מתקפת הטילים השנייה של איראן על ישראל בתחילת חודש אוקטובר, לצד התגובה המובטחת מצד ישראל – מסמלות במידה רבה את תחילת העימות הצבאי הישיר בין ישראל ואיראן. בעוד שישראל הגיבה באופן מצומצם וממוקד למתקפת הטילים והכטב"מים של איראן בחודש אפריל, הפעם צפויה תגובה גדולה ונרחבת, ובאיראן כבר מאיימים בתגובה משלהם לתגובה הישראלית.

רבים מהפרשנים מעריכים שפניהן של שתי המדינות אינה למלחמה עצימה של ממש, כי אם למתווה של סבבי לחימה. לאיראן אומנם יש צבא יבשה גדול המורכב ממאות אלפי חיילים בסדיר ובמילואים, לצד עוד יותר מ-200 אלף לוחמים במשמרות המהפכה. ואולם, כל העימותים הצבאיים בין ישראל ואיראן צפויים להתרחש באוויר – בין חיל האוויר והטילים של איראן לבין חיל האוויר של צה"ל.

הטיל האיראני ע'אדר
הטיל האיראני ע'אדר
הטיל האיראני אמאד
הטיל האיראני אמאד
הטיל האיראני ח'ורמשהאר
הטיל האיראני ח'ורמשהאר

חולשת חיל האוויר - ואיום של אלפי טילים

מבחינת מטוסי קרב – לישראל יתרון חד-משמעי, ואיראן לא מסוגלת להוות לה תחרות של ממש. בעוד שחיל האוויר הישראלי מצויד במטוסי קרב מתקדמים מסוג F-35, F-15 ו-F-16. לעומתה, לאיראן יש מטוסי קרב ישנים בלבד כמו F-14, F-4, F-7, F-5 וגם כמה מטוסי קרב רוסיים מסוג SU-24 ו-מיג-29.

באיראן מודעים היטב לחולשתם בתחום מטוסי הקרב, בטח ובטח כל עוד לא יצאה אל הפועל העסקה המדוברת והמתוקשרת עם רוסיה לאספקת מטוסי קרב מסוג SU-35. כפי שניכר היטב בשתי המתקפות של איראן על ישראל באפריל ובאוקטובר, כוחה העיקרי של איראן הוא בטילים והכטב"מים שלה.

אין מספרים ברורים ומדויקים, אולם ההערכה שבידי איראן כמה אלפי טילים בליסטיים מסוגים ולטווחים שונים. בשנת 2022 אמר הגנרל האמריקני קנת' מקנזי, לשעבר מפקד פיקוד המרכז של צבא ארה"ב במזרח התיכון ("סנטקום"), כי איראן מחזיקה ביותר מ-3,000 טילים בליסטיים. לצד זאת, היא מחזיקה גם אלפי טילי שיוט וכלי טיס בלתי מאוישים לטווחים שונים.

הטילים הבליסטיים של איראן היעילים בטווח לשיגור לעבר ישראל

  • שהאב-3: יעיל לטווח של כ-1,300 ק"מ
  • ע'אדר: יעיל לטווח של 1,600 ק"מ
  • אמאד: יעיל לטווח של 2,500-1,600 ק"מ
  • ח'ורמשהאר 4-2,1: יעיל לטווח של 3,000-2,000
  • פתח-1: יעיל לטווח של 1,400 ק"מ
  • חאג' קאסם: יעיל לטווח של 1,400 ק"מ
  • ח'ייבר שכן: יעיל לטווח של 1,450 ק"מ
  • סג'יל: יעיל לטווח של עד 2,000 ק"מ
הטיל האיראני פתאח-1
הטיל האיראני פתאח-1
הטיל האיראני ח'יבר שכן
הטיל האיראני ח'יבר שכן
הטיל האיראני סג'יל
הטיל האיראני סג'יל
הטיל האיראני חאג' קאסם
הטיל האיראני חאג' קאסם

הכוח המרכזי שאחראי על שיגור הטילים הבליסטיים, כמו גם טילי השיוט והכטב"מים של איראן, היא זרוע האוויר והחלל של משמרות המהפכה. בראשות הזרוע הזאת עומד בכיר משמרות המהפכה אמיר-עלי חאג'יזאדה, שמשמש כמפקד בפועל של חיל האוויר והטילים של משמרות המהפכה. ב-6 באוקטובר קיבל חאג'יזאדה את "מדליית הניצחון" ממנהיג איראן עלי ח'אמנאי על תפקידו בשיגור מתקפת הטילים לעבר ישראל בתחילת אוקטובר. בתיעוד של משמרות המהפכה שפורסם לאחר השיגור הוא נראה מפקד על הפעולה יחד עם בכירים נוספים.

כטב"מים

בנוסף לטילים בליסטיים (וגם טילי שיוט), איראן מחזיקה ברשותה אלפי ואף עשרות אלפי כלי טיס בלתי מאוישים. כזכור, במתקפה לעבר ישראל בחודש אפריל שיגרה איראן 170 כטב"מים, שכולם יורטו. בניגוד לטילים בליסטיים, כטב"מים איטיים הרבה יותר ונחשבים כאמצעי קל יותר ליירוט, והם משיגים יתרון רק כאשר משגרים אותם בכמות גדולה ויוצרים עומס על מערכות ויכולות ההגנה האווירית.

מל"ט איראני מדגם שהאד-136 בשמי אוקראינה (צילום: רויטרס)
מל"ט איראני מדגם שהאד-136 בשמי אוקראינה | צילום: רויטרס
_OBJ

הכטב"מים המרכזיים והעיקריים שבהם איראן עושה שימוש הם כטב"מים מתאבדים מדגם "שהאד", בדומה לאלו שאיראן מייצאת לרוסיה עבור המלחמה באוקראינה. השהאד-136, בעל טווח של כ-2,500 ק"מ, נע במהירות של כ-185 קמ"ש ובעל ראש נפץ במשקל 50-40 ק"ג. במתקפה האחרונה של איראן בתחילת אוקטובר לא נעשה שימוש בכטב"מים, ככל הנראה מרצון להימנע מגילוי המתקפה בשלב מוקדם, שכן יש צורך לשגר אותם שעות ארוכות לפני הפגיעה במטרה.

 

הכטב"מים של איראן היעילים לישראל

  • שהאד-129: יעיל ל-1,700 ק"מ
  • עזה: יעיל ל-2,000 ק"מ
  • מוהג'ר: יעיל ל-2,000 ק"מ
  • אראש-2: יעיל ל-2,000 ק"מ
  • שהאד-136: יעיל ל-2,500 ק"מ
  • כמאן-122: יעיל ל-3,000 ק"מ

 שכבות ההגנה האווירית של ישראל

מערך ההגנה האווירית של ישראל נגד טילים, רקטות וכלי טיס בלתי מאוישים הפך במלחמה בשנה האחרונה למרכיב מרכזי בתפיסת ההגנה. ישראל מפעילה ארבע מערכות הגנה אווירית שונות המיועדות ליירוט איומים אווירים מטווחים ובמתווים שונים.

  • מערכת "חץ-2": מערכת ליירוט טילי קרקע-קרקע לטווח בינוני ולטווח ארוך (שכבה עליונה, יכולה ליירט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה). עלות טיל מיירט של מערכת חץ - כ-3 מיליון דולר.
  • מערכת "חץ-3": מערכת ליירוט טילי קרקע-קרקע לטווח ארוך (שכבה עליונה, יכולה ליירט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה). עלות טיל מיירט של מערכת חץ - כ-3 מיליון דולר.
  • מערכת "כיפת ברזל": מערכת ליירוט רקטות קרקע-קרקע לטווח קצר (שכבה תחתונה). עלות טיל מיירט של מערכת כיפת ברזל - כ-30 אלף דולר.
  • מערכת "קלע דוד" (שרביט קסמים): מערכת ליירוט טילי קרקע-קרקע לטווח בינוני ולטווח קצר וליירוט רקטות קרקע-קרקע לטווח בינוני וארוך (שכבה תחתונה). עלות טיל מיירט של מערכת קלע דוד - כ-700 אלף דולר.

בנוסף למערכות ההגנה האווירית של ישראל, בימים האחרונים נפרסה גם סוללת הגנה אווירית מרחבית מסוג THAAD של צבא ארה"ב. עשרות חיילים אמריקנים מפעילים את הסוללה על אדמת ישראל, בצעד חריג של ממשל ביידן - שמגיע בין השאר על רקע דיווח בפייננשל טיימס על מחסור מהותי בטילי יירוט בישראל.

_OBJ _OBJ _OBJ