בכירים בדנמרק מביעים דאגה ובהלה מהתבטאויותיו האחרונות של טראמפ בנוגע להשתלטות על גרינלנד, ומעריכים כי "הפעם הוא רציני", כך דווח הבוקר (חמישי) ברשת CNN. זו אינה הפעם הראשונה שטראמפ מעלה את האפשרות הזאת, ועשה זאת גם בקדנציה הראשונה שלו כנשיא ארה"ב, אך בעוד שאז כינו זאת בקופנהגן כ"אבסורד", הפעם הדברים נראים שם אחרת לגמרי.
בכירים בדנמרק אמרו כי יועציו ומקורביו של טראמפ העבירו בימים האחרונים לממשלת דנמרק את המסרים כי "הפעם טראמפ רציני" בנוגע לגרינלנד. "האווירה התומכת ברעיון הזה היא שונה לחלוטין כעת ביחס למה שהיה כשטראמפ הציע זאת לראשונה ב-2019", אמר בכיר בדנמרק. "זה נראה הרבה יותר רציני", אמר בכיר נוסף.
בדנמרק, ששולטים בגרינלנד שמתנהל כאוטונומיה במרבית התחומים, מודאגים מאוד מהמצב, ועל פי הדיווח בוחנים כיצד להגיב מבלי לייצר עימות חריף מול בעלת ברית חשובה וחברה מרכזית בנאט"ו. בדנמרק ובגרינלנד הדגישו בימים האחרונים כי לא יסכימו להעביר את האי לבעלות ארה"ב ואמרו כי הוא אינו ניתן למכירה.
"אנשים אפילו לא יודעים אם לדנמרק יש זכות חוקית על האי", אמר טראמפ לפני יומיים. "אבל אם אכן יש לה - היא צריכה לוותר עליו, מכיוון שאנחנו צריכים אותו למען הביטחון הלאומי שלנו". טראמפ סירב לשלול אפשרות כי יעשה שימוש בכוח צבאי כדי להשתלט על האי, ואמר כי הוא עשוי להטיל מכסים גבוהים על דנמרק בנושא.
גרינלנד מתנהל כישות עצמאית כמעט לחלוטין, אך כפוף להחלטות ממשלת דנמרק בכל הקשור לביטחון ויחסי חוץ. לאחרונה הודיע משרד ההגנה של דנמרק על השקעה של יותר ממיליארד דולר בביטחון של האי הגדול בעולם. טראמפ מעוניין בו מסיבות רבות - החל ממיקומו האסטרטגי בדרך בין צפון אמריקה ואירופה, ועד העושר הרב שלו במשאבי טבע, וכן החשיבות שלו לכל אזור האוקיינוס הצפוני על רקע התחממות כדור הארץ והמסת השלגים באזור - מה שיהפוך את האזור למוקד אסטרטגי חשוב.
טראמפ לא עוצר רק בהתבטאויות שלו בנוגע לגרינלנד, והלילה אמר בתום פגישה עם חברי קונגרס רפובליקנים כי "סין מנהלת את תעלת פנמה, וזה לא יכול להימשך". בפנמה שבו והדגישו כי הטענות על מעורבות של סין בניהול התעלה אינן נכונות.
דיווח: מאסק דן בהדחת ראש ממשלת בריטניה
המיליארדר אילון מאסק, האיש העשיר ביותר בעולם ומקורבו הבכיר של טראמפ, קיים לאחרונה שיחות כיצד הוא יכול להביא להדחתו של ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר. בשבועות האחרונים מאסק, אזרח ארה"ב בעל השפעה חסרת תקדים על מאות מיליוני אנשים, מתערב באופן הולך וגובר בפוליטיקה הפנימית של מדינות רבות באירופה, לרבות גרמניה, בריטניה ואחרות.
על פי הדיווח בפייננשל טיימס, מאסק ביקש לבדוק אם יש אפשרות לבנות תמיכה לתנועות פוליטיות אלטרנטיביות בבריטניה, ככל הנראה מפלגת "הרפורמה" של הימין הפופוליסטי הקיצוני בבריטניה בראשות נייג'ל פרג'. מאסק נראה כמי שמעוניין לכפות זעזוע פוליטי בבריטניה במטרה להביא להדחת ממשלת הלייבור, שנבחרה רק בחודש יולי, עוד לפני הבחירות הבאות לפרלמנט.
מפלגת הלייבור בבריטניה שולטת בפרלמנט ביד רמה, עם רוב מוחלט של חברי הפרלמנט. לאורך הימים האחרונים גילה מאסק מעורבות ערה בנעשה בפוליטיקה בבריטניה, בין השאר כשהעלה לדיון את סוגיית ה-Grooming Gangs, כנופיות עברייניות שלאורך השנים עלו קולות וטענות כי פיתו קטינים למטרות מיניות. אתמול קבע הפרלמנט בבריטניה ברוב גדול לדחות את הצעתה של מנהיגת מפלגת השמרנים קמי בדנוק לפתוח בוועדת חקירה לאומית, והוחלט, בהתאם לקריאות השרה במשרד הפנים ג'ס פיליפס, להותיר זאת ברמה המוניציפלית - צעד שמצטייר כניסיון להתנער מחקר האמת וחשש מיצירת מתחים בין-גזעיים במדינה.
מאסק האשים בין היתר את סטארמר ב"אונס של בריטניה", ואף קרא להשליך אותו לכלא. סטארמר תקף את דבריו של מאסק השבוע, אך נמנע מלהתמודד איתו ישירות, ואמר כי "כל מי שקורא לוועדת חקירה לאומית לא מתעניין בקורבנות, אלא רק בעצמו".
ביבשת אירופה מותחים ביקורת על ההתבטאויות האחרונות של מאסק, שגם הביע תמיכה נלהבת במפלגת הימין הקיצוני בגרמניה AfD, חודשיים לפני הבחירות במדינה. ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס תקף אותו אתמול בחריפות, ואמר: "האיש העשיר בעולם תוקף את המוסדות שלנו, מעודד שנאה ותומך ביורשים של הנאצים בגרמניה".