המתיחות בין רוסיה ומדינות נאט"ו בצפון אירופה הולכת ומסלימה בימים האחרונים, עם חשיפת ממדי הנזק שנגרם בים הבלטי. כל הראיות מצביעות על כך שמכלית נפט ישנה גרמה נזק חמור לכמה נכסים אסטרטגיים באזור, במה שהולך ומתברר כמהלך מכוון, כחלק מהקמפיין של רוסיה לפגוע בתשתיות קריטיות למדינות שתומכות באוקראינה.

רשויות החקירה בפינלנד הודיעו כי סימני גרירה נמצאו לאורך תוואי של כ-100 ק"מ בקרקעית הים הבלטי. ביום רביעי בשבוע שעבר התגלה כי כבלים תת-ימיים בין פינלנד ואסטוניה נקרעו במעשה חבלה חמור. הרשויות בפינלנד פשטו עם לילה על מכלית נפט ישנה ששטה באזור, ועצרו אותה לחקירה.

משמר החופים הפיני פרסם תמונות מרגעי הפשיטה, עם חיילי הכוחות המיוחדים שהורדו לסיפון המכלית ממסוקים בלב ים. הספינה, Eagle S, נושאת אומנם את דגל איי קוק, אך היא מזוהה כמכלית השייכת ל"צי הרפאים" של רוסיה.

המכלית Eagle S החשודה בחבלה בים הבלטי (צילום: רויטרס)
המכלית Eagle S החשודה בחבלה בים הבלטי | צילום: רויטרס

צי הרפאים הרוסי הוא אוסף מכליות נפט ישנות, ברמת תחזוקה טכנית נמוכה, שבאופן רשמי לא מקיימות קשר מובהק עם רוסיה, ולכאורה משויכות למדינות זרות אחרות. אותן ספינות מסייעות לרוסיה בקמפיין הברחות בלתי חוקיות של הנפט שלה לשורת מדינות בעולם, תוך עקיפת הסנקציות הכבדות שהוטלו על רוסיה במהלך המלחמה.

 מבלי למסור פרטים רבים נוספים, אמר אתמול סמי פאילה, אחראי החקירות במשטרת פינלנד: "החקירה הראשונית מעניקה לנו הבנה של מה שקרה בים, כיצד נוצרו סימני העוגן על קרקעית הים", והוסיף כי "כעת נבדקת שאלת הכוונה".

צי הרפאים הרוסי של פוטין ותקרית המכלית Eagle S עם פינלנד (צילום: Finnish Border Guard)
צילום: Finnish Border Guard

פינלנד ואסטוניה, שתי חברות בברית נאט"ו, הודיעו לצד חברות נוספות בברית הביטחונית כי מאמצי הסיור והאבטחה בים הבלטי יוגברו. המרחב הצפוני הזה הפך בתקופה האחרונה לאחת מזירות העימות המרכזיות בין רוסיה ומדינות אירופה, על רקע התמיכה באוקראינה. לאורך השנה האחרונה התרחשו תקריות מסתוריות וחשודות רבות של חבלה במדינות צפון אירופה, עם הערכה גוברת שרוסיה עומדת מאחורי רבות מהן באמצעות צד שלישי, שנועד לאפשר לה מרחב הכחשה.

באירופה הולכים ומתגברים הקולות שקוראים להכיר בעובדה שמדינות היבשת כבר כעת נמצאות בעימות צבאי ישיר עם רוסיה, על רקע אותן תקריות, ולפעול בהתאם. זו אינה הפעם הראשונה שבה ספינה הקשורה לרוסיה חשודה בגרימת חבלה חמורה לכבלים בים הבלטי. בסוף חודש נובמבר חשדו באירופה כי הספינה הסינית Yi Peng 3 קרעה כבלים תת-ימיים קריטיים בין ליטא ושוודיה ובין פינלנד וגרמניה בלב הים הבלטי. על פי החשדות, הספינה הסינית שיצאה מרוסיה גרמה בכוונה תחילה לחבלה בהוראה של הרשויות ברוסיה.

ספינת המכולות הסינית Yi Peng 3 (צילום: רויטרס)
ספינת המכולות הסינית Yi Peng 3 | צילום: רויטרס

הספינה הסינית נעצרה על ידי הרשויות בדנמרק וזכתה במשך חודש לשמירה של כלי שיט צבאיים של נאט"ו, אולם לא הצליחו להגיע באירופה להסכמות עם סין על חקירה מלאה ובדיקה של כל חלקי הספינה. בשל כך, בשבוע שעבר, בעקבות לחץ סיני, הספינה עזבה את דנמרק וחזרה לסין, מבלי שהעוגן שלה נבדק ולא הוכחה אחריותה לחבלה החמורה. על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, לא סביר שהקברניט וצוות הספינה של סין לא היו מודעים לנזק שגרמו.