טראמפ ממשיך להמם ולטלטל את העולם, פחות משבועיים לחזרתו לבית הלבן, עם החששות הכבדים כי הוא נערך למסע כיבושים של מדינות ואזורים בעולם. אתמול (שלישי), במסיבת עיתונאים מיוחדת שהעניק, הבהיר טראמפ כי הוא "לא יכול לפסול אפשרות שישתמש באמצעים צבאיים או כלכליים" כדי להשתלט על גרינלנד ותעלת פנמה.

בשבועות האחרונים מלבה טראמפ את הלהבות סביב השיח בעניין ההשתלטות על גרינלנד ששייכת לדנמרק, תעלת פנמה וגם קנדה - ונראה שאתמול הדברים הגיעו לשיא חדש. בממשלת קנדה רותחים מזעם על טראמפ, מכנים אותו "איום" לביטחון המדינה וניכר כי רובן ככולן של בעלות הברית של ארה"ב נמצאות בכוננות ספיגה. טראמפ גם הביע את רצונו להעלות את רף ההוצאה המינימלי לחברות נאט"ו - צעד שעלול לזעזע מדינות רבות.

מדינה נוספת שטראמפ מבהיר במפורש כי הוא צפוי ללכת נגדה "ראש בראש" היא מקסיקו. אתמול הודיע טראמפ כי יפעל לשנות את שמו של מפרץ מקסיקו ל"מפרץ אמריקה". ברשת כבר החלה להישמע ביקורת רבה וטענות כי צעדיו המסתמנים של הנשיא החדש-ישן צפויות להעניק לגיטימציה לתביעות של סין על טייוואן ורוסיה על אוקראינה.

במסיבת העיתונאים נשאל טראמפ אם הוא יכול להבטיח כי לא ישתמש באמצעים צבאיים וכלכליים בניסיון להשיג שליטה על תעלת פנמה וגרינלנד, והוא השיב: "לא, אני לא יכול להבטיח לכם אף אחד מהדברים האלה. אבל אני יכול לומר את זה: אנו צריכים אותן למען הביטחון הכלכלי".

 

 

 

 

במהלך הלילה פרסם טראמפ שני פוסטים ברשת החברתית טרות', שבו הציג את מפת ארה"ב וקנדה כמדינה אחת תחת השם ארה"ב ובצבעי דגל ארה"ב. אתמול הביעו בכירי המנהיגים באוטווה זעם על דבריו של טראמפ. "אמירותיו של טראמפ על קנדה מוכיחות את היעדר ההבנה המוחלט מצידו מה הופך את קנדה למדינה חזקה", כתבה ברשת X שרת החוץ מלאני ג'ולי. "לעולם לא נתכופף בפני איומים".

 

 

 

ראש הממשלה ג'סטין טרודו, שהודיע על פרישה לפני יומיים, כתב: "אין שום תרחיש שבסופו קנדה תהפוך לחלק מארה"ב". הביקורת בקנדה על דבריו של טראמפ היא חוצת מפלגות, וגם פייר פולייב, מנהיג מפלגת השמרנים ומי שבסבירות גבוהה עשוי להיות ראש הממשלה הבא, כתב: "קנדה לעולם לא תהיה המדינה ה-51 של ארה"ב, נקודה. אנו מדינה עצמאית ונהדרת, אני אלחם למען קנדה".

 

 

 

 

טראמפ הבהיר כי ארה"ב בהובלתו עשויה להטיל מכסים כלכליים כבדים על דנמרק במסגרת ניסיונותיו להשתלט על גרינלנד. ראש ממשלת דנמרק מדה פרדריקסן תקפה אתמול, ואמרה: "גרינלנד שייכת לגרינלנדים, היא לא למכירה". הדברים הגיעו גם על רקע ביקור מפתיע ולא שגרתי אתמול בגרינלנד של דונלד טראמפ ג'וניור, בנו של הנשיא הנבחר, שהגיע במטוסו הפרטי של טראמפ לאי, וכתב: "גרינלנד יפהפיה". המיליארדר אילון מאסק, מקורבו של טראמפ, כתב כי "אם אזרחי גרינלנד רוצים להצטרף לארה"ב הם יותר ממוזמנים".

מטוסו הפרטי של טראמפ נוחת בגרינלנד

 

 

 

 

 

בצרפת תקפו היום את טראמפ על התבטאויותיו בנוגע לגרינלנד. שר החוץ ז'אן נואל בארו אמר כי "האיחוד האירופי לא יאפשר למדינות אחרות לתקוף את גבולותיו הריבוניים". 

במקביל, לפי דיווח ב"פוליטיקו" נציבות האיחוד האירופי קיימה היום דיון נרחב בעקבות התבטאויותיו של טראמפ ורצונו להשתלט על גרינלנד, אך במסיבת עיתונאים ניסתה דוברת הנציבות שלא ללבות את האש ואמרה "שלא תיכנס לפרטים". הדוברת, אניטה היפר, אמרה: "זה ברור שיש לכבד את הריבונות של המדינות. מצפים לעבוד עם הממשל הבא בארה"ב". עיתונאים רבים זעמו שלא קיבלו מענה, ואחד שאל: "אתם פשוט מצפים שחיילי מרינס אמריקנים ינחתו בגרינלנד או מה?"

במהלך הצהרתו אמר טראמפ גם כי הוא מתכנן להביא להעלאת רף המינימום להוצאות הביטחוניות של חברות ברית נאט"ו לשיעור של 5% מהתמ"ג המקומי - במקום הרף הנוכחי של 2%. במשך תקופה ארוכה נשמעות קריאות בקרב חברות הברית להעלאת הרף, בעיקר מאז תחילת המלחמה באוקראינה. מי שמובילות את הקריאות הן מדינות מזרח אירופה שסמוכות לרוסיה.

טראמפ הביע פעמים רבות את רצונו להעלות את שיעור ההשקעה הביטחונית של כל מדינות הברית, ובעיקר את דרישתו כי כל המדינות יעמדו במחויבות הבסיסית הזאת. לפי הערכת נאט"ו, בשנת 2024 רק' 23 מתוך 32 המדינות החברות בנאט"ו עמדו ברף של 2%. כיוםם, פולין היא בעלת ההוצאה הביטחונית היחסית הגבוהה ביותר - בשיעור של 4.12% מהתמ"ג. אסטוניה שנייה עם 3.43%, וארה"ב עם 3.38%. אחת המדינות שמשתרכות מאחור ומזניחות יותר מכול את ההשקעה הביטחונית היא קנדה.