משמרות המהפכה של איראן הציגו אתמול (שישי) "עיר טילים" תת-קרקעית, כחלק מהמאמצים הרבים לשקם את ההתרעה האיראנית שנפגעה בצורה קשה במהלך החודשים האחרונים. המהלך המתוקשר הזה הגיע בשיאו של שבוע שבו המערכת הביטחונית במדינה הציגה שורה של תרגילים וטענה כי שיקמה גם את מערך ההגנה האווירי שלה.

הטלוויזיה באיראן הציגה אתמול תיעוד של מפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי מבקר באתר טילים תת-קרקעי שבו, ונטען כי האתר הזה נחשף "לראשונה". זו לא הפעם הראשונה שאיראן מציגה "ערי טילים" מבוצרות ומחופרות בעומק האדמה, ובחודש נובמבר טען עלי אמיר-חאג'יזאדה: "מה שרואים הוא רק קצה הקרחון. יש מעט ערים באיראן שאין בהן מאגר טילים. ערי הטילים של איראן ממוקמות 500 מטר מתחת לאדמה".

מפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי בביקור ב"עיר טילים" (צילום: רויטרס)
מפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי בביקור ב"עיר הטילים" התת-קרקעית | צילום: רויטרס

גורמים במשמרות המהפכה טענו השבוע כי יציגו גם "עיר כטב"מים" תת-קרקעית, במקביל לחשיפת "עיר הטילים". השבוע חשפו משמרות המהפכה כטב"ם מתאבד חדש, שנועד לתקיפות בטווחים קרובים, ועשוי לשמש אולי בעתיד ארגוני טרור במדינות סמוכות וקרובות יותר לישראל. על פי הפרסום בסוכנות הידיעות האיראנית תסנים, הכטב"ם בשם "רדוואן", בעל טווח של 20 ק"מ ומסוגל לנוע כ-20 דקות ברציפות.

אתמול ערכו כוחות הבסיג' של איראן תרגיל נרחב וצעדה נגד ישראל ברחובות טהראן, במעורבות 110 אלף לוחמים, כך דיווחו כלי התקשורת באיראן. התרגיל הזה המשיך שורה של תרגילים צבאיים מתוקשרים שערכה השבוע איראן, בעיקר בתחום מערך ההגנה האווירית.

איראן טוענת שחידשה את מערך ההגנה האווירית

איראן הודיעה שביצעה תרגיל "מוצלח" שדימה יירוט פצצה חודרת בונקים באזור המתקן הגרעיני התת-קרקעי בנתנז - במהלך שבאופן מובהק נועד לדמות תקיפה ישראלית על מתקני הגרעין באיראן. לאחר המתקפה הישראלית באיראן ב-26 באוקטובר, שהשמידה כליל את מערך ההגנה האווירית באיראן, הודיעו השבוע כי פרסו במדינה מערכות הגנה אווירית חדשות מסוג 358.

צעדה נגד ישראל של 110 אלף לוחמי בסיג' בטהראן (צילום: רויטרס)
צעדה נגד ישראל של 110 אלף לוחמי בסיג' בטהראן | צילום: רויטרס

על רקע הדברים האלה אמר השבוע מפקד מערך ההגנה האווירית של משמרות המהפכה: "מערכות ההגנה האווירית של איראן נפגעו קלות בתוקפנות הישראלית האחרונה, ותיקנו את הנזק מיד. כעת הוספנו חיזוקים רבים למערך".

המשבר של איראן - והמאמץ להוריד את הלחץ של המערב

באיראן נואשים לשקם את תדמיתם והרתעתם הביטחונית לאחר שורת המכות שספגו - החל מהפגיעות הקשות בחמאס וחיזבאללה על ידי כוחות צה"ל, השמדת מערך ההגנה האווירית האיראני והצגת חדירות גבוהה בעקבות התקיפה הישראלית באוקטובר, נפילת משטר אסד בסוריה וגם המשבר הכלכלי והאנרגטי החמור מאוד המאיים על השלטונות באיראן מבית. במקביל, ניתן לזהות את הדאגה באיראן מהשיח בישראל על ניצול ההזדמנות כעת לתקוף במתקני הגרעין, ומחזרתו הקרובה של דונלד טראמפ לבית הלבן והכוונה להחזיר את מדיניות ה"מקסימום לחץ".

צעדה נגד ישראל של 110 אלף לוחמי בסיג' בטהראן (צילום: רויטרס)
צעדה נגד ישראל של 110 אלף לוחמי בסיג' בטהראן | צילום: רויטרס

באיראן ממשיכים לאותת על נכונות לחזור להסכם הגרעין, כחלק מהצעדים שלהם להסיר את הלחץ המערבי מהם בשעה כה קשה לטהראן. ביום שני צפויים בכירי משרד החוץ של איראן להיפגש עם נציגי מעצמות אירופה לדיון נוסף, שני בתקופה האחרונה, על הסכם הגרעין בג'נבה שבשווייץ. כך או כך, לא צפויה להתקבל שום החלטה בנושא הגרעין לפני חזרתו של טראמפ לתפקיד, על אף אמירותיו בספטמבר כי הוא מעוניין להביא להסכם גרעין חדש.

בתוך כך, באיראן כבר נאלצו אתמול לקבל את המציאות החדשה בלבנון, עם בחירתו לתפקיד הנשיא של ז'וזף עאון, שלא היה המועמד המועדף על חיזבאללה ופטרוניה בטהראן. למרות זאת, הנשיא מסעוד פזשכיאן ודובר משרד החוץ מיהרו לשגר ברכות ואיחולים לרגל המינוי החדש - לאחר יותר משנתיים ללא נשיא.