טורקיה לא מחפשת עימות צבאי עם ישראל בסוריה, כך טוען רג'יפ סוילו, פרשן טורקי בכיר. בטור שפרסם בעיתון Middle East Eye טוען סוילו, שבמידה רבה השקפותיו "מיושרות" עם האג'נדה של נשיא טורקיה ארדואן, כי עימות צבאי מול ישראל רחוק מאוד מהמטרות והאינטרסים של אנקרה.

סוילו מציין את העולה מדוח ועדת נגל שפורסם בשבוע שעבר, שמציע כי בעקבות המהפכה בסוריה טורקיה עלולה להפוך לאויבת גדולה יותר לישראל אפילו מאשר איראן. "הדוח ציין כי אנקרה עשויה בתוך זמן קצר לחמש את הממשלה הסורית החדשה, ובאופן פוטנציאלי להצית עימות ישיר עם ישראל", נכתב. "אבל התרחיש הריאלי? בקצרה, התשובה היא לא", אומר סוילו.

מתוך הכתבה ששודרה בחדשות סוף השבוע

"למרות שארדואן מחליש באופן מתמיד את היחסים עם ישראל, כולל קטיעת יחסי המסחר, סירוב לבכירים ישראלים לטוס בשמי טורקיה, האשמת תל אביב ברצח עם ופרסום נאומים פופוליסטיים על כך שהצבא הטורקי עשוי לסייע יום אחד לעם הפלסטיני - אין שום אינדיקציה שאנקרה מחפשת עימות צבאי עם ישראל", נכתב. "למעט העובדה שגם טורקיה וגם ישראל הן בעלות ברית של ארה"ב, והשתיים מעולם לא היו מעורבות בעימות צבאי - לאנקרה אין בכלל תיאבון להרפתקאות כאלה - במיוחד בשעה שהאזור נמצא במלחמה מתמשכת בין איראן וישראל, לצד הקטסטרופה בעזה".

צבא טורקיה בצפון סוריה, ב-2019 (צילום: AP)
צבא טורקיה בצפון סוריה, ב-2019 | צילום: AP

הפרשן הטורקי הבכיר טוען כי עימות צבאי עם ישראל רחוק מאוד מהאינטרסים של טורקיה - שלטענתו פשוט רוצה לייצב את העניינים בסוריה. הוא חוזר וטוען כי באנקרה נחושים לעודד בסוריה מדינה יציבה ודמוקרטית, אך מבהיר כי יש אינטרס אחד שעליו לא יסכימו בממשלתו של ארדואן להתפשר.

צבא טורקיה בסוריה, 2019 (צילום: רויטרס)
צבא טורקיה בסוריה, 2019 | צילום: רויטרס

הסוגיה הכורדית היא לב עניין המעורבות הטורקית בסוריה. "ישראל חייבת להכיר בעובדה שטורקיה לא תגלה סובלנות לכל הסדר שישמר את השליטה הכורדית בצפון סוריה", נכתב. הדברים מגיעים בין השאר על רקע קריאות בישראל לנסות ולחזק את הכורדים, וגם על דברים שהשמיע בכיר במשרד החוץ בקריאה לקהילה הבין-לאומית לסייע לכורדים נגד הכוחות הפרו-טורקיים.

עוד כותב סוילו כי טורקיה כבר דנה עם סוריה בחיזוק היחסים הצבאיים בין המדינות, ובאפשרות של שליחת יועצים צבאיים טורקיים לסוריה כדי לסייע ולהקים מחדש את הצבא הסורי ומערכי ההגנה והביטחון במדינה. הוא מסביר כי היועצים הצבאיים של טורקיה עשויים להיות מוצבים באקדמיות צבאיות ובבסיסי חיל האוויר הסורי, בתיאום עם משרד ההגנה הסורי החדש.

שר החוץ של טורקיה פידאן עם מנהיג סוריה אחמד א-שרע
שר החוץ של טורקיה פידאן עם מנהיג סוריה אחמד א-שרע

"טורקיה מכירה בחששות של ישראל בנוגע לשיתוף פעולה מהסוג הזה, ואני שומע כי פריסות היועצים הצבאיים הטורקים תהיה מוגבלת". לטענתו, כחלק מהצעדים להפחית את הדאגה בישראל, אותם יועצים ככל הנראה לא יוצבו מדרום לעיר חמאה, למעט בבירה דמשק: "מאמץ להבטיח לישראל שהפעולות של אנקרה אינן עוינות".