שהסעירה את החוגים הפוליטיים בישראל, נמשכות, תוך התמקדות גוברת בקשרים לכאורה בין יועציו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לממשלת קטאר. משטרת ישראל הודיעה ביום שני על מעצרם של שניים מעוזרי ראש הממשלה. היועץ המשפטי לממשלה הורה לזמן את נתניהו למתן עדות בחקירה המתנהלת, למרות שהוא אינו נחשב נאשם בשלב זה של התיק, על רקע הביקורת הגוברת והמחאות נגד מדיניות ממשלת ישראל".

‏BBC בערבית: מהי שערוריית קטארגייט שהובילה למעצרם של עוזרי נתניהו?

כותרת בעיתון BBC בערבית
כותרת באתר BBC בערבית

ב-BBC בערבית דיווחו: "החקירות החלו לפני יותר מחודשיים, אבל ההתפתחות הבולטת בתיק זה היא הוצאת צווי מעצר לשני היועצים. מדובר בהתפתחות משמעותית, המעידה על קיומן של ראיות מהותיות שיכולות להוכיח את מעורבותם. שני הגברים החשודים שקשורים למקרה הם יונתן אוריך ואלי פלדשטיין, שניהם עוזרי נתניהו שהעידו באותו פרשה".

א-ראי אל-יום: "דוחה 'שתלה' אנשים בלשכת נתניהו והשיגה מידע סודי"

כותרת בעיתון א-ראי אל-יום
כותרת בעיתון א-ראי אל-יום

בעיתון הבין-ערבי א-ראי אל-יום נכתב: "פרשת קטארגייט מתרחבת, לאחר שהמשטרה זימנה את ראש הממשלה בנימין נתניהו לתת עדות. לפי מקורות, מה שנחשף עד כה בפרשה הוא רק ההתחלה, וכי מה שייחשף בימים הקרובים יהיה קשה ביותר לנתניהו ולמדינה הכובשת".