במסמך מקיף ומטריד שפרסם השבוע ארגון UN WATCH, בראשותו של הִלל נוייר (Hillel Neuer), נחשפת לראשונה מערכת הקשרים המסועפת בין סוכנות הסיוע של האו"ם לפליטים פלסטינים לבין ארגוני הטרור בעזה ובלבנון. הדוח מגובה בתיעודים ממקורות גלויים ומראה כיצד בכירי הארגון, שמעסיק 30 אלף עובדים ומנהל תקציב שנתי של 1.5 מיליארד דולר, לא רק נפגשים באופן סדיר עם ראשי חמאס והג'יהאד האיסלאמי, אלא אף נכנעים ללחציהם ומאפשרים להם להכתיב מדיניות.
הממצאים מראים כי ארגוני הטרור מצליחים למנוע החלטות שאינן לרוחם באמצעות איומים והפעלת לחץ. כך למשל, כאשר אונר"א ניסתה להנפיק תעודות זיהוי ביומטריות למקבלי סיוע או לפרסם קוד אתי המצהיר על זכויות להט"ב, הצליחו ארגוני הטרור לטרפד את היוזמות באמצעות איומים ישירים על הנהלת הארגון.
"שותפות בצל טרור": כך מנהלי אונר"א משתפים פעולה עם ארגוני הטרור
הדוח חושף שורה ארוכה של מפגשים בין בכירי אונר"א למנהיגי ארגוני הטרור. ביוני 2022, מזכ"ל אונר"א פיליפ לזריני הדגיש את חשיבות ה"שותפות" עם ארגוני הטרור בעזה, ונפגש עמם בקביעות במסגרת "הוועדה המשותפת לפליטים". בראש הוועדה עומד מחמוד ח'לף, חבר הוועדה המרכזית של החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין - ארגון המוגדר כארגון טרור על ידי ארצות הברית והאיחוד האירופי.
באוגוסט 2018 נאם מתיאס שמאלה, אז ראש אונר"א בלבנון, בכנס של חמאס לצד עלי ברכה, אחד משישה מנהיגי חמאס שהואשמו על ידי משרד המשפטים האמריקני. במהלך הכנס אמר ברכה כי על המדינות התורמות להמשיך לממן את אונר"א "עד שנחזור לפלסטין", ואילו שמאלה הודה לארגוני הטרור "על הבנתם" והבהיר כי אונר"א ניצבת לצידם.
ההתרפסות מול סינוואר והפרשה שחשפה הכל
מקרה נוסף התרחש ביוני 2021, כשלני סטנסת', סגנית הנציב הכללי של אונר"א דאז, נסעה לעזה להיפגש עם יחיא סינוואר - שהתברר לימים כמתכנן טבח השבעה באוקטובר. הביקור נערך לאחר שחמאס זעם על התבטאות של מתיאס שמאלה, מנהל הסוכנות בעזה, שאמר בראיון לחדשות 12 כי התקיפות הישראליות במבצע "שומר החומות" היו "מדויקות מאוד". חמאס הכריז על שמאלה כפרסונה נון גרטה והוביל הפגנות נגדו. סטנסת' פיטרה אותו והגיעה להודות אישית לסינוואר "על פועלו החיובי". כיום משמשת סטנסת' כמנכ"לית משרד החוץ הנורווגי, אחת המדינות המממנות את אונר"א.
#Gaza "They are the backbone of the Agency - without them, we couldn't deliver any services"
— UNRWA (@UNRWA) May 5, 2023
Our @LeniStenseth expresses gratitude to our sanitation labourers, school attendants, cleaners & guards, who together create a safe environment for #PalestineRefugees#UNRWAworks pic.twitter.com/aiKrgdqfbf
פרשת "המורה המחבל"
במאי 2024 התרחש אירוע חמור נוסף כאשר הנציב הכללי של אונר"א, פיליפ לזריני, הגיע לביירות ונפגש עם ארגוני הטרור. במוקד הפגישה עמד פתחי אל-שריף, בכיר חמאס שכיהן במקביל כמנהל בית ספר של אונר"א וכראש איגוד המורים שלה. למרות תמיכתו הגלויה בפיגועי טרור ופרסום תמונותיו עם מנהיגי טרור, אונר"א המשיכה להעסיק אותו עד שהושעה בעקבות תלונה רשמית בתחילת 2024. בתגובה, ארגוני הטרור השביתו את פעילות אונר"א בלבנון למשך שלושה חודשים, עד שלזריני הגיע להבנות עמם. ב-30 בספטמבר 2024 חוסל אל-שריף על ידי צה"ל, וחמאס הספיד אותו כמנהיג הארגון בלבנון שחינך את תלמידיו "חינוך גי'האדי".
הקשרים המוסדיים שמעבר לפגישות
הדוח חושף כי מנהלי אונר"א משתתפים בכנסים שנתיים של חמאס, שם נדונים עניינים פנימיים של הסוכנות כמו משרות פנויות ובחירות לאיגוד המורים. בכנס בשנת 2021 הודיע בכיר חמאס, אחמד עבד אל-האדי, על הקמת ועדה משותפת שתפקידה "לפקח על הקשרים עם אונר"א ולהבטיח שהיא ממלאת את התחייבויותיה".
בפברואר 2022 ביקר מנהל אונר"א בלבנון, קלאודיו קורדונה, שכיהן בעבר כראש "אמנסטי אינטרנשיונל", במחנה עין אל-חילווה להיפגש עם נציגי כמה ארגוני טרור, בהם חמאס, הג'יהאד האיסלאמי ואנצאר אללה. בפגישה אמרו הטרוריסטים כי "הסוגיה הפלסטינית בלבנון היא סוגיה פוליטית ולא ניתן לצמצמה לנושא הומניטרי או ביטחוני". קודם לכן, בינואר 2018, נפגש קורדונה עם בכיר חמאס אחמד עבד אל-האדי שאישר כי ארגוני הטרור תומכים באונר"א משום שהיא "מהווה עדות חיה לנכבה של 1948".
בפברואר 2017 התבטא מנהל אונר"א בלבנון, חכאם שהוואן, באופן חריג כשאמר למנהיגי הטרור כי אונר"א "ערוכה לחלוטין" לקיים "מנגנון שותפות חזק" איתם, כל עוד השותפות לא תגיע לשלב שבו "יש מי שיחשוב שאנחנו שותפים בקבלת החלטות".
בעקבות הממצאים החמורים, קורא הילל נוייר לממשל האמריקני לא רק להמשיך בהקפאת הסיוע לאונר"א, שעמד על יותר ממיליארד דולר בשנים האחרונות, אלא גם להטיל סנקציות על הארגון ולשקול העמדה לדין של חלק מהנהגתו בגין שיתוף הפעולה עם ארגוני הטרור.
יוזמת החוק לניתוק הקשר עם אונר"א, ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) הגיבה על הדוח: "הדוח מוכיח פעם נוספת שארגון הסעד לענייני מחבלים של האו"ם הוא ארגון טרור דה פקטו. במהלך החקיקה על החוק שלי לניתוק הקשרים עם אונר"א הופעל עליי מסע לחצים כבד להוריד את החוק מהגורמים הבכירים ביותר בקהילה הבין-לאומית ועד לראש הממשלה שלנו".