כיבוש החרמון הסורי בידי צה"ל וההשתלטות על אזור החיץ בגבול עם סוריה לאחר נפילת משטר אסד, שמלווה ברעש תקשורתי מצד ישראל - מעורר זעם וגינויים בעולם הערבי שנושא עיניים למתרחש. ההצהרות החריפות של השכנות והגורם בארמון הסעודי שאמר הבוקר (שני) ל-N12: "על ישראל לסגת משם ולכבד את החוק הבין-לאומי".

מוחמד בן סלמאן (צילום: AP)
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן | צילום: AP

גורם בארמון הסעודי: "על ישראל לסגת"

גורם בבית המלוכה הסעודי התייחס בשיחה שקיימנו עימו לנפילת שלטון אסד: "סעודיה מכבדת את הקורבנות של העם הסורי במהפכה ולמרות החשש מפני כאוס ועליית האסלאם הפוליטי לשלטון, היא השיגה ערבויות ליישום הסדר אזרחי, כיבוד המיעוטים וקיום בחירות חופשיות, בתיאום עם טורקיה ובמגעים עם הייאת תחריר א-שאם".

אבו מוחמד אל-ג'ולאני,אבו מוחמד אל-ג'ולאני, ג'ולאני
מנהיג המורדים בסוריה, אבו מוחמד אל-ג'ולאני

"איראן מאבדת את הכלי החשוב ביותר שלה באזור, זה ניצחון גם עבורנו", הוא הוסיף. לצד זאת, הגורם בארמון הסעודי הבהיר: "אנחנו מגנים את הכיבוש הישראלי של החרמון הסורי וההתקדמות לעבר קוניטרה, ולא רואים שום הצדקה לכך חוץ משאיפות של התרחבות. זה מערער את תהליך השלום הערבי בעתיד, עליה לסגת ולכבד את החוק הבין-לאומי".

החשש הירדני: "מצויים בכוננות"

בינתיים, בירדן יש מי שחושש מכך שאפקט אסד עלול לזלוג גם לממלכה ההאשמית, שבה גורמי טרור ינסו לערער את היציבות. גורם ברבת עמון אמר ל-N12 כי "ירדן מצויה במצב של כוננות מחשש שהאירועים בסוריה ובאזור עלולים להתגלגל גם לפתחה, הגברנו את הדריכות".

ביבי נתניהו, בניימין נתניהו, עבדאללה השני, מלך ירד (עיבוד: פלאש 90 / ap)
רה"מ נתניהו והמלך עבדאללה | עיבוד: פלאש 90 / ap

הגינויים בעולם הערבי מהיממה האחרונה

  • סעודיה: מגנים את החלטת ממשלת ישראל "להרחיב את ההתיישבות בגולן הכבוש ואת המשך החבלה בהזדמנות של סוריה להשיב את ביטחונה ויציבותה. הממלכה קוראת שוב לקהילה הבין-לאומית לגנות את ההפרות הישראליות, תוך שהיא מדגישה את הצורך לכבד את ריבונותה ושלמותה הטריטוריאלית של סוריה".
  • איחוד האמירויות: "מגנים בחריפות את החלטת ממשלת ישראל להרחיב את ההתיישבות ברמת הגולן המהווה איום של הסלמה נוספת ועל מתיחות באזור. איחוד האמירויות מחויבות לאחדות, ריבונות ושלמות טריטוריאלית של המדינה הסורית. החלטה זו היא מאמץ מכוון להרחבת הכיבוש ומפרה את החוק הבין-לאומי".
  • עיראק: "מגנים בחריפות את ההחלטה של הממשלה הישראלית להרחיב את מדיניות ההתיישבות שלה בגולן הסורי הכבוש. זו הפרה בוטה של החוק הבין-לאומי. קוראים לקהילה הבין-לאומית לנקוט עמדה נחרצת נגד ההפרות המתמשכות של הישות הישראלית".
  • מצרים: "מגנים את ההחלטה של הממשלה הישראלית להרחיב את ההתיישבות בגולן הסורי הכבוש המהווה הפרה בוטה של הריבונות ושלמותה הטריטוריאלית של המדינה הסורית. מצרים רואה בתוכניות הישראליות כמנוגדות לחוק הבין-לאומי והתעקשות לכפות מדיניות של עובדה מוגמרת. זה משקף שוב את חוסר הרצון של ישראל בהשגת שלום צודק באזור ואת המשך ההשתלטות על אדמות ערביות".