נמשכים המאמצים והדיונים בין ישראל ומדינות נוספות על אפשרות להסדרה והפסקת הלחימה בלבנון. לצד המגעים מול ממשל ביידן בארה"ב, ההסדר המסתמן צפוי לכלול גם ערבויות ביטחוניות ומדיניות של רוסיה לעצירת הברחת אמצעי הלחימה לחיזבאללה. התמונה של ההסכם המתגבש והמסתמן מציגה עסקה סיבובית בין-לאומית נרחבת, שבה כמה מדינות מלבד ישראל מרוויחות משהו שמביא אותן לתמוך בו.
ישראל
על רקע אמירות ותדרוכים של גורמים ביטחוניים כי צה"ל קרוב להשלים את המשימות הטקטיות שהוטלו עליו בדרום לבנון, בישראל נערכים להשלים את הפעולה הצבאית באזור. לאחר יותר מ-13 חודשים של מלחמה, בישראל מעוניינים מאוד להשיג הסדר לסיום המלחמה בצפון שיאפשר להחזיר את עשרות אלפי התושבים המפונים לבתיהם. בישראל מעוניינים מאוד להגיע להסכם שבו יוכלו לסיים את המלחמה בתנאים טובים, במיוחד לאחר ניצחונו בבחירות של טראמפ. סביר כי בישראל מעריכים שיכולתה לאכוף את יישום הפסקת האש באופן צבאי לאחר כניסתו של טראמפ לבית הלבן תהיה גדולה יותר לעומת במצב שבו קמלה האריס הייתה מנצחת בבחירות לנשיאות.
שר החוץ גדעון סער אישר הבוקר (שני) כי חלה התקדמות במשא ומתן להפסקת אש בלבנון, ואמר כי האתגר המרכזי שנותר הוא שאלת אכיפת ההסכמות שיושגו, כלומר יכולתה של ישראל לאכוף צבאית את תנאי הפסקת האש במקרה של הפרות מצידו של חיזבאללה. סער אמר בתדרוך לתקשורת הזרה כי "הרוסים בסוריה יכולים לסייע בהתחמשות המחודשת של חיזבאללה". על רקע הצהרתו אתמול של שר הביטחון ישראל כ"ץ, סער אמר כי יכולות הטילים של חיזבאללה אומנם נפגעו קשה והושמדו ברובן, אך המלחמה נגד ארגון הטרור טרם הסתיימה.
ארה"ב
בממשל ביידן לוחצים כבר תקופה ארוכה להביא להפסקת אש בלחימה בלבנון, עם או בלי קשר למלחמה ברצועת עזה. בסביבתו של הנשיא הדמוקרטי היוצא מעוניינים מאוד להשיג הישג מדיני לפני סוף הקדנציה. הסכם לסיום המלחמה בלבנון לפני סוף כהונתו של ביידן עשוי במידה רבה לסייע גם בעיצוב הנרטיב של ממשל ביידן בארה"ב, על רקע ביקורת קשה נגדו בקרב ציבור בשמאל ובקהילות הערביות והמוסלמיות במדינה, שבמידה רבה סייעו לטראמפ לנצח במדינת המפתח מישיגן.
טראמפ בקמפיין הבחירות לצד מנהיגי קהילות ערביות בארה"ב
BREAKING: Trump is in Dearborn, Michigan visiting local leaders in Arab-majority city before Rally in Warren, MI
— Publius (@OcrazioCornPop) November 1, 2024
pic.twitter.com/rj4z3D4tNN
TRUMP
— ZetaTalk Followers: Watch X, Planet X, aka Nibiru (@ZT_Followers) October 27, 2024
THE PEACEMAKER
NEW: Arab and Muslim leaders in Michigan now endorsing Former President Trump.
The group says they want secure borders and strength in the Oval Office.
Looking for peace in the Middle East.
"Blessed are the peacemakers,
for they shall be called… pic.twitter.com/HuzsYb1Uwn
לצד תחושת הדחיפות של ממשל ביידן להביא לסיום המלחמה בלבנון, גם הנשיא הנבחר טראמפ הביע פעמים רבות את רצונו לראות את סיום המלחמה בלבנון עוד לפני השבעתו לתפקיד ב-20 בינואר 2025. מבחינתו של טראמפ, גם אם ממשל ביידן יוכל לגזור קופון על הסכם לסיום המלחמה בלבנון, הנשיא הנבחר יגרוף גם הוא קרדיט, על כך שיוכל לומר כי עצם בחירתו זירזה את ההגעה להסכם.
רוסיה
פוטין הוא השחקן המפתיע והבלתי צפוי של העסקה הבין-לאומית הנרחבת לעצירת המלחמה בלבנון. מאז תחילת המלחמה ב-7 באוקטובר 2023 חלה פגיעה מהותית ביחסים בין ישראל לרוסיה, שהולכת וממצבת את עצמה כשותפה אסטרטגית של איראן. בקרמלין מצפים לחתום על הסכם מקיף לשיתוף פעולה עם איראן עוד לפני סוף שנת 2024, וגורמים ביטחוניים בישראל הבהירו כי יש בעייתיות גדולה לתת לרוסיה תפקיד כה מכריע בשמירה על ביטחונה של ישראל.
למרות ההסתייגות בקרב הגורמים הביטחוניים, סביר כי בישראל מעוניינים לחדש את השותפות המדינית עם מוסקווה, ואולי לנצל את המצב החדש כדי לשקם את היחסים הרעועים. על פי ההסכם המסתמן רוסיה, שיש לה אחיזה צבאית גדולה בסוריה, תפעל למנוע מצב שבו סוריה חוזרת להיות נתיב הברחות מרכזי של אמל"ח מאיראן ללבנון. לרוסיה יש אינטרס גדול לצמצם את היקף התקיפות הישראליות בשטח סוריה, שמאיימות על יציבות משטר אסד וצבאו.
לרוסיה יש גם אינטרס מובהק להעמיק את השפעתה במרחב המזרח התיכון, ולהשיג מנופי לחץ נוספים באזור. לאורך תקופה ארוכה ההערכה הייתה כי לפוטין יש אינטרס לשמר את העימות והמלחמה במזרח התיכון כדי להסיט את הקשב האמריקני והעולמי מהמלחמה באוקראינה, אולם עם בחירתו של טראמפ שמדגיש את רצונו להביא את המלחמה באוקראינה לסיום, בתנאים הנוחים לפוטין, סביר כי למוסקווה יש כעת אינטרס גדול יותר לתמוך בסיום המלחמה בלבנון, ואולי גם בעזה בהמשך.
לצד הרצון בישראל להשתמש גם ברוסיה כגורם מאזן ומרסן באזור, עד היום מוסקווה לא הצליחה בניסיונה המוצהר לבלום את ההתפשטות האיראנית בסוריה. בשנה האחרונה, עם העמקת שיתוף הפעולה בין מוסקווה וטהראן, הקימו משמרות המהפכה בסיס סודי בלב ליבו של בסיס רוסי באזור העיר קמישלי בצפון-מזרח סוריה, ובכך למעשה מאפשרת רוסיה שמיכת ביטחון לאיראן מפני תקיפה ישראלית. בנוסף, בתקופה האחרונה בוצעו כמה תקיפות שיוחסו לישראל בעיר הנמל לטקיה, נגד מצבורי נשק איראני, צמוד לבסיס הרוסי חמיימים, הגדול ביותר ברוסיה - מה שעלול להצביע על ניסיון איראני לנצל את היחסים עם רוסיה כדי להימנע מתקיפות ישראליות. בשל כך, קיים ספק רק כי הפעם מוסקווה תצליח לאכוף את סמכותה ומרותה נגד איראן ושלוחיה.
איראן
באיראן שבים ואומרים כל העת כי הם קוראים להפסקת אש – גם בלבנון וגם בעזה. בטהראן קיים אינטרס מובהק לסיום המלחמה בלבנון כעת, כדי להבטיח את שרידותו של חיזבאללה ולאפשר לו להתאושש ואולי לשקם את כוחו. גם במקרה של איראן, לניצחונו בבחירות של טראמפ עשוי להיות השפעה על עמדתה של איראן. על רקע החשש כי טראמפ יתמוך או יסייע לישראל לתקוף בעתיד במתקני הגרעין של איראן, סביר כי בטהראן מעוניינים לשמר את כוחו ושרידותו של חיזבאללה, אולי כמנוף לחץ ואיום על ישראל למנוע תקיפה כזאת.
חיזבאללה
כמו איראן, סביר כי גם ברובע דאחיה מעוניינים להביא לסיום המלחמה שיאפשר להם להתאושש ולחדש את כוחם ויכולותיהם. במהלך החודשיים האחרונים, על רקע המכות הקשות שספג ארגון הטרור הלבנוני, ניכר כי הוא פתוח הרבה יותר לאפשרות של סיום המלחמה בלבנון מבלי להתנות זאת בסיום המלחמה בעזה. למרות הצהרות רשמיות של מזכ"ל הארגון נעים קאסם ובכירים נוספים שהם נכונים להמשיך ב"מלחמת התשה", הם ככל הנראה יסכימו להסכם סיום הלחימה בתנאים שלא היה מסכים להם לפני כמה שבועות.