רוסיה ככל הנראה גרמה לעוד נזק חמור לתשתית קריטית בצפון יבשת אירופה, כך מסתמן מחקירה חדשה שנפתחה בפינלנד ובאסטוניה. רשויות אכיפת החוק בפינלנד הודיעו אתמול (חמישי) כי תפסו מכלית נפט המקושרת לרוסיה וחשודה כי קרעה כמה כבלים תת-ימיים קריטיים המקשרים בין פינלנד ואסטוניה. ההערכה היא כי יידרשו כמה חודשים כדי לתקן את הנזק.

משמר החופים של פינלנד הודיע שתפס בים הבלטי את המכלית. על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, כוחות מיוחדים חמושים של פינלנד פשטו בשעת לילה על הספינה לאחר שהורדו לשם באמצעות מסוקים מן האוויר.

הספינה נושאת את דגל איי קוק, ולמרות זאת, החשד הוא שהיא חלק מ"צי הרפאים" החשאי של רוסיה שנועד להבריח נפט רוסי למדינות שונות בעולם תוך הפרה בוטה של הסנקציות הכבדות המוטלות על מוסקווה. לרוב, אותו צי רפאים חשאי מורכב מספינות ישנות ולא מתוחזקות, שעלולות לסבול מתקלות טכניות חמורות.

המכלית Eagle S החשודה בחבלה בים הבלטי (צילום: רויטרס)
המכלית Eagle S החשודה בחבלה בים הבלטי | צילום: רויטרס

ביום רביעי בערב החלו להירשם שיבושים קשים באספקת האינטרנט והחשמל באזורים בפינלנד ובאסטוניה, ותוך זמן קצר התברר הנזק הכבד לכבלים. כוחות המשטרה בפינלנד הבהירו כי החשד המרכזי הוא שהספינה Eagle S, שעל פי מעקב תנועה ימית הייתה בשעה שבה החלו השיבושים באזור הכבלים בים הבלטי, פגעה בו במכוון באמצעות גרירת העוגן שלה על קרקעית הים. כעת עם תפיסת הספינה והחזקתה בפינלנד ניתן יהיה לאשר את החשדות.

"מנקודת מבטנו מדובר בחבלה חמורה", אמר מפקד מערך החקירות של פינלנד. "למיטב הבנתנו, העוגן של הספינה גרם לפגיעה הקשה". בנוסף לפגיעה הקשה בשלושה כבלים תת-ימיים בין פינלנד ואסטוניה, ככל הנראה נפגע בצורה קשה גם כבל אינטרנט תת-ימי המקשר בין פינלנד וגרמניה. בארה"ב הבהירו כי הם עוקבים מקרוב אחר החקירה ומוכנים לספק לבעלות הברית כל סיוע שיידרש. הבוקר הודיעו הכוחות המזוינים של אסטוניה על תחילתו של מבצע ימי חדש להגברת האבטחה על נכסים אסטרטגיים בים הבלטי, והגנה על כבלים תת-ימיים באזור.

זו אינה הפעם הראשונה שבה ספינה הקשורה לרוסיה חשודה בגרימת חבלה חמורה לכבלים בים הבלטי. בסוף חודש נובמבר חשדו באירופה כי הספינה הסינית Yi Peng 3 קרעה כבלים תת-ימיים קריטיים בין ליטא ושוודיה ובין פינלנד וגרמניה בלב הים הבלטי. על פי החשדות, הספינה הסינית שיצאה מרוסיה גרמה בכוונה תחילה לחבלה בהוראה של הרשויות ברוסיה.

ספינת המכולות הסינית Yi Peng 3 (צילום: רויטרס)
ספינת המכולות הסינית Yi Peng 3 | צילום: רויטרס

הספינה הסינית נעצרה על ידי הרשויות בדנמרק וזכתה במשך חודש לשמירה של כלי שיט צבאיים של נאט"ו, אולם לא הצליחו להגיע באירופה להסכמות עם סין על חקירה מלאה ובדיקה של כל חלקי הספינה. בשל כך, בשבוע שעבר, בעקבות לחץ סיני, הספינה עזבה את דנמרק וחזרה לסין, מבלי שהעוגן שלה נבדק ולא הוכחה אחריותה לחבלה החמורה. על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, לא סביר שהקברניט וצוות הספינה של סין לא היו מודעים לנזק שגרמו.

מאז תחילת המלחמה באוקראינה לפני כמעט שלוש שנים החלה רוסיה בקמפיין חשאי וסמוי לפגיעה בתשתיות קריטיות ואסטרטגיות ברחבי יבשת אירופה. בשורה ארוכה של מעשי חבלה חמורים לאורך השנים האחרונות נפגעו מתקני אנרגיה, מפעלי נשק, אמצעי תחבורה קריטיים כמו כבלים חשמליים של רכבות, וגם כבלים תת-ימיים בשורה של מדינות באירופה. בנוסף, לאחרונה נחשף כי רוסיה מנסה להטמין מטעני חבלה במטוסים של חברת השילוח DHL בטיסות במין מדינות באירופה. בכל המקרים הללו מבצעת רוסיה את מעשי החבלה באמצעות גורם שלישי - מה שמאפשר לה מרחב הכחשה והתנערות מהפעולות שעלולות להיות מיוחסות לה.