ארה"ב ואיחוד האמירויות ניהלו בתקופה האחרונה מגעים מתקדמים במהלך שנועד להרחקתו של נשיא סוריה בשאר אל-אסד מאיראן וחיזבאללה. על פי הדיווח, בוושינגטון ואבו דאבי דנו במשך חודשים באפשרות להסיר את הסנקציות מאסד - אם הוא יסכים להתרחק מאיראן ולעצור את העברת הנשק לחיזבאללה.

הדיונים צברו תאוצה בחודשים האחרונים, על רקע האפשרות לתפוגת הסנקציות האמריקניות על סוריה ב-20 בדצמבר, ובעקבות המהלך הנרחב של ישראל לפגוע ברשת הטרור של איראן במזרח התיכון. הפגיעה הקשה של צה"ל בחיזבאללה ובחמאס, כמו גם בנכסים צבאיים של איראן בסוריה, היוו שיקול מכריע במאמצים של ארה"ב ואיחוד האמירויות בנושא.

פגישת אסד ועבדאללה בן זאיד
פגישת אסד ועבדאללה בן זאיד

המגעים בנוגע לאפשרות של עסקה מול משטר אסד החלו הרבה לפני פרוץ הקרבות בין המורדים לצבא הסורי בשבוע שעבר. מקורות אמרו לרויטרס כי הקריסה של צבא אסד היא עדות מובהקת לחולשה של הברית של אסד עם איראן - שבאמירויות ובארה"ב מעוניינים לפרק. אותם מקורות הדגישו כי אם אסד יישען על איראן כדי למגר את התקוממות המורדים ולצאת בעזרתם למתקפת נגד - הדבר צפוי להקשות מאוד על קידום המהלך.

שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י נפגש אתמול בדמשק עם אסד, בהבעת תמיכה מובהקת מצידה של טהראן. מנגד, ביום שבת שוחח אסד עם נשיא איחוד האמירויוית מוחמד בן זאיד, שהביע תמיכה בו ובמשטרו. ברויטרס מצטטים דיווחים בכלי תקשורת בלבנון כי ישראל היא זאת שהציעה לארה"ב להסיר את הסנקציות מסוריה.

"כלב בן חזיר": כך עושים המורדים לתמונות אסד ברחבי סוריה (וידאו AVI: חדשות)
וידאו AVI: חדשות

היום פורסמו תיעודים שונים של שיירות של מאות לוחמי מיליציות פרו-איראניות שנשלחו מעיראק לסוריה כדי לסייע למשטר אסד. על פי דיווחים שונים, במשמרות המהפכה שלחו לסוריה גם את הגנרל ג'וואד גפארי, לשעבר בכיר כוח קודס בסוריה, שזכה לכינוי המפוקפק "הקצב מחלב".

 

 

 

 

השבוע אמר ג'ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי בארה"ב, כי "שלושת השחקנים המרכזיים שמגבים את הממשלה הסורית במלחמת האזרחים הם איראן, רוסיה וחיזבאללה, ושלושת השחקנים האלה מוחלשים כעת בגלל מעורבותם במלחמות באזורים אחרים". לכן, לדבריו, זה לא מפתיע ששחקנים בסוריה, ובהם המורדים, מנצלים את זה.

איחוד האמירויות היא אחת המדינות הערביות במזרח התיכון שמקיימות את הקשר החם והעמוק ביותר עם משטר אסד, בעוד מדינות רבות אחרות לא חידשו עימו את היחסים באותה הרמה. כבר בשנת 2018 התחדשו היחסים בין אבו דאבי ודמשק, כחלק מהניסיון של האמירויות לצמצם את המעורבות האיראנית באזור.