המערכת הפוליטית בבריטניה סוערת בשבועות האחרונים, בעקבות התפוצצות של פרשה ישנה שחזרה לכותרות. רק בסוף השבוע דחה הפרלמנט בבריטניה את הצעתה של מנהיגת המפלגה השמרנית להקים ועדת חקירה בפרשה אפלה שנמתחת על פני שנים, עם עדויות קשות לאונס ועבירות מין חמורות בקטינות וקטינים. הסיפור הזה מאיים להצית סערה חמורה בממלכה על רקע אתני, ויש טענות סותרות והרבה דיס-אינפורמציה בנוגע לפרטים.
הסערה עוסקת בעדויות רבות על אונס ופגיעות מיניות בקטינים מצד כנופיות אלימות (Grooming Gangs), שרובן הגדול מורכב מבני מיעוטים, בדגש על מהגרים מוסלמים מפקיסטן. מדובר בתופעה שנפרסת לאורך שנים ארוכות, ואחד האתגרים המרכזיים לפענח אותה הוא כי אין מספיק נתונים ברורים בנושא. על פי עדויות רבות, אך לא רוב העדויות, הקורבנות טענו כי בני מיעוטים היו אלו שתקפו אותם. לצד זאת, במקרים רבים אין כל רישום של זהות התוקפים.
מי שדוחף ומתדלק את הסערה הוא המיליארדר אילון מאסק, האיש העשיר בעולם, בעל בריתו הקרוב של דונלד טראמפ וחבר ממשלו הנכנס, שתומך בגורמי ימין קיצוני באירופה. הוא פרסם לאחרונה פוסטים וקריאות מתלהמות - החל מקריאה לכלוא את ראש הממשלה קיר סטארמר, ועד בכך שג'ס פיליפס, השרה למניעת אלימות במשפחה במשרד הפנים הבריטי, "תומכת באונס".
סיבה מרכזית להיעדר הרישום התקין היא הטענה כי בקרב גורמים רבים באכיפת החוק בבריטניה נמנעו במשך שנים מלסווג את המוצא של התוקפים, מחשש שיואשמו בגזענות ויצירת "פרופיילינג גזעי". כעת, הטענה של המבקרים מקרב האופוזיציה בבריטניה היא כי הרשויות נמנעו מלחקור את הפרשה לעומק בשל החשש להצית מהומות גזעיות בממלכה.
אחת הטענות המרכזיות שעולות מקרב מבקרי הממשלה, בעיקר ברשתות החברתיות ובעידודו של מאסק, היא כי לראש הממשלה סטארמר אחריות מיוחדת לסוגיה, למרות שהוא נכנס לתפקידו רק ביולי. במשך שנים, עד לפני יותר מעשור, הוא כיהן כמנהל התביעה באנגליה ובווילס, ועל כן דבקה בו הטענה כי הוא טייח לכאורה את הפרשה. מנגד, המפלגה השמרנית, שכיום מותחת ביקורת על היעדר הטיפול בנושא וקוראת להקמת ועדת חקירה מיוחדת - היא זאת שהייתה במשך השנים האחרונות בשלטון וניהלה בפועל את מערכת אכיפת החוק.
הפרשה הזאת אינה חדשה כלל, וכבר בשנת 2022 פורסם דוח ועדת חקירה מיוחדת בבריטניה שמונתה לעסוק בדיוק בעניין זה. למרות זאת, המלצות הוועדה לא יושמו על ידי הממשלות השמרניות שהתחלפו בקצב מסחרר. השרה פיליפס דוחה את הקריאה להקים ועדת חקירה בנושא, וטוענת כי יש להשאיר את הטיפול בסוגיה ברמת האזורית והמוניציפלית.
אילון מאסק, שמוביל באמצעות החשיפה הרבה שלו ברשת החברתית X את חיצי הביקורת המשתלחים בסטארמר ובממשלה, מצטט לעיתים קרובות מקורות לא אמינים, ונשען על טענות לא בדוקות ולא מבוססות. איש העסקים הבכיר, שכבר התערב באופן תקיף ובוטה במערכת הבחירות המתנהלת בגרמניה והביע תמיכה במפלגת הימין הקיצוני AfD על רקע מאבקו בהגירה במדינה, עושה זאת כעת ביתר שאת גם בבריטניה. על פי דיווח שפורסם בפייננשל טיימס בימים האחרונים, מאסק דן באופן אקטיבי ופעיל באפשרות להביא לחיסולו הפוליטי של סטארמר מהלייבור, למשל ביצירת רעש תקשורתי ברשתות החברתיות שיפגע בו.
ראש הממשלה קיר סטארמר שב וטוען כי ועדה נוספת אינה הפתרון, שכן יידרשו עוד שנים לפני שהיא תספיק לגבש את מסקנותיה והמלצותיה. בנוסף, חברי ממשלת הלייבור טוענים כי כל מה שעומד מאחורי הביקורת נגדם בנושא נועד לניגוח פוליטי בלבד, על רקע פגיעה קשה בפופולריות של הממשלה הצעירה בשל שורת סוגיות רבות אחרות. סטארמר טען: "אלו שקוראים לחקור את הנושא לא מתעניינים בקורבנות, אלא בעצמם".