יותר משנה למלחמה, עם התרחבות המערכה של צה"ל בלבנון, והיעדר פתרון מוחשי לסיום המלחמה בעזה – ניכר שיחסיה של ישראל עם בעלות בריתה הגדולות במערב עומדות בפני אתגר של ממש. יותר ויותר מנהיגים במערב מקשיחים את גישתם ועמדתם לישראל, כולל כאלה שנתפסו פה כחיוביים ותומכים במדיניותה של ישראל.
ג'ורג'ה מלוני, ראש ממשלת איטליה מהימין, שמזוהה פה עם תמיכה בישראל ובמאמצי המלחמה שלה, חשפה לאחרונה כי באופן יזום ואקטיבי הביאה לעצירת כל משלוחי הנשק לישראל ב-7 באוקטובר 2023. איטליה אומנם אינה מספקיות הנשק הגדולות של ישראל, ושר החוץ של איטליה כבר התייחס לעצירת משלוחי האמל"ח לישראל בעבר, אך אמירתה הגיעה במקביל לקריאתו של נשיא צרפת מקרון להטיל אמברגו נשק על ישראל.
העמקת הלחימה של צה"ל בדרום לבנון הביאה להרעה ממשית ביחסה של מלוני לישראל ולמדיניות נתניהו. הפגיעה שיוחסה לחיילי צה"ל בחיילי יוניפי"ל, כשאיטליה היא אחת המדינות ששולחות הכי הרבה חיילים לכוח שמירת השלום בדרום לבנון, הביאה לזעם רב בלשכתה של מלוני ברומא.
מלוני ביקרה בסוף השבוע בלבנון, מתחה ביקורת קשה ונוקבת על היחס של צה"ל לחיילי יוניפי"ל, ואמרה כי תשוחח בעניין עם ראש הממשלה נתניהו. מלוני, כמו מנהיגים רבים נוספים במערב, הביעה זעם על קריאתו של נתניהו לפנות את חיילי יוניפי"ל כדי למנוע פגיעה בהם – ואף אמרה כי יש לעבות ולחזק את כוחות האו"ם דווקא בשעה זו.
לצידה של מלוני, גם נשיא צרפת מקרון שומר מקום של כבוד ברשימת מנהיגי המערב שמבקרים את ישראל בחריפות. מבחינתו של מקרון, הוא ממשיך להיות גם כעת ידיד אמת של ישראל, וממשיך להביע תמיכה בזכותה של ישראל להגן על עצמה. למרות זאת, הוא קרא לאחרונה למנוע מכירת נשק ואמל"ח לישראל שעלול לשמש למלחמה בעזה. הסערה האחרונה הגיעה עם האיסור של צרפת על חברות ביטחוניות ישראליות להשתתף בתערוכה היוקרתית EuroNaval – "אם המוצרים שלהן לקחו חלק בלחימה בעזה ובלבנון".
באופן היסטורי, צרפת מקיימת זיקה מיוחדת ללבנון, ורואה בה כמעין "מדינת חסות" שזוכה מצידה ליחס מיוחד, ורואה חשיבות גדולה בניסיון לשפר את המצב הפנימי במדינה. בשל כך, גם היחס של צרפת לפעילות הצבאית של ישראל במדינה זוכה לביקורת מיוחדת. בימים האחרונים הבהיר מקרון כי "אפשר להמשיך לתמוך בישראל גם אם לא מסכימים על כל החלטה של נתניהו".
בבריטניה, על אף נפילת ממשלת השמרנים ועליית ממשלת הלייבור, משמרים גם הם את היחסים החמים עם ישראל. למרות חילופי הממשל בלונדון, בריטניה היא עדיין אחת מבעלות הברית הקרובות והחשובות של ישראל. ולמרות כל זה – הממשלה החדשה החליטה דה-פקטו על עצירת היצוא הביטחוני לישראל, וראש הממשלה קיר סטארמר הודה כי הוא שוקל להטיל סנקציות על השרים בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר.
Keir Starmer was asked by Ed Davey if he's going to sanction Israeil finance Minister Smotrich for saying that starving 2M people in Gaza may be 'justified & moral’ & the national security Minister Ben Gvir who called the settlers who killed a 19 year old in the West Bank heroes. pic.twitter.com/EwtW2YzNIL
— Mukhtar (@I_amMukhtar) October 16, 2024
כתבתנו דפנה ליאל מציינת כי גם שרת החוץ של גרמניה שוחחה עם שר החוץ כ"ץ ואמרה לו: "בגלל המצב ההומניטרי בעזה קשה מאוד להגן עליכם בפורומים הבין-לאומיים". שר החוץ כ"ץ השיב שחמאס גונב את הסיוע ולמרות זאת ישראל חותרת לפתור את הבעיה הזו.
מאחורי הצעדים "העוינים"
בעוד שרבות מבעלות בריתה של ישראל מביעות בפומבי את תמיכתן בזכותה של ישראל להגן על עצמה מפני ארגוני הטרור בעזה ובלבנון, רובן ככולן של הממשלות מתקשות להמשיך לתמוך במצב של מלחמה בלתי נגמרת באזור. הגם ששיקולי הביטחון של ישראל ברורים ומובנים ברבות מבירות אירופה, מנהיגים רבים זוכים לביקורת על העובדה שהמלחמה נמשכת ללא סוף נראה לעין.
בהקשר של מלוני מאיטליה, שמנהלת בזירה הפנימית במדינתה מאבק של ממש בהגירה הבלתי חוקית למדינה, יש חשש כבד מגלי מהגרים מהמזרח התיכון שיגיעו למדינה וליבשת כתוצאה מהמלחמה. מאות ואלפי מהגרים בלתי חוקיים פוקדים את חופי איטליה מדי יום – והמאבק בתופעה הוא אחד ממהלכי הדגל של ממשלת הימין בראשותה. מבחינתה, כל זמן שהמלחמה כאן נמשכת, גם בעזה וגם בלבנון – גדל הסיכוי להגעת מהגרים נוספים.
על רקע המלחמה באוקראינה ולאחר תקופת ממשלו של טראמפ, עם האפשרות שהוא יחזור לבית הלבן, ברבות ממדינות המערב יש מוטיבציה הולכת וגוברת לכבד ולהגן על גופים מדיניים בין-לאומיים. כך למשל הוא כוח יוניפי"ל – ארגון שזוכה לביקורת עזה בישראל על אי יכולתו למנוע מחיזבאללה לבסס תשתיות טרור בגבול עם ישראל, אולם באירופה הוא נהנה מקונצנזוס ולגיטימציה גבוהים. לכן לרבות ממדינות המערב יש אינטרס לשמור ולהגן על המשך פעילותו, ולתמוך במאמצי האו"ם בנושא.
כמו האו"ם ויוניפי"ל, גם התמיכה בעצמאות בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג מהווה ערך מרכזי וחשוב מאוד לכל מדינות אירופה. בשל כך, המאמצים של ראש הממשלה נתניהו ובכירים נוספים בישראל לערער על סמכותו לא מתקבלים בחיוב בפריז, לונדון, רומא ובירות אחרות.