סערה דיפלומטית חריפה מסעירה בימים האחרונים את איראן וארגנטינה, לאחר שנחשף כי שאהראם דאבירי, סגן הנשיא האיראני לעניינים פרלמנטריים, ביקר במדינה הדרום אמריקנית במסגרת חופשה פרטית יוקרתית - מבלי להצהיר על תפקידו הבכיר בממשל האיראני. מבחינתה של איראן, האירוע הסתיים בהדחה בבושת פנים, ואילו בארגנטינה התעוררה מהומה של ממש וביקורת אדירה על שירותי המודיעין – שנאשמים בכישלון בתפקידם.
התקרית, שהביאה כבר לפיטוריו של דאבירי בשבוע שעבר, ממשיכה להסעיר את שתי המדינות. באיראן זועמים על הבזבזנות של בכיר ממשלתי בעת שהאזרחים סובלים ממשבר כלכלי חמור במיוחד, ואילו בארגנטינה הזעם מתמקד בעובדה שבכיר איראני הצליח להיכנס למדינה בקלות יחסית - למרות ההאשמות הכבדות נגד איראן בקשר לפיגועים הקטלניים שביצעה במדינה בשנות ה-90.
"איראן? זה מחריד!"
"סוכנות המודיעין שלנו אפשרה לסגן נשיא איראן להיכנס למדינה שלנו, זה מחריד", אמרה חברת הפרלמנט פלורנסיה קריניאנו ממפלגת האופוזיציה הפרוניסטית במהלך דיון סוער בוועדת יחסי החוץ בפרלמנט ביום שלישי, כך לפי דיווח של סוכנות הידיעות AP. "אני מודאגת מאוד", הוסיפה, והדגישה בהתרגשות: "זו איראן!"
קריניאנו, ששימשה בעבר כשרת ההגירה, חשפה כי דאבירי לא הצהיר על היותו בעל תפקיד בכיר בממשלת איראן במסגרת בקשת הוויזה שלו לכניסה לארגנטינה. לדבריה, הוא השיג ויזת תייר לאחר שהציג את עצמו כרופא, מבלי למסור על עצמו פרטים נוספים.

חברי פרלמנט נוספים הצטרפו לדרישה לחקירה ממשלתית של חופשתו התמימה לכאורה של דאבירי, ותובעים תשובות כיצד הצליח לטייל עם ויזת תייר. השאלה המרכזית שעולה היא מדוע סוכנות המודיעין לא התריעה בפני רשויות ההגירה. "מה קרה? זה מה שאנחנו רוצים לדעת", כתבה אתמול קריניאנו ברשתות החברתיות. בארגנטינה מבהירים כי מסוכנויות הביטחון והמודיעין במדינה מצופה לחשוף בזמן אמת ביקור של גורמים איראנים בכירים, גם אם זה נעשה במסווה, מכוון או שלא.
הזעם באיראן: "בזבזני ובלתי ניתן להצדקה"
במקביל לסערה בארגנטינה, באיראן עצמה הביקור עורר זעם ציבורי עז שהוביל לפיטוריו של דאבירי בשבוע שעבר. נשיא איראן מסעוד פזשכיאן, שנבחר על מצע חברתי-כלכלי וקריאה לשפר את המשבר, תקף את הבחירה של סגנו ורעייתו בחופשה יוקרתית וכינה אותה "בזבזנית" ו"בלתי ניתנת להצדקה".

אף שדאבירי לכאורה מימן את הטיול מכספו הפרטי, תמונות בפוסט באינסטגרם הראו אותו ואת רעייתו עולים על שיט יוקרתי מדרום ארגנטינה לאנטארקטיקה ומצטלמים במה שנראה כקתדרלה מפוארת, הכעיסו איראנים הנאבקים להתפרנס בכלכלה הסובלת מסנקציות. על רקע החרפת הסנקציות מצד ממשל טראמפ, הכלכלה האיראנית קורסת עוד ועוד בכל יום. בשבוע שעבר צנח הריאל האיראני לשפל חדש, בערך של יותר ממיליון ריאל לדולר אמריקני אחד, ורק השבוע – לאחר הודעתו של טראמפ על תחילת משא ומתן בין המדינות, התאושש מעט הריאל ועלה לערך של מתחת למיליון ריאל לדולר אמריקני אחד.
הקשר האפשרי לפיגועים הקשים נגד ישראל
הכעס בארגנטינה מגיע על רקע הטראומה העמוקה שנותרה במדינה בעקבות פיגועי הטרור נגד השגרירות הישראלית ובניין מרכז הקהילה היהודית (AMIA) בבואנוס איירס בשנים 1992 ו-1994, שגבו את חייהם של יותר מ-100 בני אדם.
למרות חקירות שנמשכו למעלה משלושה עשורים ונפגמו ממעשי שחיתות ועיכובים, התובעים בארגנטינה עומדים על כך שפעילים ובכירים איראנים מילאו תפקידי מפתח בהוצאתם לפועל. לפני שנה בדיוק הפלילה ממשלת ארגנטינה רשמית את איראן כ"מדינת טרור", לאחר שבית המשפט קבע כי היא עומדת מאחורי שני הפיגועים הקשים.

ארגנטינה מאמינה כי איראן מסתירה בצמרת הפוליטית שלה אנשים שונים המואשמים באישור ההתקפות, בהם שר הפנים לשעבר אחמד וחידי. בניגוד לבכירים רבים בהנהגה באיראן, דאבירי אינו נושא בעבר ביטחוני עשיר ולא מילא תפקידים במשמרות המהפכה. למרות זאת, בארגנטינה סבורים כי במידה רבה הוא מחזיק במידע שעשוי לסייע עקרונית בפתרון כמה שאלות בוערות בנוגע לפיגועים הקשים ולניסיונות הטרור של איראן במדינה ובאמריקה הלטינית בכלל.
הקשר הבעייתי בין איראן וארגנטינה הגיע בשנה שעברה לנקודת רתיחה של ממש. ממשלת ארגנטינה עיכבה מטוס מטען ונצואלי ועצרה את אנשי הצוות האיראנים שלו לחקירה בגין קשרים אפשריים לטרור, לפני ששחררה אותם בשל חוסר ראיות.
תגובות