איראן פורסת כוחות ונערכת לקראת ביצוע מתקפה נוספת נגד ישראל, כך דווח הלילה (בין שבת לראשון) באל-ערבייה בשפה האנגלית. הדיווח מצטט מקורות שונים הבקיאים בנושא וכן גורמים רשמיים בארה"ב שמכירים את הערכת המצב העדכנית. הדיווח הזה מצטרף לכמה דיווחים נוספים שאיראן נערכת לקראת מתקפה נוספת נגד ישראל - בתגובה על המתקפה הישראלית באיראן ב-26 באוקטובר.

השאלות המרכזיות שנראה כי נותרו פתוחות בשלב זה הן שאלת העיתוי ושאלת אופן הביצוע של המתקפה הצפויה. לאורך הימים האחרונים ניכרת הסלמה של ממש ברטוריקה מצידה של איראן בנוגע למתקפה האפשרית נגד ישראל, כולל מצד המנהיג העליון עלי ח'אמנאי. ח'אמנאי אמר אתמול: "ישראל וארה"ב חייבות לדעת שפעולותיהן נגד איראן וחזית ההתנגדות ללא ספק ייתקלו בתגובה חמורה".

אתמול אמר אסמעיל קווסארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה וחבר הוועדה לביטחון לאומי בפרלמנט האיראני: "כל חברי המועצה העליונה לביטחון לאומי הסכימו על פעולה צבאית נגד ישראל. התאריך ואופן הביצוע של התגובה טרם נקבעו, אך היא תבוצע יחד עם 'חזית ההתנגדות' ותהיה חמורה יותר ממתקפת הטילים נגד ישראל ב-1 באוקטובר".

הטיל האיראני שיהאב-3
הטיל האיראני שיהאב-3
הטיל האיראני ח'יבר שכן
הטיל האיראני ח'יבר שכן

הלילה הודיע צבא ארה"ב כי מפציצים אסטרטגיים מסוג B-52 הגיעו לתחום המזרח התיכון מבסיסם בדקוטה הצפונית בארה"ב. בארה"ב מדגישים כי הצבת המפציצים בתחום הפיקוד של סנטקום, פיקוד המרכז של צבא ארה"ב במזרח התיכון, מהווה מסר ברור וחד-משמעי לאיראן לקראת אפשרות של תקיפה נוספת בישראל.

 

 

זו הפעם השנייה בשבועות האחרונים שצבא ארה"ב מציב מפציצים אסטרטגיים במזרח התיכון. בתקיפה אמריקנית חריגה נגד יעדים של החות'ים בתימן ב-17 באוקטובר נעשה שימוש במפציצים מסוג B-2 לפגיעה במאגרי תחמושת מבוצרים ותת-קרקעיים.

מפציץ אמריקני אסטרטגי B-52 (צילום: רויטרס)
מפציץ אמריקני אסטרטגי B-52 | צילום: רויטרס

בימים האחרונים דווח כי וושינגטון מעבירה לטהראן מסרים שונים נגד תקיפה בישראל, ודוברת הבית הלבן הדגישה כי "ארה"ב תתמוך בישראל" במצב כזה. לנוכחותם של מפציצים אסטרטגיים באזור על רקע הדברים האלה יש חשיבות מכרעת, שכן הם קריטיים במיוחד במקרה שארה"ב תחליט לסייע לישראל לתקוף מתקנים רגישים ומבוצרים באיראן, בדגש על מתקני הגרעין התת-קרקעיים.

על פי כל ההערכות, הסבירות כי ארה"ב תסייע לישראל לתקוף באיראן, ובמיוחד את מתקני הגרעין, היא נמוכה. ולמרות זאת, מדובר בשוט שנועד לאיים על טהראן מפני אפשרות של מתקפה נוספת - דווקא כעת, כאשר מערכות ההגנה האווירית של איראן נפגעו פגיעה קשה מאוד.

הרמטכ"ל הרצי הלוי והגנרל מייקל אריק קורילה (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל הרצי הלוי והגנרל מייקל אריק קורילה | צילום: דובר צה"ל

לצד הצבתם של המפציצים באזור, צבא ארה"ב שולח לאזור גם מטוסי קרב נוספים ומטוסי תדלוק. הבוקר הודיע דובר צה"ל כי ביום חמישי הגיע לביקור בישראל גנרל מייקל קורילה, מפקד סנטקום, ונפגש בין היתר עם הרמטכ"ל הרצי הלוי.

על פי חלק מהדיווחים וההערכות, המתקפה הבאה של איראן עלולה להיות מבוצעת גם או רק על ידי המיליציות הפרו-איראניות מאדמת עיראק. בשבועות האחרונים חלה עלייה של ממש בהיקף וכמות המתקפות של המיליציות לעבר יעדים בישראל - גם בצפון, גם בדרום וגם במרכז הארץ. תגבור מטוסי הקרב האמריקניים באזור עשוי להגיע בתגובה לאפשרות שישראל תיאלץ להתמודד שוב עם מתקפת כטב"מים מסיבית. הסיוע והתמיכה האמריקניים החדשים מצטרפים לפריסה בישראל של סוללת ההגנה האווירית THAAD.

נושאת המטוסים הארי טרומן (צילום: Reuters)
נושאת המטוסים הארי טרומן | צילום: Reuters
האיומים וההיערכות (צילום: Felix Garza Jr./U.S. Navy via Getty Images)
נושאת המטוסים של ארה"ב לינקולן | צילום: Felix Garza Jr./U.S. Navy via Getty Images

הצי האמריקני הודיע על שליחה של כמה ספינות מלחמה נוספות לאזור, בעלות יכולות מיוחדות ליירוט טילים בליסטיים. הצעד הזה מגיע גם על רקע החשש ממתקפה נוספת של איראן, אך גם בשל העובדה שנושאת המטוסים אברהם לינקולן צפויה לעזוב בימים הקרובים את האזור, יחד עם קבוצת התקיפה של הספינות המלוות אותה. במקביל, בשבועות הקרובים צפויה להגיע לאזור נושאת המטוסים הארי טרומן, אך צפוי פרק זמן קצר, לראשונה מתחילת המלחמה, שבו לא תהיה במזרח התיכון נושאת מטוסים אמריקנית.