מנהיג איראן עלי ח'אמנאי תקף אתמול (רביעי) בחריפות את ארה"ב והנשיא טראמפ, ונראה כי סתם מעשית את הגולל על אפשרות של משא ומתן בין הצדדים לקראת הסכם גרעין חדש. הטון הקשוח של ח'אמנאי, שהאשים את ארה"ב בניסיון "להונות" את דעת הקהל, מקרבת את ארה"ב ואיראן לעימות, ככל הנראה יותר מאי פעם. בישראל עוקבים בדריכות אחרי חילופי המהלומות הרטוריים – על רקע האיום המעורפל של טראמפ לבחור באפשרות של מתקפה צבאית.

לאחר ימים ארוכים של המתנה, באיראן אישרו אתמול כי קיבלו את המכתב של טראמפ עבור ח'אמנאי בקריאה לפתוח במשא ומתן על הסכם גרעין חדש. אנואר גרגאש, שליחו המדיני הבכיר של נשיא איחוד האמירויות, העביר את המכתב לשר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י, לאחר שהשליח המיוחד של טראמפ, סטיב וויטקוף, ביקר בתחילת השבוע באבו דאבי.

בנאום שנשא אתמול ח'אמנאי, עוד לפני קבלתו הרשמית של המכתב, טען כי לאיראן לא כדאי להיכנס עם ארה"ב למשא ומתן, מכיוון שבכל מקרה לא יוסרו כל הסנקציות המוטלות על טהראן – הסיבה המרכזית שבאיראן מעוניינים בהסכם. הוא האשים את ארה"ב בניסיון "להונות" את דעת הקהל העולמית, כדי לייצר מצג שבו איראן היא הגורם הסרבן לשיחות והיא זו שאינה מעוניינת בהסכם.

איראן מתרגלת תקיפה במתקן הגרעין שלה בנתנז
איראן מתרגלת תקיפה במתקן הגרעין שלה בנתנז

בעניין הנשק הגרעיני ושיחות הגרעין, ח'אמנאי טען כי "אם איראן הייתה רוצה לייצר נשק גרעיני – ארה"ב לא הייתה מסוגלת למנוע זאת ממנה". הוא טען כי איראן אינה רוצה בכך, וזו הסיבה שאינה מפתחת נשק גרעיני. על הסנקציות אמר ח'אמנאי כי הן מאבדות מההשפעה והאפקטיביות שלהן, וטען כי לא הן הסיבה למשבר הכלכלי החמור במדינה.

 

 

ח'אמנאי הדגיש כי איראן אינה מעוניינת במלחמה, אך איים כי איראן תגיב בעוצמה לכל פעולה צבאית של ארה"ב וישראל. הוא טען גם כי "בניגוד למה שחושבים יריביה ואויביה של איראן – לא נחלשנו בשנה האחרונה", למרות שורת המפלות שהוא עצמו מנה, עם מותם של בכירי ציר ההתנגדות באיראן, לבנון וארגוני הטרור הפלסטיניים. לדבריו, "לאיראן יש כיום יכולות שלא היו לה בעבר".

ד"ר רז צימט, חוקר איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ובמרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב, מציין כי שני הצדדים נותרו דבקים בעמדתם. ח'אמנאי ממשיך בקו של "לא מו"מ ולא מלחמה", בניגוד לטראמפ – שדוגל בקו של "או מו"מ או מלחמה".

 

 

בניגוד לטענתו של ח'אמנאי על אי יכולתה לכאורה של ארה"ב למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני – ההערכה המרכזית בקרב גורמי הביטחון היא כי תקיפה צבאית משותפת של ישראל וארה"ב יחד נגד מתקני הגרעין האיראניים תביא לתוצאה הרת אסון מבחינתה של איראן. לצד זאת, קיימת הערכה שכל תקיפה צבאית נגד מתקני הגרעין של איראן, בין אם של ישראל בלבד או בשיתוף עם ארה"ב – תביא את איראן לשיקום מזורז של התוכנית שלה ולהחלטה הסופית לפתח נשק גרעיני.

סרגיי לברוב, שר החוץ של רוסיה, צוטט אתמול ברשת אל-חדת' הסעודית, בדברים שהתייחסו לדרישות של ממשל טראמפ מאיראן על רקע שיחות הגרעין. "ממשל טראמפ דורש מאיראן לעצור את התמיכה במיליציות הפרו-איראניות וארגוני הטרור הכפופים לה במזרח התיכון כתנאי מוקדם להסכם גרעין חדש", אמר לברוב, וכינה את הדרישה הזאת "מדאיגה ומטרידה".

לאחר שנחשף כי רוסיה הסכימה לשמש כמתווכת אפשרית בשיחות הגרעין בין איראן וארה"ב, נראה כי היא ממשיכה לפעול להגברת מעורבותה בנושא. משרד החוץ של סין הודיע כי מחר ייערכו בבייג'ינג שיחות משותפות לסין, רוסיה ואיראן על תוכנית הגרעין האיראנית. הצעד המדיני הזה מגיע לאחר ששלוש המדינות קיימו השבוע תרגיל צבאי במפרץ הפרסי סמוך לחופי איראן – והן מאותתות על ציפוף שורות ביניהן על רקע מה שמסתמן כהגברת האיומים של ארה"ב ומדינות המערב.

טראמפ (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

בבריטניה הבהירו אמש כי לא יפסלו את האפשרות להפעיל את מנגנון הסנקציות "סנאפבק" – מערך נרחב של סנקציות כבדות על איראן שניתן להפעיל ללא אישור של מערכת הביטחון, שהוסכם עליה במסגרת הסכם הגרעין בשנת 2015, ותוקפו של המנגנון הזה יפוג בחודש אוקטובר. המהלך הזה מגדיר חלון זמנים קשיח ביותר לכל מהלך מדיני בין טהראן וושינגטון בנוגע לסוגיית הגרעין, ואם בסופו של דבר יופעל הוא צפוי לגרור תגובות חד-צדדיות מצידה של איראן.

טראמפ ממשיך לאותת שהוא מעוניין בהסדר מדיני ולהימנע מפעולה צבאית שבסבירות גבוהה תזעזע את כל המזרח התיכון. למרות זאת, באיראן החריפו השבוע את הטון בצורה נחרצת. בתחילת השבוע היה זה נשיא איראן מסעוד פזשכיאן, שמתח ביקורת על ההשפלה שגרם טראמפ לזלנסקי בבית הלבן, ואמר כי איראן לא תיכנס למשא ומתן תחת לחץ הסנקציות הכבד, ואף אמר לטראמפ "עשה מה שאתה רוצה, לעזאזל". דבריו של ח'אמנאי אתמול מבהירים כי הסיכויים למשא ומתן כזה רק הולכים וקטנים עם הזמן, והסיכוי למהלך צבאי הולך וגדל.