בריטניה סוערת בעקבות ניסיונות התערבותו של המיליארדר אילון מאסק בפוליטיקה המקומית, וקריאותיו להדיח את ראש הממשלה קיר סטארמר ומפלגת הלייבור מהשלטון. סטארמר מתח היום ביקורת על מאסק, אך נמנע מלהתייחס אליו מפורשות.

במהלך הימים האחרונים מכוון מאסק, האיש העשיר בעולם ובעל בריתו הקרוב של טראמפ, שזכה למקום של כבוד בממשל החדש, את חיצי הביקורת וקולות ההסתה שלו נגד ממשלת הלייבור בבריטניה. מאסק דוהר על גלי ביקורת הימין הפופוליסטי בבריטניה, ועל רקע סערה מקומית שהתעוררה בסוף השבוע. 

אילון מאסק, דונלד טראמפ (צילום: Evan Vucci, ap)
מאסק קופץ בעצרת בחירות של טראמפ | צילום: Evan Vucci, ap

"סטארמר לכלא", צייץ הבוקר מאסק ל-210 מיליון עוקביו ברשת X שבבעלותו, שם הוא זוכה לחשיפה חסרת תקדים. הציוץ הגיע על רקע ציוץ של חשבון המפורסם בעמדותיו נגד הגירה באירופה, שהעלה את תמונתן של שלוש ילדות בריטיות שנרצחו על ידי אדם מוסלמי, ובביקורת על סטארמר שאמר ש"הבעיה של בריטניה היא איסלאמופוביה".

 

 

זה לא הספיק למאסק, שערך היום גם סקר, שהשיבו עליו מאות אלפים, ובו הוא שאל "האם ארה"ב צריכה לשחרר את העם הבריטי מהממשלה הרודנית שלו". בהפרש ניכר, עשרות אחוזים השיבו שהתשובה לשאלה צריכה להיות "כן". כזכור, בעוד שבועיים בדיוק יהפוך מאסק להיות חלק רשמי ובלתי נפרד מהממשל בארה"ב.

 

 

הסערה האחרונה נגד ממשלת הלייבור בבריטניה החלה ביום חמישי, אז אמרה ג'ס פיליפס, שרה במשרד הפנים בלונדון, כי אין צורך לפתוח בבדיקה ממשלתית בעניין שורה נרחבת של טענות לכנופיות עברייניות שמפתות קטינים למטרות מיניות שונות (Grooming Gangs). פיליפיס טענה שהבדיקה בעניין צריכה להישאר ברמה המוניציפלית, אך הקורבנות הרבים דורשים בעצמם בדיקה ממשלתית.

מה שמוסיף עוד שמן למדורה היא בדיקה כי רבים מחברי אותן כנופיות הם בני מיעוטים שונים. אחת הטענות היא כי הממשלה נמנעת מבדיקה רחבה בנושא כדי לא לעורר מתיחות בין-גזענית במדינה. מאסק כינה את פיליפס "מכשפה מרושעת" ו"מסנגרת על רצח עם של אונס". הוא גם הוסיף כי יש להכניס גם אותה לבית הסוהר. 

קיר סטארמר ואשתו (צילום: AP)
צילום: AP

"אני חושב שרוב האנשים מתעניינים יותר במה שיקרה עם שירות הבריאות הלאומי, בכנות, מאשר במה שמתרחש בטוויטר", אמר ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר. יחד עם זאת הוא הבהיר: "ניצול מיני של ילדים מחליא אותי, ובמשך שנים ארוכות מדי קורבנות רבים מדי הוזנחו לחלוטין בשם רעיונות קהילתיים. איש לא הקשיב להם וקולם לא נשמע".

סטארמר נמנע מלהתייחס למאסק בשמו, אך אמר: "אלה שמפיצים שקרים ומידע כוזב מופרע ככל הניתן אינם מתעניינים בקורבנות, הם מתעניינים בעצמם. אלא שתוקפים את ג'ס פיליפס, שאני גאה לקרוא לה עמיתה וחברה, לא מגינים על הקורבנות. ג'ס פיליפס עשתה פי אלף יותר ממה שהם יחלמו עליו אי פעם בכל הקשור להגנה על קורבנות של תקיפה מינית". 

סטארמר המשיך ואמר כי "כאשר הרעל של הימין הקיצוני מוביל לאיומים - נחצה גבול". אתמול הפתיע מאסק ותקף גם את הפוליטיקאי הימני הפופוליסט בבריטניה נייג'ל פרג', ואמר כי מפלגתו, "הרפורמה", צריכה להחליף אותו. בימים האחרונים לוקח מאסק חלק פעיל בקמפיין רשת בקריאה לשחרורו מהכלא של טומי רובינסון, אחד מפעילי הימין הקיצוני הבולטים בבריטניה, הכלוא בגין ביזוי בית המשפט. פרג' הבהיר בתגובתו למאסק: "דעתי נותרה שרובינסון אינו מתאים למפלגת הרפורמה".

 

בבריטניה זועמים על מה שהם מזהים כהתערבות של מאסק, אחד האנשים המשפיעים בעולם, בפוליטיקה המקומית. בשבועות האחרונים עשה זאת איש העסקים גם בפוליטיקה הגרמנית, שהביע תמיכה נלהבת וחסרת פשרות במפלגת הימין הקיצוני AfD, המזוהה בעיני רבים עם נאו נאציזם. מאסק אף פרסם לאחרונה טור דעה באחד העיתונים הנחשבים בגרמניה, שכותרתו: "רק ה-AfD יכולה להציל את גרמניה".