צבא אוקראינה נאלץ להדיח את אחד המפקדים הבכירים ביותר שלו, בעקבות שורת כישלונות במלחמה נגד רוסיה, כך דווח אתמול (שבת). גנרל אולכסנדר טרנבסקי צפוי להחליף את גנרל אולכסנדר לוצנקו בתפקיד ראש המערך המבצעי והטקטי של הכוחות הלוחמים בחזית המזרח. הצעד הזה מגיע באחת השעות הקשות ביותר של אוקראינה במלחמה, בזמן שצבא רוסיה ממשיך להתקדם ולכבוש שטחים, כמעט שלוש שנים מאז שפרצה המלחמה.

בלוגרים צבאיים ציינו בסוף השבוע כי צבא רוסיה נמצא כבר במרחק של שלושה ק"מ בלבד מהעיר האסטרטגית פוקרובסק במחוז דונייצק באוקראינה. נפילת פוקרובסק, שמשמשת כמרכז לוגיסטי חשוב עבור הצבא האוקראיני, תסכן נפילה של אזור נרחב יותר, מכיוון שבלעדיה יהיה לצבא המקומי קשה הרבה יותר להמשיך ולנהל את משימות ההגנה. לאורך החודשים האחרונים מתנהלים באזור קרבות קשים מאוד, תוך התקדמות עקבית של רוסיה.

צבא אוקראינה נלחם במחוז קורסק ברוסיה, ארכיון (צילום: רויטרס)
צבא אוקראינה נלחם במחוז קורסק ברוסיה, ארכיון | צילום: רויטרס

לאורך החודשים האחרונים מצליח צבא רוסיה לכבוש יישובים רבים במזרח אוקראינה, בקצב כיבוש של מאות קמ"ר בחודש. שני הצבאות נחושים לנסות ולשפר את עמדותיהם לקראת מה שמסתמן כמו תוכנית של הנשיא הנבחר טראמפ לסיים את הלחימה, בסבירות גבוהה תוך הקפאת המצב בגבולות הלחימה הקיימים. בתוך כך, זלנסקי עדכן אתמול כי בימים האחרונים החל צבא רוסיה להשתמש "באופן ניכר" בכוחות הצפון-קוריאניים בלחימה במחוז קורסק ברוסיה, שם אוקראינה עדיין מחזיקה שטח מאות קמ"ר.

מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און (צילום: רויטרס)
מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און | צילום: רויטרס

גם הלילה נמשכו הקרבות האוויריים בין רוסיה ואוקראינה. בסוף השבוע ביצעה רוסיה את אחת המתקפות האוויריות הגדולות בחודשים האחרונים נגד אוקראינה, עם יותר מ-90 טילים וכ-200 כטב"מים ששוגרו לעבר מתקני גז ואנרגיה. גם הלילה שיגרה רוסיה 108 כטב"מים, מתוכם הופלו 56 ועוד 49 הופלו באמצעים אלקטרוניים. 

לא רק רוסיה תוקפת את אוקראינה מהאוויר באופן אינטנסיבי, והלילה נרשמה מתקפת כטב"מים נוספת של אוקראינה בשטח רוסיה. בתיעוד שפרסמו מקורות רוסיים לא רשמיים, נראה כטב"ם אוקראיני פוגע בבסיס צבאי בגרוזני שבצ'צ'ניה, באזור הקווקז הרוסי - מרחק של יותר מ-800 ק"מ מהגבול.

 

 

במקביל לנסיגה החלקית של צבא רוסיה מסוריה, ביום שישי דווח כי שתי אוניות מטען רוסיות שנשאו משלוחי חיטה לסוריה - לא הגיעו ליעדן. מקורות רוסיים הסבירו כי קיימת אי-בהירות בנוגע לממשלה החדשה בדמשק וליכולות התשלום שלה עבור המשלוחים. החלטת הרוסים שלא לשלוח את הספינות לסוריה מעלה את החשש למחסור במזון במדינה, שמנסה להתאושש מימי שלטון אסד.

בתגובה על הצעד של הרוסים לעצור את המשלוחים לסוריה - מנסה נשיא אוקראינה זלנסקי לנצל את ההזדמנות ולהיכנס במקומם לשוק המזון הסורי. זלנסקי הודיע אתמול כי הנחה את אנשיו בקייב להתחיל לפתח מנגנון לייצוא תבואה לסוריה, בשיתוף עם הארגונים הבין-לאומיים. אוקראינה היא אחת מיצרניות התבואה הגדולות בעולם, ומייצאת דגנים ושמנים למדינות במזרח התיכון, אך עד היום לא עשתה כך גם בסוריה - שהייתה בעלת ברית מרכזית של רוסיה. חשוב לציין כי חלק לא מבוטל מהדגנים שרוסיה מייצאת נגנבו מאוקראינה בחסות המלחמה.