מלחמת רוסיה-אוקראינה ממשיכה להאיץ את מגמת ההטמעה של מערכות חדשות, כשקייב לבדה בחנה יותר מאלף כאלה בשנה שעברה. בה־בעת, רוסיה מפיקה לקחים ומבצעת התאמות למערכות שלה, במטרה שיספקו לה יכולות בלתי מאוישות. ואם במערכות בלתי מאוישות עסקינן, סין משתמשת באמצעי מחקר אזרחיים לטובת צבירת מודיעין ימי. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.
אוקראינה בחנה כ־1,300 מערכות חדשות ב־2024
מלחמות הן אמצעי להאצת תהליכים ביטחוניים. בישראל למדו זאת כתוצאה ממלחמת "חרבות ברזל", אך עוד קודם לכן הפנימו זאת במשרד ההגנה של אוקראינה, שבשנת 2024 בלבד קלטה יותר מ־1,300 דגימות של מערכות צבאיות לבחינות. בקייב מציינים כי קרוב ל־75% מהדגימות שאושרו הן מתוצרת אוקראינית, מהלך שמעודד את התעשייה הביטחונית המקומית.
באתר ארמי רקוגנישן מדווחים כי הקטגוריות הבולטות היו כלי טיס בלתי מאוישים, לוחמה אלקטרונית, אמצעי איסוף, תקשורת ומערכות בלתי מאוישות יבשתיות. בצל היקף החברות שמעוניינות להשתלב במלחמה באוקראינה, משרד ההגנה האוקראיני החליט לפני כחצי שנה לצמצם את הליכי הרישום לחמישה מסמכים בלבד, במטרה שהליכי המועמדות יהיו קצרים יותר.
במקביל, במטרה לתחזק את החזית היבשתית, האוקראינים משתמשים מכל הבא ליד. זה בא לידי ביטוי, למשל, בנטילת טנקים מדגם T-90 שמשתמשים בו שני הצבאות, ובקייב משתמשים באלה הרוסים שמגיעים לידם לטובת חלקי חילוף. שיטת הפעולה הזו כבר יצרה לטנקים אוקראיניים את הכינוי "פרקנשטיין", מעצם היותם פתרון שלא זהה אחד לאחד למקור מהמפעל.
רוסיה מציגה: משגר טילי נ"ט בלתי מאויש
ענקית הנשק הרוסית קלצ'ניקוב נמצאת בשלבים המתקדמים של פיתוח קונקורס M, מערכת טילי נ"ט, בגרסה של הפעלה מרחוק. רוסיה פלשה לאוקראינה בפברואר 2022, אך מי שהייתה מוכנה הרבה יותר בתחום הבלתי מאוישים היא קייב. כעת המערכת החדשה משקפת את הפקת הלקחים במוסקבה, שנדרשת להרחיב את סל יכולותיה בתחום הבלתי מאוישים, במיוחד ביכולות הנ"ט.
קונקורס M מסוגלת לפגוע בטנקים, בשיירות לוגיסטיות ואף במסוקים. את קונקורס M אומנם מפעילים מרחוק, אבל אתגר בלתי מבוטל טמון במרחק הקצר שנדרש מהמפעיל, שבעצמו עלול להימצא בסכנה. משך ההפעלה שלו עומד על 8 שעות, כפי שמשתקף מניסויים שהתבצעו במטרה לדמות את שדה המערכה באוקראינה.
אלביט מוכרת מערכת הגנה מכטב"מים למדינה אירופית
אלביט זכתה בחוזה בסך כ־60 מיליון דולר לאספקת מערכות רב־שכבתיות נגד כלי טיס בלתי מאוישים (C-UAS) למדינת נאט"ו אירופית, שיבוצע לאורך שלוש שנים. במסגרת החוזה, אלביט תספק את המערכת המודולרית שלה נגד כטב"מים ReDrone.
המערכת כוללת מכ"מ DAiR מתקדם, חיישני סיגינט, יכולות לוחמה אלקטרוניות, ומטע"דים אלקטרו־אופטיים ליום וללילה, המספקים תמונה אווירית משולבת ומשופרת לצד יכולות תקיפה אלקטרוניות מתקדמות.
מערכת ה־ReDrone המודולרית, מרובת־החיישנים והרב־משימתית, היא חלק מפורטפוליו המוצרים של אלביט בתחום הלוחמה האלקטרונית. היא מספקת פונקציות שלא מסתכמות בסנסורים האקטיביים והפסיביים, אלא גם מאפשרת את הגילוי והאיתור של מספר מערכות אוויריות בלתי מאוישות בו־זמנית ובערוצי תקשורת שונים, באזור המוגדר כמוגן.
המערכת יכולה לגלות, לזהות, לסווג, לעקוב ולנטרל כטב"מים עוינים, ביום ובלילה, הן בסביבות עירוניות והן בסביבות אחרות, ובתנאי מזג אוויר משתנים. הפתרון יכול להיות נייח או נייד, כאשר יש אפשרות להתקינו על גבי רכב במטרה להגביר גמישות מבצעית.
הסינים משתמשים באמצעים בלתי מאוישים למודיעין ימי בפיליפינים
סין משתמשת במגוון אמצעי איסוף ברחבי המזרח הרחוק, כשאחד החדשים שבהם התגלה לאחרונה בכלל בזכות פעילות דייגים שגרתית בפיליפינים. אלה לכדו ברשתם גליידר מתוצרת סינית.
זהו אמצעי צולל בלתי מאויש (UUV) שבשימושיו האזרחיים מיועד להיסחף תוך שהוא עולה ויורד, לבצע מדידות - וכשהוא למעלה, משדר מידע לחוף. הוא נטול מנוע, אלא מונע על־ידי כוחות משיכה וציפה שגורמים לו לעלות ולרדת ועל-ידי כנפונים שהופכים חלק מהתנועה האנכית לאופקית. בשל היעדר המנוע הוא חסכוני באנרגיה ויכול לצאת למשימות שנמשכות חודשים.
זו הפעם הראשונה שבה נלכד גליידר סיני במים הכלכליים של הפיליפינים, לאחר שתי תקריות דומות באינדונזיה ב־2019 וב־2020. את הגליידר הסיני לכדו הדייגים הפיליפיניים במרחק של כ־9 ק"מ בלבד מהאי מסבאטה, שממוקם בלב הארכיפלג הפיליפיני. את הגליידר, שאורכו כ־2 מטרים, העבירו הדייגים לידי המשטרה הפיליפינית והצי המקומי כדי לחקור את הכלי.
סרביה משתמשת באמל"ח סיני בלב אירופה
סרביה פרסה לאחרונה את מערכת ההגנה המתקדמת ביותר בשלה, FK-3 מתוצרת סינית. המערכת הזו כוללת רכבי פיקוד ושליטה, משגרי טילים ומכ"מים שמתחברים לכדי מערכת שמיועדת לספק הגנה נגד שורת איומים. בטרם הפריסה עברו כוחות חיל האוויר הסרבי הדרכה בסין, שלאחריה התבצעו תרגולי שיגורים שונים ב־FK-3.
זוהי מערכת אחת מבין רבות במסגרת מרוץ החימוש שמנהל נשיא סרביה אלכסנדר ווצ'יץ', גם בעזרת עסקאות אסטרטגיות בשוק הישראלי. בחודש נובמבר, בלגרד סגרה עסקה עם אלביט לרכישת תותחי PULS מאלביט תמורת 335 מיליון דולר.
מערכת PULS מספקת פתרון מקיף, שמסוגל לשגר רקטות לא מונחות, חימושים מדויקים וגם טילים בטווחים שונים. המשגר מותאם באופן מלא לפלטפורמות קיימות, בין אם גלגליים ובין אם זחליים, ובכך מאפשר הפחתה משמעותית בעלויות התחזוקה וההכשרה, תוך שניתן לפגוע עמו במטרות בטווח מקסימלי של 300 ק"מ.