מנהיג הימין הקיצוני לשעבר בצרפת, ז'אן-מרי לה פן, הלך היום (שלישי) לעולמו בגיל 96. לה פן, אביה של מרין לה פן שממשיכה את דרכו בהנהגת הימין בצרפת, היה מהדמויות הבולטות בפוליטיקה הצרפתית בעשורים האחרונים והתמודד על נשיאות המדינה בעבר. הוא גם כיהן בפרלמנט האירופי במשך יותר מ-30 שנה.

לה פן אושפז בשבועות האחרונים בשל מצבו הרפואי. משפחתו הודיעה שהוא מת בשעות הצוהריים "כשהוא מוקף באהוביו". מועד הלווייתו טרם פורסם.

עברו של לה פן רווי באמירות קיצוניות, גזעניות וגם אנטישמיות, והוא תויג כמכחיש שואה עיקש. בתי משפט שונים הרשיעו אותו בגין אמירותיו הקיצוניות לגבי גזע, הגירה ומגדר. התקשורת הצרפתית כינתה אותו בעבר "השטן של הרפובליקה", והחלפתו בידי בתו כונתה "דה-דמוניזציה".

לה פן עורר סערה לגבי יחסו לשואה כאשר אמר בריאיון ב-1987: "לא טענתי שלא היו תאי גזים, אבל מעולם לא ראיתי אותם בעצמי. אני מאמין שהם פרט שולי בהיסטוריה של מלחמת העולם השנייה". עשורים לאחר מכן הצהיר: "אני סבור שבאושוויץ פעל מפעל שעבדו בו 80 אלף איש. למיטב ידיעתי, הם לא הומתו בגז ואז נשרפו".

ההתייחסות לתאי הגזים כ"פרט שולי" שימשה מכחישי שואה רבים, שטענו ברבות השנים כי מספר היהודים שנספה בשואה "נופח". בגין דבריו הוא הורשע בהפרת חוק שאוסר על הכחשת שואה וגם נקנס, אך המשיך לחזור על טענותיו. בהמשך הוא גם הגן פומבית על משטר וישי, ששיתף פעולה עם הנאצים - אמירה שהובילה לסילוקו מהמפלגה שהוא עצמו הקים.

מנהיגת הימין הקיצוני בצרפת מרין לה פן (צילום: רויטרס)
סילקה את אביה מהמפלגה. מרין לה פן | צילום: רויטרס

לה פן נולד בכפר הקטן לה טריניט-סור-מר ב-20 ביוני 1928. הוא איבד את אביו בגיל 14 כאשר סירת הדיג של האב פגעה במוקש גרמני, וזכה למימון מהמדינה כיתום מלחמה. בגיל 16 הוא ניסה להצטרף להתנגדות הגרמנית לנאצים אך סורב, וב-1954 הצטרף ללגיון הצרפתי.

ב-1956 נבחר לראשונה לפרלמנט הצרפתי, אך לאחר מכן חזר לצבא. ב-1972 הקים לה פן את מפלגת "החזית הלאומית" ועמד בהנהגתה במשך כ-40 שנה. ההישג הפוליטי הגדול ביותר שלו היה התמודדות בסיבוב השני בבחירות לנשיאות צרפת מול ז'אק שיראק ב-2002. הוא התמודד על הנשיאות לא פחות מחמש פעמים, ונהג לטעון כי הוא "לא ימין, לא שמאל - אני צרפתי". לכך נהג לצרף רטוריקה מכפישה נגד מהגרים.

לה פן האב בביקורת על בתו (צילום: רויטרס)
האב והבת בימים טובים יותר | צילום: רויטרס

בתו מארין החליפה אותו בראשות המפלגה ב-2011, ומיתגה אותה מחדש - אך הותירה את אביה כיושב ראש של כבוד. ב-2015 הוא סולק בידי בתו משורות המפלגה, ששינתה את שמה ל"עצרת הלאומית", לאחר ששב והכחיש את זוועות השואה. מארין האשימה את אביה בפומבי בהשמעת אמירות קשות לגבי השואה בניסיון "להציל את עצמו מהישכחות בציבור", והוא השיב: "אולי היא ניסתה לעשות מחווה כלפי הממסד בכך שסילקה אותי". בשנים האחרונות סבל מבעיות בריאות ונדחק מהזירה הציבורית.