המלחמה במזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו מגיעה לשיאים חדשים של אלימות ונפגעים, ובפרק זמן של כחודש וחצי נהרגו יותר מ-7,000 בני אדם. ההסלמה הולכת ונמשכת, בשעה שכוחות המורדים הקונגולזים של ארגון ה-M23 ממשיכים בהתקדמות שלהם, ולא ברור לפי שעה מה יצליח לעצור אותם. במקביל, במערב מאיימים במהלכים מדיניים נרחבים, כולל נגד רואנדה, שמכחישה כל קשר לארגון ה-M23.

הקרבות במזרח קונגו

ג'ודית סומינווה, ראש ממשלת הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, הודיעה אתמול (שני) כי מאז תחילת הקרבות בינואר נהרגו יותר מ-7,000 בני אדם, בהם גם לוחמים וגם אזרחים. היא ציינה כי בעיר גומה בלבד נהרגו כ-3,000 בני אדם. בשבועיים האחרונים הגיעו עדויות קשות של נציגי האו"ם באזור גם על אונס בהיקף נרחב של ילדות וילדים על ידי לוחמים משני הצדדים.

רכב שהוצת בחסות הקרבות בעיר גומה במזרח קונגו (צילום: רויטרס)
רכב שהוצת בחסות הקרבות בעיר גומה במזרח קונגו | צילום: רויטרס

מאז תחילת ינואר מנהלים כוחות המורדים של ארגון ה-M23, קונגולזים מבני שבט הטוטסי, שעל פי כל ההערכות נתמכים על ידי ממשלת רואנדה של הנשיא פול קגמה, התקדמות בגזרות שונות במזרח המדינה. בתחילה נכבשה עיר המפתח גומה, שאוכלוסייתה לפני תחילת הקרבות נעה בין מיליון לשני מיליון בני אדם. בשבועות האחרונים השתלטו המורדים גם על עיר מפתח נוספת, בוקאבו, הממוקמת מדרום לגומה.

הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו
הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו

במקביל ליותר מ-7,000 הרוגים בקרבות, מאות אלפי בני אדם נוספים נמלטו מבתיהם. ראש ממשלת הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו סיפרה כי יותר מ-450 אלף בני אדם נותרו ללא קורת גג, וכ-90 מחנות עקורים נהרסו בקרבות.

כוחות ה-M23 בעיר גומה מזרח קונגו (צילום: רויטרס)
כוחות ה-M23 בעיר גומה מזרח קונגו | צילום: רויטרס
כוחות שמירת השלום של האו"ם במזרח קונגו (צילום: reuters)
כוחות שמירת השלום של האו"ם במזרח קונגו | צילום: reuters

לפי נתוני האו"ם, כ-40 אלף בני אדם נמלטו בשבועיים האחרונים בלבד לבורונדי השכנה. ראש ממשלת קונגו שבה והזהירה כי ללא בלימת הקרבות המתמשכים, המצב עלול לגלוש לתחומן של מדינות נוספות. עד עתה היו מעורבים בלחימה בצורות שונות גם צבאות רואנדה, בורונדי ואוגנדה, במידות שונות של מעורבות.

התגובות במערב

  • בריטניה: ממשלת בריטניה הודיעה על תוכניות להטיל סנקציות על ממשלת רואנדה בתגובה על חלקה בסכסוך. במשרד החוץ הבריטי הבהירו כי הסנקציות צפויות "בקרוב", למרות הכחשות ממשלתו של קגאמה לקשר למורדים.
  • ארה"ב: משרד האוצר האמריקני הטיל סנקציות על ג'יימס קבארבה, שר ההגנה לשעבר של רואנדה, בטענה ששימש כאיש קשר לכוחות ה-M23.
  • האיחוד האירופי: בבריסל הודיעו כי יקיימו הערכה מחודשת של הסכמי המינרלים ומשאבי הטבע עם רואנדה, והחליט להשהות את הדיונים ההדדיים. באיחוד האירופי הבהירו כי יש חשש שרואנדה לוקחת חלק בביזה של משאבי טבע במזרח קונגו, אזור עשיר במחצבים.