ישראל גרמה נזק כבד מאוד למערך ההגנה האווירית של איראן במהלך התקיפה בסוף השבוע, כך דווח הלילה (בין שבת לראשון) בוול סטריט ג'ורנל. גורם ישראלי אמר כי לאיראן היו לפני התקיפה בלילה שבין שישי לשבת ארבע מערכות הגנה אווירית מסוג S-300 - וכולן הושמדו.

הגורם הישראלי הרשמי אמר שסוללות ההגנה האווירית מדגם S-300 מתוצרת רוסיה היו החלק המתקדם והחשוב ביותר במערך ההגנה האווירית של איראן. בניו יורק טיימס נכתב כי בתחילה תכננו בישראל לתקוף מתקני אנרגיה וגרעין בתגובה על מתקפת הטילים האיראנית ב-1 באוקטובר, אולם על רקע לחץ אמריקני הוחלט לתקוף סוללות הגנה אווירית. עוד דווח כי לאחר התקיפה באיראן, קיים בטהראן חשש שמתקנים רגישים חשופים מאוד לתקיפות עתידיות.

על פי דיווח בניו יורק טיימס, אחת מסוללות ה-S-300 שהושמדה בסוף השבוע באיראן הייתה בנמל התעופה הבין-לאומי ח'ומיני בבירה טהראן.

מערכת הגנה אווירית רוסית S-300 במצעד צבאי באיראן (צילום: רויטרס)
מערכת הגנה אווירית רוסית S-300 במצעד צבאי באיראן | צילום: רויטרס

ישראל תקפה סוללת הגנה אווירית איראנית מסוג S-300 גם ב-19 באפריל, בתקיפת התגובה למתקפת הטילים והכטב"מים של איראן לפני כחצי שנה. אז הושמדה עמדת המכ"ם של הסוללה הרוסית באזור איספהאן, ודווח כי מדובר במערכת הגנה אווירית שאחראית על ההגנה על מתקן העשרת האורניום בנתנז.

איראן פרסה בתחומה כמה סוללות הגנה אווירית רוסיות מסוג S-300 בשנת 2019 - בתום סאגה ארוכה וממושכת בעסקת העברתן. המשא ומתן על העסקה החל כבר בשנת 2006, אולם בסופו של דבר המערכות הפכו להיות מבצעיות רק 13 שנה לאחר מכן.

סוללת S-300 מוצגת בטהראן, איראן (צילום: רויטרס)
סוללת S-300 מוצגת בטהראן, איראן | צילום: רויטרס

בניגוד לכמה טענות שעלו בשבועות האחרונים, לאיראן אין מערכות הגנה אווירית מתקדמות יותר מסוג S-400 - שמשמשות בעיקר את רוסיה, וגם את כוחות הצבא הרוסי בסוריה. דיוויד אולברייט, מומחה אמריקני בתחום הגרעין ומערכות הנשק של איראן, אמר לוושינגטון פוסט בחודש אפריל כי גם אם רוסיה לא סיפקה לאיראן ישירות מערכות S-400, סביר שהיא כן שיתפה איתה מידע טכנולוגי רלוונטי שיכול לשדרג את יכולותיה של הרפובליקה האיסלאמית בתחום, מבלי לעורר זעם וביקורת במערב. "לא בטוח שנוכל לראות הכול", רמז.

היועץ לביטחון לאומי הרוסי שויגו בתערוכת נשק באיראן (צילום: reuters)
היועץ לביטחון לאומי הרוסי שויגו בתערוכת נשק באיראן, ארכיון | צילום: reuters

מערכות ההגנה האווירית של איראן

דניאל בכמט, מומחה ללוחמה אווירית, כתב ברשת X: "יש נרטיב כאילו מערך ההגנה האווירית של איראן לא ממש קיים, אבל האמת היא שהוא דווקא גדול ומתקדם למדי". בכמט הדגיש כי מעבר למערכות ה-S-300, ברשותה של איראן עוד מערכות הגנה אווירית רבות ושונות הפרוסות ברחבי המדינה, בעיקר מתוצרת עצמית.

 

 

"גולת הכותרת האיראנית היא מערכת בוואר-373 שהיא התחליף האיראני ל-S-400. טילי קרקע-אוויר נגד טילים, מטוסים ומל"טים בטווח של יותר מ-200 קילומטר, מערכת שעוד לא צברה ניסיון מבצעי". 

 

 

עוד ציין בכמט גם את מערכת ההגנה האווירית האיראנית חורדאד-3: "מערכת טילי קרקע-אוויר מתקדמת שדומה חיצונית למערכת BUK הרוסית, אבל עם טווח גדול יותר. ב-2019 היא הפילה מל"ט אסטרטגי אמריקני מסוג גלובל הוק (בעלות של כ-200 מיליון דולר) ששהה בגובה 60 אלף רגל, 35 ק"מ מחופי איראן".

 

 

מערכת הגנה אווירית נוספת שכתב עליה בכמט היא "358": "טיל סילוני שמתנהג קצת כמו כטב"ם ומשוטט במרחב האווירי עד שהוא מתביית על מל"ט ומתאבד עליו. הטיל הזה קל להברחה ותפעול ומופעל על ידי ארגוני הפרוקסי של איראן כמו החות'ים וחיזבאללה. מיוחסות לו עשרות הפלות של מל"טים מתקדמים של ארה"ב, טורקיה וישראל".