המשבר הכלכלי החמור של איראן נמשך ומגיע לשיאים חדשים, ומאלץ אותה לגלות גמישות מדינית לקראת חזרתו של טראמפ לבית הלבן בעוד שבועיים. הנשיא הנבחר לא מסתיר את כוונתו לחדש את משטר הסנקציות הנרחב על טהראן, וגם לא מהסס לאותת כי ישקול לתקוף את מתקני הגרעין של איראן, או לתמוך בתקיפה ישראלית. שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י ממשיך להשמיע מסרים הקוראים להרגעת המתיחות ותמיכה בהסכם גרעין חדש, כזה שיאלץ את טהראן להתפשר על הישגיה בתחום הגרעין.

הכלכלה של איראן ממשיכה להגיע לרמות חדשות של שפל בכל יום שעובר. משבר האנרגיה החמור במדינה נמשך גם בימים אלה, ובשבוע שעבר נתן נשיא איראן מסעוד פזשכיאן דוגמה לעומקו. פזשכיאן שיחזר רגעים מפגישה שלו בלשכת המנהיג העליון ח'אמנאי, וסיפר כי "כשדנתי איתו על סוגיות האנרגיה - שמתי לב שמחצית מהאורות במשרדו כבויים".

עראק'צי נפגש בסעודיה עם מוחמד בן סלמאן
שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י נפגש בסעודיה עם מוחמד בן סלמאן

משבר האנרגיה שגורר הפסקות חשמל נרחבות, יזומות יותר ופחות, כופה על איראן שיבושים קשים בכל תחומי החיים. משרדי ממשלה ושירותים ציבוריים נסגרים בזמנים לא צפויים, בתי ספר ומוסדות אקדמאיים עברו לפחות חלקית ללימודים מרחוק, והמפעלים וגופי התעשייה האזרחית חווים שיבושים קשים ביכולת היצור והאספקה.

"ההנהגה באיראן ככל הנראה מתמודדת עם האתגרים העמוקים ביותר מאז הקמתה במשך שנים", אומרת לוול סטריט ג'ורנל סנאם ווקיל, חוקרת איראן בבית צ'טהאם בלונדון. יחד עם המשבר הכלכלי העמוק, חוסר שביעות הרצון הגובר מצד האזרחים, והפגיעה הקשה בתדמית ובתפיסה הביטחונית של איראן - עם הפגיעה בחיזבאללה, חמאס ונפילת משטר אסד - עולה השאלה לאן פניו של המשטר. לפי חלק מההערכות, המציאות הביטחונית החדשה עלולה לדחוף את איראן להתקדם לעבר פיתוח נשק גרעיני, ומנגד קיימת הערכה כי סך המשתנים עשויים דווקא לדחוף אותה לוויתורים מהותיים לטובת הסכם גרעין חדש עם טראמפ.

טראמפ (צילום: AP)
צילום: AP

"איראן מוכנה לחדש את שיחות הגרעין בתמורה להסרת הסנקציות ללא שהות", אמר ביום שישי שר החוץ עראקצ'י. בשבוע הבא צפויים בכירי משרד החוץ של איראן להיפגש פעם נוספת עם נציגי מעצמות אירופה לדיון בשיחות הגרעין. באיראן מנסים לאותת על חשיבות גבוהה לשיחות, אך עד חזרתו של טראמפ לבית הלבן והצגת מדיניות אמריקנית ברורה בנושא, לא צפויה שום התקדמות בנושא. בחודש ספטמבר, במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות, הבהיר טראמפ כי הוא מעוניין להשיג הסכם גרעין חדש עם איראן.

הריאל, המטבע האיראני, ממשיך להישחק באופן בלתי פוסק, והגיע כבר לערך של יותר מ-820 אלף ריאל לדולר אמריקני אחד - שחיקה של 40% מתחילת שנת 2024 בלבד. בוול סטריט ג'ורנל ציטטו את נתוני הבנק העולמי ודיווחו כי התוצר המקומי הגולמי לנפש באיראן צנח ב-45% לעומת ערכו בשנת 2012, עם תחילת משטר הסנקציות נגד איראן - ועומד כעת על 4,465.6 דולר.

איראן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

בשבוע שעבר נראו מראות לא שגרתיים בטהראן עם הפגנה ומחאות של סוחרים בבזאר הגדול נגד עליות המחירים. "אל תפחדו, התקרבו", נשמע בקריאות שונות ברשתות החברתיות להצטרף למחאה. למרות העבר המפוקפק של איראן עם מחאות והפגנות נגד הממשל, לא מן הנמנע כי דווקא במקרה הזה נוח לשלטונות בטהראן לאפשר את המחאה ואף לעודד אותה, וכך לצייר עצמם כגורמים שכן מתירים מחאה נגדם, כל עוד היא נשמרת בהיקפים קטנים.

 

 

אחד החששות באיראן הוא מהתרחבות המחאה, ובשבוע שעבר היא הופיעה גם בתעשיית הנפט - הגדולה והחשובה ביותר מבחינתה של טהראן. עובדים בבתי זיקוק בעיר אבדאן פתחו במחאה על כך שלא קיבלו שכר כבר שלושה חודשים ברציפות.

בוול סטריט ג'ורנל ציטטו את משרד המסחר וגופים ממשלתיים נוספים באיראן, שדיווחו כי בחודש האחרון עמדה תפוקת המפעלים במדינה רק על 41%. הסיבה המרכזית היא הפסקות החשמל הרבות והפגיעה בכושר העבודה. במקביל, דווח כי ספקי בשר איימו כי ביטחון המזון במדינה נמצא בסכנה. "המפעלים באיראן נמצאים בעיצומו של מיתון עמוק", דיווח ראש לשכת המסחר, שמייצגת חברות רבות. "פעילות החברות לא יכולה להיות רווחית במצב כזה".

השוק בטהראן, איראן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

משבר האנרגיה באיראן פגע בפעילותם של 22 מפעלי מלט באיראן והאט את פעילות תעשיית התרופות במדינה. במקביל, הפסקות חשמל וקיצוצי אנרגיה פוגעים קשות במגזר החקלאי, עם הפסקת פעילותן של משאבות מים ואספקת דשנים קריטיים לגידולים.

לצד הקושי והמשבר הכלכלי, באיראן ממשיכים לדבוק בקו התקיף מול ישראל, ומנסים לחזור למכנה המשותף הנמוך ביותר מבחינתם. על רקע הדיווחים השונים על אפשרות לתקיפה ישראלית באיראן, אמר שר החוץ עראקצ'י בסוף השבוע: "אנו ערוכים לחלוטין להדוף מתקפה ישראלית נוספת. אני מקווה שישראל לא תבצע מהלך כה מטורף, מכיוון שכתוצאה מכך תיפתח מלחמה רחבה בכל האזור".